Yazı dizimiz başladıktan sonra bir e-posta aldık. Arkadaşları, Pakistan''a giden ve üç aydır haber alınamayan Mehmet Uykız''ın akıbetini öğrenmek için yardım istiyordu. E-postada ''''El Kaide üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandığını duyduk'''' deniyordu. Bu tür haberleri sık sık duyuyoruz. Ülkelerine gönderilmesi söz konusu olan 1400 yabancı medrese öğrencisi arasında Türk yok ama, Pakistan üniversitelerinde çok sayıda Türk genci okuyor. Büyük bölümü, katsayı nedeniyle Türkiye''de istedikleri bölüme giremeyen İmam Hatipliler. Ama uluslararası İslamcı şebekelere dahil olmak için Pakistan''a öğrenci vizesiyle gelenler de var. 2003 İstanbul bombalamalarının sorumlusu Habib Akdaş İslamabad Üniversitesi''nde okuyordu.
Aslında Türk İslamcıları Pakistan''a ilk olarak Afgan cihadına katılmak için gidiyorlardı. Sovyetlerin çekilmesinin ardından bir bölümü Keşmir''e Hint ordusuna karşı savaşmaya gitti. Pakistan dünyanın her tarafındaki cihadlara katılmak isteyen gönüllülerin toplanma, eğitim ve dağılma yeri oldu. Örneğin oğullarından üç ay haber alamayan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Emin Koçyiğit''in ailesine Ekim 2000''de gelen kolinin içinden Emin''in kimliği, Pakistan vizeli pasaportu ve ''''Oğlunuz Çeçenistan adına savaşırken şehit düştü'''' yazılı bir not çıktı. Peki Pakistan bu duruma nasıl düştü?
''''Hayalet savaşları''''
Washington Post yazıişleri müdürlerinden Steve Coll, ''Hayalet Savaşları'' kitabında 1978''de Afganistan''da Sovyet destekli bir komünist rejim kurulması üzerine başlayan direnişten 11 Eylül''e kadarki süreci araştırdı. Pulitzer dahil dört ödül kazanan kitapta, işlerin hiç de sanıldığı gibi gitmediği gösterüdi. Coll ''''1989-91 arasında Pakistan''da her şeyden CIA sorumlu tutulurdu. CIA ve Suudiler o kadar para ve silah akıttı ki cihadın seyrini değiştirdi. Ama ipin ucu hep Pakistanlıların, ISI diye bilinen Gizli Servis''in elinde oldu. Yani CIA''yı ISI yönlendirdi'''' dedi ve şöyle devam etti:
''''Bumerang gibi''''
''''Bazı temel hatalar yapılmamış olsaydı 11 Eylül engellenebilirdi. Öncelikle Pakistan''a çok geniş bir iktidar alanı açıldı. Buraya akıtılan para ve silahın Gülbeddin Hikmetyar ve diğer radikal İslamcılara gitmesine ses çıkarılmadı. İkinci hata Sovyetlerin çekilmesinden sonra Afganistan''ın bir kenara bırakılmasıdır. Üçüncü dönüm noktası da Taliban''ın hem bölge, hem ABD''ye zararlı olduğunun görülmemesidir. Washington, komünizmin yayılmasını engellemek için Afganistan''da İslamcılığı teşvik etti. Üs olarak Pakistan''ı seçti ve dengelerini altüst etti. Gazeteci Azmat Abbas süreci şöyle özetliyor: ''''Medreseler aslında kendi halindeki kurumlardı. Fakat Afgan cihadı için Suudiler para, Amerikalılar ise para ve silah akıttı. Sayıları iyice artan medreseler, pompalanan bu yardımlarla mücahitleri yetiştirmeye başladı.
Afgan cihadının sona ermesinden sonra ISI, mücahidleri Keşmir''e havale itti. Ama bazı gruplar devletten kopup küresel alana terfi etti ve bu aşamadan sonra, bir bumerang gibi, o güne kadar kendilerini palazlandırmış kişi ve kurumları hedef aldılar. Yani Amerikalılar''ı ve Pakistan rejimini...
''Batı''nın esas hedefi Kuran''
Pakistan Gizli Servisi''ni (ISI) 1987-89 arasında yöneten General Hamid Gül, Amerikan ve Suudi servislerinin geniş desteğiyle Afgan cihadının baş koordinatörüydü. Emekli olduktan sonra iyice İs-lami bir çizgiye kayan ve ABD başta olmak üzere Batı''ya çok sert eleştiriler yönelten Gül ile sohbetimizin satırbaşları şöyle:
* Batı ikili oynuyor. Afgan mücahit liderler Beyaz Saray''ı ziyaret ettiğinde Başkan Ronald Reagan ''''Bu özgürlük savaşçıları Amerika''nın ilk kurucularına benziyor'''' demişti. Ama zamanla aynı kişiler terörist ilan edildi.
* Bush''un Irak''ı işgali ''''Hıristiyan saldırganlık'''' olmuyor da neden Londra bombaları ''''İslami terörizm'''' oluyor?
* Müslümanlar dünyanın en fazla ezilen, haksızlığa uğrayan topluluğudur. Bütün bu olumsuz şartlara birileri cevap veriyor. Bunlar siyasi değil insani cevaplardır. Batı İslam''da toprağa bağlı milliyetçiliğin olmadığını hâlâ anlayabilmiş değil.
* Birisi hata yaptı diye niye herkes cezalandırılsın! İngiltere, bombacıların okuduğu üniversiteyi kapadı mı ki biz kapatalım! Medreselerde terör öğretiliyormuş! Kuran terör kitabı mı ki? Medreselerle oynamak çok tehlikeli olur. İnsanlar sokağa dökülebilir ve ordu içinde de onlara destek olanlar çıkacaktır. Pervez Müşerref medreseleri reforme edemez.
* Batı, medrese gerçeğini pekala biliyordur. Onların esas hedefi Kuran. Kuran''ın meyvelerini toplamamızı istemiyorlar. Müslümanların Hz. Muham-med yerine başkalarını örnek almalarını sağlamaya çalışıyorlar.
* Bizim nükleer gücümüzü en çok İsrail dert ediniyor. Bir Müslüman ülkenin atom bombasına sahip olmasına tahammül edemiyorlar.
(VATAN)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 11:18