Eğitim
  • 13.9.2013 14:34

BDP'den tehlikeli boykot!

MARDİN Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, 'Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı' bileşenlerinin düzenlediği basın açıklamasında, Kürt halkının anadili vazgeçilmez bir hak olarak gördüğünü belirterek, "Kürt halkının temel talebi olan anadilde eğitimin gündemleşmesi için yapılacak bir haftalık eğitim boykotu ve Kürtçe derslerinin her alanda işlenmesi eylemine tüm halkımızı davet ediyoruz" dedi. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da, 20- 25 gündür İmralı Adası'na gidemediklerini belirterek, "Biz bu hafta sonu en geç Pazar gününe kadar yeni bir heyetin, BDP heyetinin İmralı'ya gideceğini tamin ediyoruz" diye konuştu.

'KÜRT SORUNU SADECE PKK VE ÇATIŞMASIZLIK SORUNU DEĞİLDİR'

Diyarbakır'da BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk'ün de katıldığı 'Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı' bileşenleri, eğitim yılının başlaması nedeniyle ana dilde eğitim talebiyle ilgili basın açıklaması yaptı. DTK Başkanı Ahmet Türk, Kürtçe yaptığı konuşmada, Kürt sorununun çözümü için tarihi bir fırsatın doğduğunu kaydederek şunları söyledi:

"Kürt sorunu sadece PKK ve çatışmasızlık sorunu değil. Kürt sorunu demokrasi, adalet, eşitlik ve özgürlük sorunudur. Kürt halkının iradesi olmadan Kürdistan 4 parçaya bölünmüş. Kürt halkının haklarını elde etmesi için tarihi bir fırsat vardır. Binlerce Kürt zindanlarda tutuluyor. Barıştan söz ediliyorsa bunların serbest bırakılması lazımdır. Bu tarihi fırsat her kesim tarafından iyi değerlendirilmelidir."

'ANADİLDE EĞİTİM HAKTIR'

Anadilde eğitimin hükmetin gündemine olup olmamasının çok önemli olmadığını belirten  Ahmet Türk, "Bu, Kürt halkının gündeminde. Kürt halkı anadili bir hak olarak görüyor. Vazgeçilmez bir hak olarak değerlendirir. Bu nedenle ana dil eğitiminin Türkiye gündemine girmesi konusunda her türlü çabanın ve çalışmanın içinde olacağız. Bu bizim için vazgeçilmez bir haktır" dedi.

8 MADDELİK TALEP

Ahmet Türk, daha sonra bileşenler adına hazırlanan 8 maddelik taleplerini şöyle sıraladı:

-Kürdistan halkının talebi olan 'anadilde eğitim', 'Kürtlere ve diğer aidiyetlerin haklarına ilişkin anayasal güvence', 'Kürdistan halkının kendi kendini idare etmesi' ve 'Kürtçenin resmi dil olarak kabul edilmesi' süreçten bağımsız olarak değerlendirilmelidir. Çünkü bu talepler tabii ve uluslararası hukuktan kaynaklı, Kürdistan halkının millet olmaktan kaynaklı haklarıdır, pazarlık konusu yapılamaz.

-PKK'nın daha önce almış olduğu ateşkes kararını ve bu karara bağlılığının devamını önemsiyor, devletin ve hükümetin gerekli adımları atmasını talep ediyoruz. PKK militanlarının Türkiye siyasi sınırları dışına çıkmasının durması sürecin bittiğini değil, tıkanıklığı gösterir. Kürdistan halkının evlatları ve Türkiye devletinin vatandaşları olan bu kişilerin, çözüm süreciyle beraber sosyal ve isteyenlerinin siyasal hayata katılması gerekir. Bunun için acil olarak kanuni bir düzenlemenin yapılması elzemdir.

-Sayın Abdullah Öcalan'ın bu süreçteki rolü göz önüne alınarak sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için sürece katılımı, kamuoyu ve halkla iletişimi önündeki engellerin kaldırılması gereklidir.

-Sürecin anlamlı olabilmesi için; KCK tutuklularının derhal serbest bırakılması gerekir. Bunun için kanuni düzenleme gerekiyorsa, onun da vakit kaybedilmeden TBMM gündemine getirilmesi gerekir.

-Siyasi açıdan önemli çözüme katkı sunacak hususlardan biri de, yüzde on seçim barajının kaldırılması ve Kürdistan'daki siyasi parti ve oluşumların kendi aidiyetleriyle siyaset yapmalarının önü açılmalıdır.

SURİYE'DE KÜRTLERLE SAVAŞANLARA YARDIMI KESMELİ

-Türkiye devleti ve hükümet, Kürdistan'ın diğer parçalarındaki hükümet ve hareketlerle iyi ilişkilere sahip olmalıdır. Bu cümleden Rojava'da Kürtlerle savaşan taraflara her türlü yardımı kesmeli, bilakis Kürtleri doğal müttefik kabul etmelidir. Rojava'daki siyasi parti ve oluşumlara ve Suriye Kürtlerinin siyasi kazanımlarına husumet, çözüm sürecine olumsuz etki yapacak, belki de temelden yürütülemez hale getirecektir.

BİR HAFTALIK EĞİTİM BOYKOTU

-Türkiye'de yeni eğitim yılının başlayacağı bu günlerde anadilde eğitimin mutlaka gündeme gelmesi ve hükümetin bu konuda olumsuz beyanatlardan kaçınması gerekir. Bu temelde Kürt halkının temel talebi olan anadilde eğitim talebinin gündemleşmesi için yapılacak bir haftalık eğitim boykotu ve Kürtçe derslerinin her alanda işlenmesi eylemine tüm halkımızı davet ediyoruz.

-Türkiye ve Kuzey Kürdistan'daki tüm etnik, dini, mezhebi vs aidiyetler mahrumiyette değil, adalet ve özgürlükte eşit olmalıdırlar. Biz Kürdistani taraf olarak bunu taahhüt ediyoruz. Aynı tavrı devletten ve diğer kesimlerden de bekliyoruz. Kürdistan ve Türkiye kamuoyuna saygıyla arz ediyoruz.

DEMİRTAŞ: 20- 25 GÜNDÜR İMRALI'YA GİDEMEDİK

Basın açıklamasında gazetecilerin soruları yanıtlayan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 20- 25 gündür İmralı Adası'na gidemediklerini ve Öcalan ile görüşme gerçekleştiremediklerini belirterek, "Biz bu hafta sonu en geç Pazar gününe kadar, yeni bir heyetin BDP heyetinin İmralı'ya gideceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:04

İLGİLİ HABERLER