Gündem
  • 23.5.2024 12:50

7 Ekim saldırısında HAMAS'a tecavüz suçlaması çöktü

ZAKA'nın ifadeleri incelendi; 7 Ekim'de cinsel saldırı belirtisi yok: AP

Hamas'ın geniş çapta çürütülmüş tecavüz uydurması, bu kez Associated Press tarafından daha da çürütüldü.

Hamas, 7 Ekim'de El Aksa Tufanı Operasyonu'nu başlattığında, "İsrail", Direniş savaşçılarının, soykırıma uluslararası destek toplamak amacıyla müzik festivali alanında İsrailli kadınlara cinsel saldırıda bulundukları yönündeki uydurma iddiaları uydurdu.

O zamandan bu yana işgalin, savaşçılarını yerleşimci kadınlara tecavüz etmekle suçlayarak Direniş'i alenen inceleme yönündeki rahatsız edici girişimi birçok kez çürütüldü. 

"İsrail'in" iddiaları büyük ölçüde, 7 Ekim'deki asılsız tecavüz suçlamalarıyla ilgili olarak BM'ye bir rapor sunan İsrailli kurtarma grubu ZAKA'nın ifadelerine dayanıyordu. Daha sonra ZAKA'nın kurucusu Meşi-Zahav'ın da tecavüzden suçlu olduğu ortaya çıktı. ve genç kızlara cinsel saldırıda bulunmak için gücünü kullandığını söyledi. 

Associated Press , bu bağlamda iki ZAKA gönüllüsünün ifadelerini inceledi ve bunların küresel kamuoyunu, Hamas'ın 7 Ekim'de İsraillilere cinsel saldırıda bulunduğunu düşündürecek şekilde yanılttıklarını tespit etti. 

Yanlış tanıklıklar 

AP, operasyon sonrasında cenazeleri toplayan ZAKA gönüllüsü Chaim Otmazgin'in ifadesini aktardı. Otmazgin'in ifadesi delilden ziyade "cinsel istismarın yorumlanmasına" dayanıyordu. 

Otmazgin'in İsrailli bir gencin cesedini bulduğu ancak pantolonunun indirildiği ve otomatik olarak tecavüze uğradığını varsaydığı bildirildi. Gördüklerini milletvekillerine ve gazetecilere anlatırken onların yorumlarını istedi. Ancak gönüllü artık hiçbir zaman cinsel saldırıya uğradığını söylemediğini iddia ediyor, ancak AP ifadesinin büyük ölçüde buna ima ettiğini tespit etti. 

İfadeden üç ay sonra ZAKA, Otmazgin'in yorumunun yanlış olduğunu bildirdi ve bir grup İsrail askerinin "bubi tuzağına uğramadığından emin olmak için kızın cesedini odanın diğer ucuna sürüklediğini", bu yüzden de pantolonunun indirildiğini tespit etti. 

Bir başka ifade de Yossi Landau'dan geldi ve fetüsü hâlâ göbek kordonuna bağlı fakat vücudunun dışında olan hamile bir kadın gördüğünü iddia etti. Landau'nun olay yerinde Otmazgin'i aradığı ancak Otmazgin'in ifadesini kendisi yalanladığı bildirildi. 

Otmazgin'e göre gördüğü şey, ağır bir kadın ve elektrik kablosuna bağlı, kimliği belirlenemeyen bir kütleydi. Ancak Landau yine de kasıtlı olarak küresel medyaya yanlış gördüklerini anlattı. 

Kamuoyunu aldatan kaos

7 Ekim olaylarının ardından "İsrail'in" bu tür saldırılara yönelik standart protokolü, büyüklüğü ve beklenmedikliği nedeniyle kullanılamadı. Bu nedenle işgal, güçlerini iki yoğun yerleşim birimi olan Sderot ve Ofakim'de kullandı ve festival alanını ihmal etti. 

Daha sonra görevlendirilen adli tıp uzmanları festival alanına dağıldı. Ancak yerleşimcilerin cenazelerini toplamaktan sorumlu grup, herhangi bir cinsel saldırı olayının olup olmadığını tespit etme yetkisine sahip olmayan, çoğunluğu Ortodoks Yahudi olan 3.000 gönüllü işçiden oluşuyordu. Dahası, yerleşimcileri operasyon sırasında şehit olan Hamas savaşçılarından ayırmakla görevlendirildiler, bu nedenle cinsel saldırı iddiası belirtileri aramadılar.

Üstelik muhabirler ZAKA gönüllüleriyle röportaj yaptığında, vasıfsız gönüllülerin resmi sözcüye danışmadan ifade vermelerine olanak tanıyan olağan protokol reddedildi. 

Sonuç olarak, cinsel istismar belirtilerini tespit edebilen adli tıp çalışanları olmadıklarını, hesaplarını güvenilmez ve dolayısıyla sahte hale getirebileceklerini çok iyi bilerek gördüklerini aktardılar. 

Yemek blog yazarı, İsrailli film yönetmeni NYT için Hamas'ın tecavüz hikayesini yazdı

Daha önce, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrailli yerleşimcilere cinsel tacizde bulunduğu yönündeki asılsız iddiaları kasıtlı olarak öne çıkaran New York Times , Direniş'i bu tür eylemlerle suçlayan kötü şöhretli makalenin yazarlarının arka planının kapsamlı analiziyle birkaç kez çürütülmüştü. 

En suçlayıcı yanlış bilgileri yönetmeleri için vasıfsız yazarlara, İsrailli bir film yönetmenine ve yeni mezun bir kişiye emanet edilmesinin yanı sıra , iç editörler daha sonra hikayenin aceleye getirildiğini ve kapsamlı bir şekilde araştırılmadığını veya analiz edilmediğini ortaya çıkardı. 

Üstelik Press TV'nin İsrail medyasına dayandırdığı haberine göre, NYT'nin haberindeki kilit isimlerden birinin ailesi , muhabirlerin kendi açıklamalarını manipüle ettiğini ileri sürdü.

Güncellenme Tarihi : 23.5.2024 13:04

İLGİLİ HABERLER