KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA - TBMM Başkanvekili Yüksel Yalova, Vergi Usul Kanunu ve Pasaport Kanunu'nda değişiklik öngören bir yasa teklifi verdiğini açıkladı.
Yalova, Parlamento'da düzenlediği basın toplantısında, "Vergi Usul Kanunu'nun kaçakçılık suçları ve cezalarını düzenleyen sahte ya da muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlenmesi fiilinde, madde metninde 'bilerek' sözcüğünün yer almayışı nedeniyle çok sayıda mükellefi kasıtları olmasa dahi kendi aldıkları ya da yanlarında çalışan bir elemanın aldığı belgeden dolayı hapis cezasına tutulmaktadır. Uygulamada ortaya çıkan ve hapis cezası kesinleşenler arasında, cirosunun onbinde biri kadar olan fatura ya da diğer belgelerden dolayı, hayis cezasına mahkum edilmeseler bile dahi, paraya çevrilebilen cezalarda 20-30 milyar lira civarında para cezası uygulanmakta olup, bu da çoğu mükellef için ağır bir yükümlülüktür" dedi.
Yalova'nın vergi yasa teklifinde, Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesinin (a) bendinin (2) numaları alt bendi ile (b) bendinin (1) numaralı alt bendinde geçen 'veya bu belgeleri kullananlar' ibareleri 'veya bu belgeleri bilerek kullananlar' olarak değiştiriliyor. Böylece belgelerde bilerek hata yapanlara(kasıt) ceza verilecek.
Yalova'nın aynı kanun teklifinde Pasaport Kanunu'nun 22. maddesi de değiştiriliyor. Bu madde ile vergi borcu olanların yurtdışına çıkma yasağı kaldırılıyor.
Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Yalova, 2. Anayasa değişikliği paketinin Meclis tatil olmadan tamamlanıp tamamlanmayacağının sorulması üzerine, dönem bitmeden 2. paketin Meclise getirilmesi için çalıştıklarını ve bu görüşte olduklarını söyledi. Yalova, çalışmalarının yavaş ilerlediğini, ancak Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere Anayasa'nın önemli maddelerinde rejimin değişimine yönelik maddeler üzerinde çalıştıklarından gecikmenin olduğunu ifade etti. Yalova, "Komisyonlardaki arkadaşlarımızın arzusu yasama dönemi bitmeden Yüce Meclise getirilmesir" dedi.
Yalova, 2 turlu seçimle ilgili bir değişikliğin Patilerarası Uzlaşma Komisyonu'nda ele alınıp alınmayacağı yönündeki bir soruya ise bunu seçimler ve siyasi partiler yasalarında değişikliğin gündemde olduğunu belirterek, "Kuralların herkes tarafından bilinmesi esastır. Kuralların da işbaşında olan sayısal çoğunluğun subjektif değerlendirilmesine bırakılmaması esastır" ifadelerini kulladı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:40