Gündem
  • 11.11.2020 11:14

Ermeniler Karabağ'daki camilerin hepsini yıkmış

Ermenilerin ibadethanelere karşı ne kadar saygısız olduğunu gösteren bilgi Karabağ'dan geldi.

Azerbaycan, Ermenistan’ı Dağlık Karabağ’daki cami ve mezarlıklara saygısızlıkla suçlayarak UNESCO’ya Erivan’a karşı tedbir almaya çağırdı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, Twitter’den yaptığı paylaşımda, Ermenistan işgalinden kurtarılan Gubadlı ilinin Memer köyündeki 18. yüzyıla ait caminin video görüntüsünü paylaşarak, "Ermeni işgali sırasında bu tarih ve kültür abidesi domuz ahırına dönüştürülmüştü" ifadelerini kullandı.

UNESCO’nun yanı sıra, İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ICESCO) ile İslam Konferansı Örgütü’ne (OIC) 'tedbir alarak bu barbarca eylemleri sert bir şekilde kınama' çağrısında bulunan Hacıyev, caminin tamamen tahrip edildiğini, domuz ahırına dönüştürülmesinin de Müslümanlara yönelik hakaret olduğunu kaydetti.

Hacıyev ayrıca Fuzuli ilindeki bir mezarlığın görüntülerini paylaşarak, "Mezarlık yerle bir edildi. Mezarlıklar bile bu akıbetten kaçamadı, tahrip edildi ve barbarca eylemlere maruz kaldı. Ermeniler, Azerbaycan’ın tüm izlerini silmeye çalıştı" dedi.

67 camiyi yıkmış

Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi'ne (ANAS), Dağlık Karabağ'da ve Azerbaycan'ın komşu ilçelerinde faaliyet gösteren 67 camiden 63'ü tamamen yıkıldı ve 4'ü kısmen tahrip edildi.

BÖYLE İDİ

Resim

Karabağ camilerinin tamamına yakını Ermeniler tarafından tamamen yıkıldı - ANAS

BÖYLE OLDU

Bu veriler, Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarında tarihi ve kültürel eserlere verilen zararların incelenmesi sırasında elde edildi. Bu çalışma, Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Fonu, ANAS Hukuk ve İnsan Hakları Enstitüsü ile UNESCO Azerbaycan Milli Komisyonu arasında işbirliği içinde yürütüldü ”denildi.

Proje fikrinin yazarı, Azerbaycan'ın İşgal Altındaki Topraklarda Tarihi ve Kültürel Eserleri Koruma Halk Birliği Başkanı, ANAS Hukuk ve İnsan Hakları Enstitüsü çalışanı Faig İsmayilov, 215 tarihi ve kültürel eserin Şuşa'da hasar görmüş, 140 - Ağdam'da, 93 - Cebrayil ve Hocavend, Kelbecer - 91, Laçin mahallesi - 74, Gubadlı ve Fuzuli - 71, Zangilan - 56 ve Hocalı - 28 tarih ve kültür eseri.

İsmayilov'a göre, bu topraklarda resmi olarak tescil edilmiş 903 anıt arasında hem yerel hem de bölgesel ve uluslararası öneme sahip anıtlar var. Ayrıca bu bölgelerde resmi olarak tescilli olmayan 1.647 anıt bulunuyor.

İsmayilov, Ermenilerin Azerbaycan kültür mirasına ait örneklerin yurt dışına ihracatı sonucunda meydana gelen zararın milyarlarca dolar olarak tahmin edildiğini vurguladı.

Ayrıca Ermenilerin işgal altındaki bölgelere haçkarlar, Ermenileştirilmiş Arnavut mezar taşları ve Arnavut mimarisinin anıtları yerleştirdiklerini söyledi.

Resim

Resim

Resim

Hülya on Twitter: "Ayasofya'nın ibadete açılmasını eleştiren Ermenistan,  işgal ettiği Karabağ'daki tarihi camileri ahır olarak kullanıyor!…  https://t.co/tcART1EGPI"

Güncellenme Tarihi : 11.11.2020 11:45

İLGİLİ HABERLER