ABD SAVUNMA BAKANLIĞI MÜSTEŞARI DOUGLAS FEITH: TÜRKİYE İLE BAZI KONULARDA FİKİR AYRILIKLARI YAŞAMAMIZ DOĞAL
HAKAN AKKAYA
ANKARA - Feith, sabah saatlerinde ABD''nin Ankara Büyükelçiliği''nde basın toplantısı düzenledi. Feith, dün yaptığı temaslarda Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül''le görüştüğünü belirterek, görüşmelerde genel olarak ele alınan konuların Irak, Afganistan ve ABD''nin öncülüğünde başlatılması öngörülen nükleer silahlanmaya karşı işbirliği inisiyatifi olduğunu ifade etti. Feith, Pazar günü Irak''ta yapılan seçimlerin sadece Irak''ın politik bir aşamayı yerine getirmesi değil, güvenlik sorunlarının gelecekte sona erdirilmesi için önemli bir girişim olduğunu belirterek, Irak''ın geleceğinde demokratik bir yönetimin yerleşmesi için öncelikle Irak''ın siyasi ve toprak bütünlüğünün sağlanması gerektiğini kaydetti. Bu konunun sadece Türkiye ve ABD''yi değil, pek çok ülkeyi de ilgilendirdiğini dile getiren Feith, ''''Irak''ın birliği ve toprak bütünlüğü bölge barışının anahtarıdır'''' dedi. Kerkük konusunun Türkiye için ne kadar önemli olduğunu bildiklerini ifade eden Feith, Kerkük''ün, tüm Irak''ın bir parçası olduğunu ve Irak''ın dışında farklı bir oluşum olarak düşünülemeyeceğini söyledi.
Feith, daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. ABD''nin dünyanın çeşitli bölgelerindeki üslerinin rotasyonu konusunda bir soruya cevap veren Feith, bu konunun yıllar alacağını ve kafalarındaki en büyük soru işaretinin, gelecekte ABD''nin dünya üzerinde nasıl bir rolü üsleneceğinin önceden bilinemeyeceği olduğunu dile getirdi. Üslerin rotasyonu konusunda Washington yönetiminin çeşitli ülkelerle müzakerelerde bulunacağını belirten Feith, şartların değerlendirilmesi sonucunda Türkiye ile de müzakerelerde bulunulacağını bildirdi.
''''FİKİR AYRILIKLARI DOĞAL''''
Feith, Türkiye ile ABD arasındaki çok boyutlu derin ortaklık boyunca taraflar arasında zaman zaman fikir ayrılıklarının olmasının doğal olduğunu kaydetti. Geçmişte bu tip fikir ayrılıklarına örnekler bulunduğunu ifade eden Feith, bu durumun asla Türkiye ile aralarındaki müttefik ilişkinin boş ve yüzeysel olduğu anlamına gelemeyeceğini söyledi. Irak konusunda Türkiye çoğunlukla aynı istikamette düşündüklerini belirten Feith, bazı küçük fikir ayrılıkları olduğunu da ifade etti. Türkiye''nin, Irak''ın yeniden yapılandırılarak güvenli bir yer haline getirilmesi konusunda önemli bir unsur haline geldiğini söyleyen Feith, Türkiye ve ABD arasındaki ilişkileri sağlıklı tutmanın amaçlar ve çıkarlar için daha iyi olduğunu kaydetti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan''ın Irak konusunda Amerikan yönetiminin tutumuna ilişkin eleştirileri hatırlatılan Feith, ''''Bu konuda, perspektifi kaybetmeden resmin tümüne bakmaya ihtiyaç vardır'''' dedi.
Feith bir soru üzerine de, ABD''nin öncülüğü ile başlatılan nükleer silahlanmaya karşı inisiyatifte Türkiye''nin Ortadoğu''da lider role sahip olduğunu belirtti. Feith, Türkiye ile daha önce Soğuk Savaş döneminde ortak harekette başarılı olunduğunu hatırlatarak, yeni inisiyatife Türkiye''nin de dahil olabileceğini belirtti. ABD ve İran arasında yaşanan nükleer silah programı bunalımına ilişkin bir soruyu da cevaplayan Feith, daha önce bu tip bir durumun Libya ile yaşandığını, uluslararası camianın baskıları sonucunda Libya yönetiminin hem nükleer silah programından vazgeçtiğini hem de terörü destekleyen politikalarının değiştiğini dile getirdi. Libya''nın artık bu konuda İran''dan daha güvenilir bir ülke haline geldiğini kaydeden Feith, tüm ülkelerin İran''la ilgilenmelerinin nedeninin bu ülkenin sürdürdüğü nükleer silah programları olduğunu söyledi. Douglas Feith, İran''ın da tıpkı Libya gibi davranması halinde yaşanan krizin sona erebileceğini kaydetti.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:00