Sağlık
  • 31.3.2017 13:57

Adet düzensizliği nedenleri nelerdir?

Adet düzensizliği, adet kanamasının normal periyodunun dışına çıkması ve bu şekilde sık sık düzensizlik yaşanmasıdır. Normal bir adet döngüsünde, iki adet kanaması arası 21-35 gün arasında değişir ama ne az olur ne de bu gün sayısını geçmez. Adet kanaması normal şartlar altında 3-8 gün arasında tamamlanır. Normal bir adet kanamasında aşırı ağrı ve fazla miktarda kanama da olmaz.

Adet düzensizliği, tüm bu belirtilenlerin rutininin dışına çıklması ile yaşanır.  Normal şartlarda ergenliğe giren genç kızlarda yaşanan ilk adet kanamasını takip eden ilk 2 yıl içinde adet kanamaları düzensiz olabilir. Adet düzensizliği ve hatta adet görememe durumları olabilir.  Kısaca ergenlik döneminde ve menopoza yakın dönemde kadınlarda adet düzensizliği çok sık yaşanır.

Adet düzensizliği ayrıca fazla kilolu olma ya da aşırı zayıf olma durumlarında da yaşanabilir. Çünkü bu farklı vücut tiplerinde hormonal dengesizlikler başlar ve bu da adet kanamasını her şekilde etkiler.

Adet düzensizliği belirtileri nelerdir?

Adet düzensizliği belirtileri bünyeden bünyeye farklılık gösterir. Her kadının yaşadığı belirtiler farklı da olabilir. Bu biraz bünyeye ve vücut yapısına bağlıdır. Sık ya da az adet görme, adet görmeme, adet döngüsü ortasında tekrar kanama yaşama, adet kanamsının aşırı ya da çok az olması, adet süresinin uzun ya da çok kısa olması olarak sayılabilir. Şiddetli ağrılar, beslenme düzeni bozulmaları, ateş basması, üşüme, kramplar da eşlik edebilir.

Adet düzensizliği nasıl tedavi edilir?

Adet düzensizliği tedavisi, jinekolog uzman bir doktor tarafından çözülebilir. Kendi kafamza göre ya da çevreden aldığımız ilaçlarla asla tedavi yapılmamalıdır. Adet düzensizliği çok öenmlidir ve bir doktor tarafından nedeni bulunmalıdır.  Hastanın hikayesi ve yapılacak tahlil sonuçlarına göre  elde edilen veriler doktor tarafından değerlendirilir.

Ergenlik dönemi ve menopoz dönemlerindeki adet düzensizliği bir hastalıktan kaynaklanmıyorsa bir şey yapılmasına gerek yoktur ancak aralıklı olarak tahliller yenilenmelidir. Ancak beklenmedik zamanlarda düzensiz aralıklarla leke tarzında ya da uzun süreli kanamalar varsa mutlaka detaylı araştırma yapılmalıdır. Menopoz dönemi ile birlikte her türlü kanama araştırılmalıdır.

Doktor üreme organları yani vajina, rahim ağzı, rahim yolu, rahim içi ve yumurtalıkları görüntülemek ve detaylı muayene yapar. Üreme organlarında tedavi gerektiren durumlar belirlenir ve tedavi başlanır.  Ultrason muayenesinde yumurtalıklarda kist olup olmadığı araştırılır. Rahim içi duvar zarı kalınlığı ölçülür. Rahim içinde yapışıklık olup olmadığına bakılır.

Eğer hasta ergenlik döneminde ise batından ultrason çekimi yapılarak, hormon tahlilleri yapılır.

Adet düzensizliliği tedavisi nasıl uygulanır?

Adet düzensizliği tedavisinin belirlemek için önce kanda hormon değerlerine bakılmalıdır. Kan tahlili sonuçlarında hormonal dengesizlik varsa; hastanın yapısına ve çıkan tahlil sonuçlarına uygun doğum kontrol hapları önerilir. Eğer bu hormon tahlillerinden olumsuz bir sonuç alınmazsa, sırada nedene yönelik başka araştırmalara geçilir.

 Adet düzensizliği tedavisi için hastaya yapılacak kan tahlilleri sonucunda hormon değerlerinde bir sıkıntı yoksa, ultrason ile eğer varsa miyom, kanser, kist gibi sorunlar araştırılır. Özellikle menopoz döneminde ortaya çıkan fazla kanama büyük risk taşıyabilir. Bu aşamada histeroskopi,ya da laparoskopi ile bir sonraki aşama için inceleme yapılır. Gereken durumda müdahale ile tedavi gerçekleşir.

Adet düzensizliği hamile kalmaya engel midir?

Adet düzensizliği ya da adet görememe nedenlerinin kesinlikle bir doktor tarafından araştırılması ve çıkan sonuçlara göre uygun tedavi edilmesi gerekir. Bu nedenler ilerde hamile kalmaya da engel olabilir. Hormon seviyelerinde dengesizlik, rahim duvarında yapışıklık, rahim yapısı bozukluğu, miyom, yumurtalıklarda kist gibi adet düzensizliğine neden olan rahatsızlıklar aynı zamanda hamile kalmayı da engeller. Tüm bu nedenler çözülmeden ve uygun tedaviler hastalara uygulanmadan hamilelik asla düşünülmemelidir.

Güncellenme Tarihi : 31.3.2017 13:59

İLGİLİ HABERLER