MOSKOVA - Amerika Birleşik Devletleri (ABD) körfezdeki askeri yığınağını takviye ederek savaş hazırlıklarını yoğunlaştırırken Rusya ile Türkiye'nin, soruna barışçı çözüm bulunması yönündeki arayışlarını artırdığına dikkat çekildi.
AFP'de yer alan haber yorumda, ABD'nin savaş hazırlıkları kapsamında bölgeye, Körfez Harbi sonrasında ilk defa hastane gemisi gönderdiği ve halihazırda bölgede bulunan USS Abraham Lincoln uçak gemisine de, yerinde kalarak muhtemel savaşa hazırlık yapması talimatı verildiği hatırlatıldı.
Haberde, gemilerin bu şekilde körfezde mevzilenmesinin savaş hazırlıkları kapsamında önemli bir aşama olduğu vurgulandı ve Başkan Bush'un Irak için henüz savaş kararı alınmadığı yönündeki teminatına rağmen bazı gazetelerde ABD'ye ait özel güç mensupları ile CIA ajanlarının Irak'a sızdığı ve istihbarat çalışmaları yürüttüğü yönündeki iddiaların da bu görüşü pekiştirdiği kaydedildi.
Yazıda, Pentagon'un ABD'nin körfezde ve komşu ülkelerde halihazırda 65 bin askeri bulunduğu ve yakında gönderilecek 25 bin asker ile beraber toplam sayının 90 bine ulaşacağı yönündeki açıklamasına da işaret edildi.
RUSYA İLE TÜRKİYE'NİN BARIŞ ARAYIŞLARI
Yazıda, ABD'nin askeri yığınağını sürekli takviye etmesine mukabil özellikle Rusya ile Türkiye'den itiraz sesleri yükseldiği ve bu ülkelerin sorunun barışçı yollarla çözülmesi yönündeki arayışlarını yoğunlaştırdığına dikkat çekildi.
Bu çerçevede, Rusya Savunma Bakanı Sergei İvanov'un, Birleşmiş Milletler (BM) onayı olmaksızın Irak'a açılacak savaşın Rus Hükümeti'nce gayrı meşru ve haksız sayılacağı yönündeki açıklamaları hatırlatıldı. İvanov, ABD'nin körfezdeki yığınağı takviye etmesinin denetimler konusunda Irak üzerinde psikolojik baskı kurmak ya da gerçekten savaş hazırlığı yapmak amacıyla yürütülmekte olabileceğini söylemiş ve Rus Hükümeti'nin, tek taraflı hareketlere muhalefet edeceğini vurgulamıştı.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Vyacheslav Trubnikov da, Irak'ı sahip olduğu silahları gizlemekle suçlamanın "Herhangi bir maksada hizmet etmeyeceğini" söylemiş ve bu tavrın sadece "Kitle imha silahları konusunun, başka amaçların örtülmesi amacıyla gündeme getirildiği yönündeki uluslararası çevrelerde duyulan endişelerin şiddetlenmesine yol açacağını" ileri sürmüştü.
GÜL'ÜN ORTADOĞU TEMASLARI
Yazıda, ABD'nin tek taraflı hareketine yönelik muhalif teşebbüsler çerçevesinde Başbakan Abdullah Gül'ün Ortadoğu'da yürütmekte olduğu barış diplomasisine de yer verildi ve ABD'nin kilit müttefiki ve aynı zamanda NATO'nun tek Müslüman üyesi olan Türkiye'nin, yol açabileceği ekonomik ve siyasi sorunlar nedeniyle askeri harekata oldukça temkinli yaklaştığına işaret edildi.
Başbakan Gül'ün, "Irak'ı bölünmüş görmek istemiyoruz. Hepimiz savaştan kaçınmak için çalışmak zorundayız" sözlerinin hatırlatıldığı yazıda, Türk Hükümeti'nin muhtemel saldırıya aktif destek vermek konusunda ABD yönetimin ağır baskısı altında olduğuna dikkat çekildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:04