Gündem
  • 4.10.2020 11:54

Büyük şok!.. Göl suyunda Koronavirüs bulundu

Göl suyunda koronavirüs tespit edildi

Bilim insanları yeni tip koronavirüsün ‘tespit edilebilir bir seviyesini’ ilk kez plaj  suyu örneklerinde buldu.

ABD’yer alan Minnesota Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, 4 Temmuz’dan bu yana dünyanın en büyük tatlı su gölü olan Superior Gölü kıyısındaki sekiz kumsaldan her hafta sonu su örneği toplayıp analiz ediyor.

Göl suyunda koronavirüs tespit edildi! Peki virüsün sudan bulaşma ihtimali  var mı? - AHaber Son Dakika Video İzle

Binlerce kişi ziyaret ediyor

Çalışma ekibi yaptıkları inceleme sonucunda gölün kıyısında yer alan Brighton, 42nd Avenue East, Franklin Park Beach ve Lief Erickson Park plajlarından Eylül ayında  alınan örneklerde yeni tip corona virüse rastladıklarını açıkladı. Söz konusu plajları geçen ay binlerce kişinin ziyaret ettiği düşünülüyor.

Göl suyunda ilk kez koronavirüs tespit edildi – Van Roj Haber

Daha önce virüsün göl veya sahil suyunda bulunabileceğine dair kanıt bulunamamıştı, ancak yeni keşif salgının toplum genelinde plajlarda nasıl yayıldığına dair önemli ipuçları barındıyor.

Kanalizasyonlardaki orandan 10 bin kat daha düşük

Minnesota Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden yapılan bir açıklamada, suyundaki corona virüs miktarının litre başına oranın 100 ile 1000  arasında değiştiğini ve bunun kanalizasyon sistemlerindeki oranlardan yaklaşık 10 bin kat daha düşük olduğu açıklandı.

Bununla birlikte, araştırmacılardan Dr. Richard Melvin, virüsü plaj suyuna yüzücülerin taşıdığını düşündüklerini, koronavirüs ile enfekte kişilerin, semptomları ortadan kalktıktan sonra bir aya kadar virüsü dışkılarıyla bulaştırabileceklerini açıkladı.

Tedbirli olunmalı

Öte yandan, henüz  salmonella ve E. coli bakterileri gibi corona virüsün de su yoluyla bulaşabileceğine dair kesin bir kanıt bulunamadı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ise ‘virüsün göl suyuna maruz kalma yoluyla insanlara yayılabileceğini gösteren herhangi kesin bir araştırma sonucunun bulunmadığını açıkladı, ancak çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Göl suyunda koronavirüs tespit edildi | Rudaw.net

Toplumda ne kadar yaygın olduğunun göstergesi

Minnesota araştırmacıları ise virüsün tatlı suda bulunabileceğini bilmenin virüsün toplumda ne kadar yaygın olduğunu gösterdiğini belirtti.

Melvin, “Virüsün nerede aranacağını anlamak, gelecekte bu tür enfeksiyonlarla nasıl başa çıkılacağı konusunda gerçekten çok önemlidir. Artık göl suyunda corona virüsün olduğunu biliyoruz ve bu durum o bölgede yaşayan nüfustaki virüsün yaygınlığının göstergesi olabilir” dedi.

Öte yandan, Minnesota Üniversitesi sudan corona virüs bulaşma olasılığı araştırılırken, plaja giden herkesin maske takmasını ve sosyal mesafe kurallarına uymasını tavsiye etti.

Güncellenme Tarihi : 4.10.2020 12:08

İLGİLİ HABERLER