Gündem
  • 19.5.2013 16:59

Başbakan Yardımcısı Atalay’dan 3 sandık açıklaması

Atalay, 81 ilden elen gençlerin kabul etmesinin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni anayasayı da kast ederek ‘2014’te üç sandık koyabiliriz’ sözlerinin anımsatılması üzerine Atalay, “Anayasaya çok asılıyoruz. Yeni anayasanı Uzlaşma Komisyonu’nda olması için olağanca çaba sarfediyoruz. Başbakanımızda ifade etti; Eğer yeni anayasa yapılacaksa başkanlık sisteminden de vazgeçeriz dedik. Yeni anayasanın yapılmasını istiyoruz. Haziran’ın sonuna kadar süre var. İnşallah orada bir uzlaşma sağlanır. Uzlaşma olmazsa da başka yollarda aramaz istiyoruz. Bu defa yine yeni anayasayı yapmadan parlamentonun yeni bir seçime gitmesini arzu etmiyoruz. Başbakanımızın söylediği de budur. 2014 yılında iki seçim var; yerel seçim, Cumhurbaşkanlığı seçimi, eğer anayasa çalışmaları da başarıya ulaşırsa anayasa referandum. Kastettiği 3 sandık budur” dedi.
Bir gazetecinin referandum için 330 vekilin oyunun gerekli olduğunu anımsatarak, bunu sağlanamaması durumunda başka bir planlarının olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine Atalay, “Şu anda Meclis’te bir Uzlaşma Komisyonu var ve onun başarılı bir şekilde çalışmasını tamamlamasını bekliyoruz, sonucun verimli olmasını temenni ediyoruz. Dolayısıyla şu anda başka planlardan söz etmek çok gerekli değil, onu da çok etik bulmuyorum.Ama bu şu demek değil, Bizim B Planımız olmayacak değil.4 parti uzlaşırsa bu Türkiye için bir kazanç olur. Çünkü anayasa ne kadar geniş mutabakatla yapılırsa o kadar kalıcı anayasa olur. Arzumuz bu. Eğer orada başarısızlık olursa başka alternatifler tabi ki olacak.”
Atalay, “Ak Parti kendi teklifini mi sunacak?’ yönündeki soruya, “Onu o zaman göreceğiz. Bizim teklifimiz hazır. Biz kendi anayasa taslağımızı büyük oranda hazırladık, onu da Meclis’e sunduk. Bizim anayasa ile ilgili çok çalışmamız var. Ama bu süreç bitmeden, tamamlanmadan, diğer konularda açıklama yapmamız doğru olmaz” yanıtı verdi.
Stadyumlardan özel güvenliğin çekilmesine ilişkin soru üzerine Atalay, konunun Bakanlar Kurulu’nda da gündeme geldiğini söyledi. Atalay, “Henüz bir düzenleme değil ama bir öneri olarak hükümetimizin gündeminde böyle bir konu var. Üniversitelerde de son günlerde yaşananlar var. “ Birilerinin üniversiteleri böyle karıştırmasına meydan vermeyeceğiz. Oralar da üniversitelerimizin özel güvenlikleri vardır.Belki orada da özel güvenlik yerine polislerimizin yapmasını stadyumlarımız içinde öyle bir düşüncemiz var” dedi.
(İHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:11

İLGİLİ HABERLER