Gündem
  • 4.12.2022 10:23

Amerika YPG ile operasyonları durdurdu

CENTCOM, DSG ile ortak operasyonların askıya alındığını duyurdu

ABD Merkez Komutanlığı(CENTCOM), IŞİD'e karşı DSG ile ortak operasyonları askıya alındığını açıkladı. DSG Sözcüsü ise operasyonların askıya alındığını doğrularken, ABD ve DSG güçlerinin cezaevleri çevresinde sınırlı ortak devriyelerine devam ettiğini belirtti.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) yaptığı açıklamada, ABD güçlerinin Suriye'de IŞİD'e karşı Suriye Demokratik Güçleri (DSG) ile tüm ortak operasyonları geçici olarak askıya aldındığını duyurdu.

ABD Merkez Komutanlığı Sözcüsü Albay John Bucino, "DSG, Hol Kamp alanı gözaltı yerleri ve cezaevlerinde devriye gezmeye ve güvenliği sağlamaya devam ediyor. IŞİD'i yenmeye kararlıyız ve gelecekte IŞİD'e karşı operasyonlarımızı sürdürmeyi dört gözle bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

Demokratik Suriye Güçleri Sözcüsü Aram Henna dün, Türkiye’nin Rojava’da gerçekleştirdiği hava operasyonları ve olası kara harekatı nedeniyle ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon ile birlikte IŞİD’e karşı operasyonları durdurduklarını duyurmuştu.

Henna’ya göre sınır bölgelerinde ortak aramalar yapılacak ancak ABD aramaların IŞİD'le mücadele için olmadığını söylüyor.

30 Kasım'da Pentagon sözcüsü Patrick Ryder, IŞİD'e yönelik operasyonun durmadığını söyledi. Ryder, "IŞİD'e karşı mücadele devam ediyor, ancak ortak aramaları azalttık. Devam eden çatışma, özellikle kara saldırıları, IŞİD'e karşı güçlükle kazanılan kazanımları tehlikeye atıyor ve bölgede istikrarsızlık oluşturuyor." dedi.

DSG Komutanı Mazlum Abdi de Washington'un Ankara'ya daha sert mesaj göndermesini istemiş, "Biz halen gerginiz. Türkiye'yi durdurmak için daha güçlü ve daha sağlam açıklamalar yapılması gerek" demişti.

ABD'nin Rojava ve DSG kontrolü altındaki diğer bölgelerde yine Tenef askeri üssünde yaklaşık 900 asker ve askeri danışmanı bulunuyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)  20 Kasım’da DSG kontrolündeki birkaç alana yönelik havadan ve karadan bombardıman başlattı.  Saldırılar nedeniyle DSG sınır bölgelerine ve Türkiye yakınlarındaki Suriye muhalefet güçlerinin kontrolü altındaki bölgelere odaklanmasına ve Koalisyonla ortak operasyonlarını askıya almasına neden oldu.

Güncellenme Tarihi : 4.12.2022 10:37

İLGİLİ HABERLER