
AŞKIN DAVASI'NDA MÜSTEŞARLIKTAN ZARAR RAPORU
ŞABETTİN AKKUŞ
VAN - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ve 9 üniversite görevlisinin, 'Haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulmuş örgütün faaliyeti çerçevesinde 'ihaleye fesat karıştırmak' ve 'resmi evrakta sahtecilik' iddiasıyla yargılandığı davaya müdahil olan Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na gönderdiği raporda zarara uğratıldığını bildirdi.
Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi için 1998 yılında yapılan tıbbi cihaz alımı ihalesine fesat karıştırıldığı ve hazinenin zarara uğratıldığı gerekçesiyle davaya müdahil olmuştu. Hazine Müsteşarlığı Kontrolörü Mehmet Ak tarafından hazırlanan 40 sayfalık raporda, üniversite aleyhine ciddi suçlamalar yer alıyor. Hazinenin Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na gönderdiği raporda, 1998 yılında yapılan ihaleden sonra satıcı firma İspanyol Expansion Firması ve YYÜ Rektörlüğü arasında yapılan ana sözleşemeye ilaveten 2000 ve 2002 yıllarında 6 ayrı sözleşme daha yapıldığı ve yapılan değişikliklerin satıcı firma lehine değiştirildiği, hazinenin ve üniversitenin zarara uğratıldığı açıklandı.
7 MİLYON 225 BİN 194 DOLAR TUTARINDAKİ CİHAZLAR İÇİN AYNİYAT TESLİM MAKBUZU DÜZENLENMEDİ
Raporda, üniversite tarafında alınan cihazlarının toplam tutarının 11 milyon 630 bin 392 dolar olmasına rağmen kabulü yapılan cihazlarını tutarının 4 milyon 405 bin 198 dolar olduğu, geriye kalan 7 milyon 225 bin 194 dolar tutarındaki cihazların ise geçici muayene kabul komisyonu tarafından kabul edilmediği ve ayniyat teslim makbuzunun düzenlenmediği kaydedilerek, cihazların hukuken devlet patrimuanına girmediği belirtildi. Rektör Yücel Aşkın imzalı 28 Mayıs 2005 tarihli geçici kabul tutanağında teslim edildiği ifade edilen anestezi cihazı, anestezi monitörü, excimer laser, full disclosure merkezi monitör cihazı, koroner yoğun bakım ünitesi ve anestezi monitör cihazının üniversiteye verilmediği bildirilen raporda, geçici kabul tutanaklarında yer almayan radyoterapi cihazı ile operasyon mikroskobu cihazlarının ise üniversite tarafından teslim alındığı ifade edildi.
Raporda, ek ve değişiklik antlaşmalarıyla sözleşmenin başlama tarihi olan 16 Kasım 2001 tarihinden 9 ay sonra teslim sürelerinin satıcı firmanın talebiyle 4. kez uzatıldığı anımsatılarak, söz konusu uzatmalar nedeniyle kredi sözleşmeleri uyarınca kredilerin kullanılmayan tutarları ve taahhütleri için Hazine tarafından 79 bin 964 dolar ödendiği vurgulanıyor. Ayrıca, 2001 yılında satıcı firmaya ödenen avansa karşılık ilk mal sevkıyatının 2003 yılında gerçekleştiği, mal alım sözleşmeleri ile kredi sözleşmelerinin uzatılmasına rağmen alıcının teslimat yapmaması nedeniyle avansın mahsubunun yapılmadığı için üniversite yönetiminin görevini yerine getirmeyerek hazineyi zarara uğrattığı kaydedildi.
İHALE ŞARTNAMESİNDE OLMAMASINA RAĞMEN AVANS ÖDEMESİ YAPILMIŞ
Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'nın mahkemeye sunduğu raporda, 1998 yılında satıcı firmayla üniversite arasında anlaşma şartları belirlenerek ihale bedelinin 'Hazine Müsteşarlığı tarafından ödenecektir' hükmünün bulunmasına rağmen 2000 ile 2001 yıllarında yapılan ek sözleşmelerle anlaşmanın yeniden düzenlediği ve ek sözleşmelerde konulan bazı maddelerin ihale şartnamesine aykırılık teşkil ettiği anımsatıldı. Raporda, yapılan aykırılığın üniversite yönetimi tarafından kredi taslaklarına ilişkin görüş verirken, bildirmesi ve kredi sözleşmelerinin buna göre revize edilmesi gerektiği halde bu hususun hiç gündeme getirilmediği suçlaması bulunuyor. Üniversite yönetiminin bu tavrıyla ihale şartnamesinde öngörülmemesine rağmen avans ödenmesine sebebiyet verdiği aktarılan raporda, konunun yargı aşamasında olduğu için bu hususun adli mercilerin değerlendirmesine bırakılması gerektiği bildirildi.
23 Mayıs 2002 tarihinde yapılan ek anlaşmalarda, bazı malların marka model ve fiyatlarının değiştirildiği, bu değişiklikler çerçevesinde gelen malzemelerin teknik şartnameye uygun olup olmadığı bilirkişi raporu hazırlanması önerisinde bulunuldu. Proje kapsamında gelen makine ve teçhizat toplamının gümrük beyannamelerine göre, 8 milyon 39 bin 499 dolar tutarında olduğu kaydedilen raporda, satıcı firma faturalarıyla gümrük beyannameleri arasında 6 milyon 590 bin 892 dolar tutarındaki farkın araştırılması gerektiği yer alıyor. Raporun sonuç kısmında ise şunlar aktarıldı:
"Hazine Müsteşarlığı tarafından satıcı üzerinde bulunan avansın en kısa sürede hazineye aktarılması ve sözleşme hükümleri çerçevesinde meydana gelen zararın satıcıdan tazmini için gerekli hukuki yollara gidilmesinin sağlanması gerekir. Üniversitenin sözleşmenin tamamlanmasını istemesi durumundaysa satıcı firmayla yapılacak müzakerelerde satıcının belirlenen sürelerde yükümlülüğünü yerine getirmemiştir. Sözleşme uzatımları için, sözleşmede öngörülen koşulların sağlanması istenmeli ve sözleşmenin uzatılması durumunda yapılacak ek sözleşmelerde bundan sonra katlanılacak tüm masraflar satıcının yükümlülüğündedir".
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 08:58