
BU ÇİÇEĞİN AÇMASI İÇİN TAM 16 YIL BEKLEDİ
KADİR TÜMER
BALIKESİR - Balıkesir'in Edremit İlçesi'nde bir kişi, 1985 yılında Libya'dan getirdiği çöl kaktüsünün 16 yıl sonra ilk kez çiçek açması üzerine büyük sevinç yaşadı.
1985 yılında Arabistan'a iş bulma umuduyla giden ve oradan da Libya'ya geçerek inşaatlarda çalışmaya başlayan 60 yaşındaki Yılmaz Yeniköylü, çalıştığı sırada üzerinde domatese benzeyen ve siyah dikenleri olan kırmızı renkli kaktüsle onun çiçek açan cinsinden çok etkilendi. Kaktüsün üzerinde bulunan meyveyi soyarak yediğini ve tadının tarif edilemeyecek kadar değişik olduğunu belirten Yeniköylü, "Türkiye'ye dönerken bu 2 kaktüsten çiçek açanını yanımda getirdim. Normal şartlarda çölde yetişen bu iki kaktüs cinsi bitki ilkbahar bitiminde ve sonbahar başlangıcında olmak üzere yılda sadece iki kez açıyor. Açtıktan sonra da hangi saatte açtı ise çiçekleri üzerinde 24 saat duruyor ve hemen soluyor.
Türkiye'ye getirdiğim cinse 16 senedir bakıyorum ve yetiştirmek için büyük zahmetler çektim. Bu cins 10 günde bir bardak su ile sulanıyor ve yer değiştirmeyi sevmiyor. Şu anda tam yetişmiş vaziyette, geçtiğimiz akşam ilk defa saat 19.00 sıralarında çiçek açtı. 16 yıl sonra çiçek açınca çok sevindim. Ama çiçeklerin ömrü 24 saat olduğu için dün gece saat 19.00 civarında açan çiçekler söndü ve dalları tek tek düşmeye başladı. Çünkü bu sönme gerçekleştiğinde bitki üremeyi de durduruyor" dedi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:45