ABD BAŞBAKAN ECEVİT'İ BY-PASS EDİP, IRAK'I GENELKURMAY BAŞKANI'NA SORDU
KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA/Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kıvrıkoğlu ile başbaşa görüşme konusunda ısrar eden, ABD Başkan Yardımcısı Cheney bir diplomatik skandala imza attı.Cheney Ecevit'le görüşmesi sırasında Irak konusunu gündeme getirmedi.Irak'ın dünmede getirilmemesine sevinen Ecevit,"Yakın bir gelecekte Irak'a bir harekat düşünülmüyor" dedi.Ancak Başbakan'a bu konuyu açmayan Cheney,Irak'ı askere sordu.Kıvrıkoğlu'na Irak'ı soran Cheney,"Böyle bir harekata siz nasıl bakarsınız ?" diye sordu.ABD Başkan yardımcısı'nın bu tavrı,Ankara'yı karıştırdı.
Cheney, Washington'un bastırması üzerine, diplomatik teamüllerin dışına çıkarak Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu ile de görüştü ama aldığı cevap yine hükümetinkiyle aynı oldu.
‘Gizli başkan Cheney’ Ankara'ya mini krizle geldi. Cheney'in Orgeneral Kıvrıkoğlu ile başbaşa görüşme ısrarı, diplomaside ‘geziye gölge düştü’ yorumlarına neden oldu. Kıvrıkoğlu'na bizzat Irak'ı soran Cheney, ‘‘Muhatabınız ben değil, sivil otorite’’ yanıtını aldı.
ABD'nin Irak'ı hedef alan olası bir askeri harekát için Ortadoğu'da destek turuna çıkan ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, dün Ankara'da bu yöndeki beklentisini hükümetin yanı sıra bizzat görüşmek istediği Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'na da aktardı. Ancak Cheney'in Orgeneral Kıvrıkoğlu'ndan aldığı mesaj, hükümetin olumsuz yanıtından farklı olmadı. Orgeneral Kıvrıkoğlu, ‘‘Muhatabınız hükümettir’’ dedi.
Ankara, ABD'nin Irak'a müdahalesine karşı olduğunu dün Cheney'e, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Bülent Ecevit ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun ağzından farklı görüşmelerde tek bir ses olarak iletti.
Arap ülkelerinden aradığı desteği bulamayan Cheney, dün gezisinin son durağı olarak uğradığı Ankara'da kendisini cesaretlendiren bir karşılık alamadı.
Irak'ı hedef alan bir operasyonun bölgedeki dengeleri alt üst edeceğini vurgulayan hükümet, Washington'un bu talebine Avrupa ve Arap ülkelerinin de sıcak bakmamasına dikkat çekti. Cheney ise ‘‘Ankara'ya Saddam'ı mutlaka devireceğiz ama bunun yolunu araştırıyoruz’’ mesajını verdi.
WASHINGTON'DAN GELEN TALİMAT
Cheney'in dünkü gezisinin en ilginç yönünü Türkiye'nin Irak'a askeri harekáta bakışı konusunda askerlerin de görüşünü alma arayışına girmesiydi. ABD Başkan Yardımcısı'nın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kıvrıkoğlu ile ayrıca görüşmek için ısrarcı olması, gezi öncesinde hassasiyet yarattı.
Cheney'in Orgeneral Kıvrıkoğlu ile de görüşme talebi karşısında bulunan ilk formülde Genelkurmay Başkanı'nın Ecevit'in vereceği yemeğe dahil edilmesi uygun görülmüştü. Ancak ABD tarafı, bu formülle tatmin olmadı ve ayrı bir görüşme için ısrarını sürdürdü.
Büyükelçilik, haftasonunda Dışişleri Bakanlığı nezdinde yaptığı ısrarlı girişimlerle ‘‘Washington'dan gelen talimatla’’ görüşmenin ayarlanmasını sağlamaya çalıştı. Bu girişimlerde Cheney'in askeri konuları görüşmek üzere Orgeneral Kıvrıkoğlu ile mutlaka görüşmeyi arzuladığı bildirildi.
ECEVİT: MADEM ISRAR EDİYOR, GÖRÜŞSÜN
Cheney'in ısrarı, önceki gün Ankara'da yapılan bir dizi değerlendirmeye konu oldu ve Başbakan Bülent Ecevit'e aktarıldı. Ecevit'in ABD'nin 2 numaralı yetkilisine hayır diyen bir duruma düşmemek için sonunda ayrı bir görüşme yapılmasına onay verdi. Ancak bulunan formülle, görüşmeye Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Dışişleri Müsteşarı Uğur Ziyal'ın da katılması kararlaştırıldı.
Ecevit'i bu talebe evet yanıtı vermeye iten faktörler arasında, Cheney'in Ankara'nın Irak'a müdahaleye karşı görüşlerini Genelkurmay Başkanı'nın ağzından da işitmesinin yararlı olacağı düşüncesi de yer aldı.
GEZİYE GÖLGE Mİ DÜŞTÜ YORUMU
Buna karşılık, Cheney'in Kıvrıkoğlu ile ayrıca görüşme ısrarı, dün kulislerde konuşulan başlıca konu oldu. Alışageldik protokolün dışındaki talep diplomatik çevrelerde yadırganırken, ‘‘Cheney geziye gölge düşürdü. Sivil kanattan destek bulamayacağını anlayınca, askerlerin farklı düşünüp düşünmediklerini ölçmeye çalıştı’’ yorumu yapıldı.
Buna karşılık, karşı görüş olarak da yine diplomatik çevrelerde ‘‘ABD, Irak'ı vurmaya hazırlanan bölgenin en önemli ve en büyük ordusunun başındaki komutanı dinlemek istemesi, askeri duruma dönük olarak onun değerlendirmelerini almak istemesi doğal. Ayrıca Cheney de ordunun Türkiye'deki ağırlığını biliyor’’ görüşü de seslendirildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 15:53