Dünya
  • 19.1.2022 10:15

ABD, Türkiye'nin Suriye’den çıkmasını mı istedi? İşte o sözler

İşte yanıtı; ABD, Ankara’dan Suriye’den çıkmasını mı istedi?

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Washington yönetiminin Suriye’den çekilmesi için Türkiye’ye talepte bulunduğu şeklindeki iddiaları dolaylı bir şekilde reddederek, “Türkiye ile Suriye ihtilafına siyasi bir çözüm getirme konusunda ortak çıkarları paylaşıyoruz” dedi.

Rûdaw Washington muhabiri Roj Ali Zalla, “ABD, Türkiye’den Suriye’yi terk etmesini istedi” iddialarını ABD Dışişleri Bakanlığına sordu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsünden gönderilen “16 Ocak 2021” tarihli yanıtta, “Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye, Suriye ihtilafına siyasi bir çözüm getirme konusunda ortak çıkarları paylaşıyor. Ankara ve bölgedeki ortaklarımızla istişare etmeye ve işbirliği aramaya devam ediyoruz. Mevcut ateşkes hatlarının sürdürülmesini ve buna saygı gösterilmesini güçlü bir şekilde destekliyoruz” denildi.

Sözcü, ABD’nin, Türkiye'yi “değerli bir müttefik ve dost olarak” gördüğünü, uzun süreli işbirliği ve ortaklığı güçlendirmek için fırsat aradığınını kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ayrıca, çatışmadan kaçan 3 milyondan fazla Suriyeli mülteciye verdiği destek için Türkiye’ye minnettar olduklarını belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Suriye ve Rojava medyasında ABD’nin Türkiye’den bu ülkeyi terk etmesini istediği ileri sürüldü.

Söz konusu iddialar, son zamanlarda Rojava’yı ziyaret eden ABD Uluslararası Din ve İnanç Özgürlüğü Komitesi (USCIRF) Komiseri Nadine Maenza’nın sözlerine dayandırıldı.

“Böyle bir açıklamam yok”

Konu hakkında Rûdaw’ın sorularını yanıtlayan Nadine Maenza, Rojava’ya ABD hükumetinin temsilcisi olarak gitmediğini, özel bir ziyaretle gittiğini söyledi.

Maenza, kendisine mal edilen konuşmalar ile ilgili, “böyle bir açıklamam yok” derken, USCIRF olarak Washington yönetimine Rojava ve Suriye hakkındaki önerilerini rapor halinde sunduklarını, bu öneriler arasında, Türkiye’ye Suriye’den çekilmesi talebinin de bulunduğunu dile getirdi.

Nadine Maenza, Bdien yönetiminin bu önerilere şu ana kadar resmi bir yanıt vermediğini de ekledi.

Güncellenme Tarihi : 19.1.2022 10:18

İLGİLİ HABERLER