Gündem
  • 11.11.2020 10:52

9 maddelik anlaşmada 6 maddelik soru işareti

Paşinyan savaşı kaybettiklerini açıkladı.. Aliyev belgeyi gösterdi ve bu sözlerle zaferi ilan etti.. 'Ağlaya ağlaya imzalayacak!'

 Azerbaycan-Ermenistan savaşında sona gelindi! Erivan yönetimi, işgal ettiği Şuşa'yı kaybettikten saatler sonra Ermenistan Başbakanı Paşinyan, bir mesaj yayınlayarak yenilgiyi kabul etti. Paşinyan mesajında, "Rusya ve Azerbaycan devlet başkanları ile 13:00 itibarıyla Karabağ savaşının bitirilmesine yönelik bildiriyi imzaladım. Yayınlanan bildirinin metni benim ve halkım için inanılmaz acılı" ifadelerini kullandı.

Paşinyan az önce yaptığı açıklamada ateşkes kararını Ermenistan ordusunun ısrarı üzerine aldığını ifade etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise "Paşinyan bu anlaşmayı kameralardan uzak bir yerde, korkakça imzalayacak. Sıçan gibi gizleniyor, bu bildiriyi ağlaya ağlaya imzalayacak. Kendi isteğiyle imzalamıyor. Demir yumruğumuz sayesinde imzalıyor. Barış gücü merkezinde Rus ve Türk askerleri faaliyet gösterecek." dedi. Yaşanan son dakika gelişmeleri üzerine Erivan karıştı, göstericiler hükümet binasını bastı. Rus barış gücü Karabağ'a gitmek için yola çıktı.

UZLAŞMANIN SORU İŞARETLERİ 

Anlaşma sayesinde Rusya, Azerbaycan topraklarına ilk kez asker konuşlandırma fırsatı yakalarken anlaşmada kafaları kurcalayan başka noktalar var. İşte bunlardan bazıları:

1) METİNDE TÜRKİYE NİYE YOK? 

Anlaşma metninde Karabağ ihtilaf bölgesinde tüm barış gücü operasyonunu Rusya yürütecekmiş gibi bir hava var. Ermenistan kabul etmez mantığı ile Türkiye kamufle edilmiş olabilir. Ayrıca daha önceki Karabağ müzakerelerini yürüten AGİT Minsk Grubu’ndan da söz edilmiyor.

2) MERKEZ NİYE ERMENİSTAN’DA? 

Rusya’nın bölgeye hava yoluyla aktarmaya başladığı askeri birlik ve silahlar Karabağ ihtilaf bölgesine Ermenistan toprakları üzerinden ulaştırılacak. Barış gücü operasyonu lojistik merkezi için bölgeye daha yakın Azerbaycan’ın Gence şehri neden seçilmedi?

3) RUSYA’YI KİM DENETLEYECEK? 

Rusya’nın bölgeye hangi silahları aktardığı denetlenebilecek mi? 44 günlük savaş sırasında havadan bloke durumdaki Ermenistan’a yeni silahların verilmeyeceği garanti edilebilecek mi?

4) PAŞİNYAN GİDERSE NE OLACAK? 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan tarafından önceki gün imzalanan barış anlaşması Ermenistan’da yönetimin değişmesi sonucunda geçersiz sayılırsa ne olacak? Bölgedeki Rus barış gücü geri mi dönecek?

5) HOCALI VE HOCAVEND VERİLECEK Mİ? 

İşgal altındaki 7 rayon tamamen Azerbaycan’a geri verildikten sonra Karabağ içindeki Şuşa dışında Hocalı ve Hocavend de Bakü’ye iade edilecek mi? Bu yerleşim birimlerinde 1992 öncesi Azerbaycan nüfusu ağırlıktaydı.

6) KORİDORLAR NASIL DENETLENECEK? 

Ermenistan topraklarından geçirilerek Azerbaycan ile Nahçivan’ı birbirine bağlayacak karayolu nasıl çalışacak? Yolun denetimi Rusya’ya verildiğine göre kimin geçip geçemeyeceğini Rusya Güvenlik Servisi Sınır MuhafızlarıBirimi mi karar verecek?

Güncellenme Tarihi : 11.11.2020 11:04

İLGİLİ HABERLER