MUSTAFA ÖZBEK
BERLİN - AIDS hastalığının en yaygın olduğu bilindiği gibi Afrika kıtası. Ancak Dünya Bankası, Güneydoğu Avrupa ve Orta Asya'da da AIDS vakalarının hızla arttığına dikkat çekiyor.
Avrupa'nın güneydoğusunda AIDS'li sayısı 1 milyon 200'e ulaştı.
Dünya Bankası, Balkan ülkelerini kapsayan AIDS araştırmasında acilen önleyici tedbirlere başvurulmasını tavsiye ediyor.
Bulgaristan, Hırvatistan ve Romanya'da AIDS vakalarındaki artışın rekor düzeye çıktığı belirtilen raporda, 2002 yılında Balkanlar'daki AIDS'liler ordusuna 250 bin kişinin daha katıldığı ve Avrupa'nın güneydoğusundaki AIDS'li sayısının 1 milyon 200 bine ulaştığı vurgulanıyor.
Alman AIDS ile Mücadele Vakfı'ndan Dr. Ulrich Heide ise hastalığın hızla yayılmasını, "Doğu Avrupa hükümetlerinin çoğu bu sorunu uzun süre ciddiye almayıp pasif davrandı.
Oysa aydınlatmaya, bilgilendirmeye ve önleyici tedbirlere önem verilseydi AIDS'in önü alınabilirdi" şeklinde değerlendiriyor.
Ölümcül virüsün en kolay cinsel ilişki yoluyla bulaştığını hatırlatan Dr. Heide, çaresi olmayan AIDS'in yayılmasının ancak aydınlatma yoluyla önlenebileceği görüşünde: "Bulaşıcı hastalıklarla mücadele halk arasındaki yaygınlık oranının artmasına paralel olarak zorlaşır. AIDS'in en kötü yanı, etkisini yıllar sonra göstermesi. Virüsü kaptığını fark etmeyen insan tabii ki AIDS'in yayılmasına bilmeden katkıda bulunacaktır."
AIDS İNKAR EDİLDİ
Dünya Bankası da AIDS salgınının hemen başında kamuoyunun haberdar edilmesini ve mutlak sayılardan çok, hastalığın yayılma hızının dikkate alınmasını tavsiye ediyor. Rusya Federasyonu ve Ukrayna, en çok AIDS'linin yaşadığı Avrupa ülkeleri. Diğer bölge ülkelerinin çoğunda da virüs baş döndürücü bir hızla yayılıyor.
Dünya Bankası'nın araştırmasında önleyici tedbirlerin ihmal edilmesinin 10 yıla kadar kitleler halinde ölüme yol açabileceği belirtiliyor. Heide, Batı Avrupa'daki AIDS'li sayısının tahminlerin altında kalmasına dikkat çekiyor ve "Batı Avrupa'da virüsün yayılma yolları saptanır saptanmaz bu yolları tıkamak için gerekli önleyici tedbirleri devreye soktuk. Avrupa'nın doğusunda ise öncelikle demir perde yıkılana kadar AIDS olgusu inkar edildi, >burada böyle Şey olmaz', dendi. Bu ülkeler Şimdi ihmalkarlığı bedelini ödüyor" diyor.
Dünya Bankası Hırvatistan, Bulgaristan ve Romanya'daki AIDS patlamasının nedenlerini şöyle sıralıyor:
Yüksek işsizlik, fakirlik, halk arasındaki yer değiştirme alışkanlığı, hızlı sosyal değişim, sağlık ve eğitim hizmetlerinin ihmal edilmesi, uyuşturucu alışkanlığı ile fuhuşun artması.
Dünya Bankası, tedavisi olmayan AIDS'in, ancak bilgilendirme ve aydınlatma kampanyasıyla frenlenebileceğini dile getirdiği raporunda, yerel yönetimlere bu konuda işbirliği de öneriyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:20