Gündem
  • 19.5.2013 17:06

Yunan Başbakan ruh hastası çıktı

GÜMÜLCİNE  - Eski çalışma arkadaşı, Yunanistan'da iki dönem başbakanlık yapan ve izlediği sertlik yanlısı dış politikayla 1987'de Yunanistan ve Türkiye'yi savaşın eşiğine getiren eski başbakanlardan Andreas Papandreu'nun (Yorgo Papandreu'nun babası), "ağır ruh hastası" olduğunu öne sürdü.
     Andreas Papandreu'nun yakın çalışma arkadaşlarından olan ve PASOK iktidarları dönemlerinde çeşitli üst düzey görevlerde bulunan Paraskevas Avgerinos, PASOK'un ünlü liderine ilişkin hatıralarını "Değişiklik Çabuk Bitti" adlı kitabında anlattı.
     Kitabın, Selanik Kitap Fuarı'nda yapılan tanıtım toplantısında konuşan Avgerinos, Yunanistan'da 1981'de "değişiklik" vaatleriyle iktidara gelen PASOK'un müteakip yıllardaki hızlı düşüşünün nedeninin, kurucusunun psikolojik nedenlerden kaynaklanan "patolojik güvensizliği" olduğunu söyledi.
     PASOK'un iktidar olduğu dönemlerde büyük yanlışlara imza atıldığını ve "sosyalist" olarak kendilerinin açıkladığı reformlara daha sonra yine kendilerinin karşı çıktığını ifade eden Avgerinos, "Sefil kanlı liderleri kahraman ilan ettik. Yunanistan'ı fanatiklerle aynı ve eşit konuma getirdik" dedi.
     Avgerinos, Kathimerini gazetesindeki demecinde ise PASOK'un kurucusu Andreas Papandreu'nun "bipolar bozukluk" olarak adlandırılan bir çeşit psikolojik rahatsızlığı bulunduğunu iddia etti.
     Papandreu'nun geçirdiği krizlere birçok kez bizzat kendisinin tanık olduğunu, ilk kez 1979 yılında evlilik dışı bir ilişki nedeniyle kriz geçiren Papandreu'yu ruh doktoruna kendisinin götürdüğünü anlatan Avgerinos, PASOK'un ünlü liderinin rahatsızlığının yakın çevresi tarafından da bilindiğini ve kendisine ona göre muamele yapıldığını söyledi.
    
     -"Bugün yıkılmakta olanı biz inşa ettik"-
    
     Avgerinos, Papandreu'nun özellikle son dönemlerinde sürekli psikolojik destek aldığını, rahatsızlığı nedeniyle eleştiri kabul etmediğini, çevresindekiler tarafından sürekli övülmeyi beklediğini ve genç biri gibi hep güzel kadınlarla birlikte olmak istediğini ifade etti ve "PASOK'un tüm bunlara nasıl dayandığını bilmiyorum ancak, gelecek görmüyorum. Bugün yıkılmakta olanı biz inşa ettik" diye konuştu.
     Yunanistan'da, Panhelenik Sosyalist Hareket'in (PASOK) kurucusu olan Andreas Papandreu, 1981-1989 ve 1993-1996 yılları olmak üzere iki dönem başbakanlık yaptı.
     Başbakan olduğu dönemde karısından boşanıp kendisinden 40 yaş küçük bir hostesle evlenen Papandreu, içte ve dışta sürekli Türk tehdidini ön plana çıkararak kamuoyunun dikkatini iç sıkıntılardan çok dışarıya yöneltmeye uğraşan bir siyaset izledi.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:11

İLGİLİ HABERLER