Ekonomi
  • 4.11.2007 10:52

ÇALIK HOLDİNG, MEVDUAT BANKACILIĞINA GİRECEK

Çalık Grubunun, geçtiğimiz yıl yüzde 60’ını satın aldığı Arnavutluk’un en büyük ikinci bankası olan Banka Kombetare Tregtare’nin (BKT) Kosova şubesi, Priştine’de törenle açıldı.
      Ahmet Çalık, açılış töreninde yaptığı konuşmada, grubun faaliyetlerine değinerek, stratejik önem taşıdığına inandıkları finans alanında yatırımlar yaptıklarını ve bunların ilkinin 1999 yılında kurulan Çalıkbank olduğunu hatırlattı.
      Bankanın 2006 yılında organik büyüme stratejisi kapsamında Şekerbank konsorsiyumu ile BKT’nin yüzde 60’ına iştirak ettiğini anımsatan Çalık, geçen yıl devir işlemi gerçekleştirilirken bir hedef koyduklarını ve bu hedefin BKT’yi bölgesel bir banka yaparak daha ileri noktalara taşımak olduğunu, bu hedef doğrultusunda ilk etapta, bölge için önem taşıyan Kosova ve Makedonya’da şubeler açmayı planladıklarını kaydetti.
      Kosova şubesi ile bu hedeflerinin Arnavutluk dışındaki ilk adımını gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşadıklarını vurgulayan Çalık, BKT’nin, öz kaynak karlılığı açısından Finance Central Europa tarafından Orta ve Doğu Avrupa’nın en karlı ilk 10 bankasından biri seçildiğini ifade etti.
     
     "MEVDUAT ALTYAPISI HAZIR"
      Tören sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ahmet Çalık, 2008’de Makedonya’da BKT şubesi açacaklarını ve bölgedeki şubeleşme
      çalışmalarına devam edeceklerini belirterek, "BKT ile beraber Çalıkbank, Balkanlarda, Kafkaslar’da, Türkiye’nin etrafındaki ülkelerde yapılanmasını sürdürecek. O anlamda Çalıkbank’ın yatırım bankası olarak mevduat konusunda altyapısı hazır. Her an o konuda müracaat edebiliriz" diye konuştu.
      Halkbank ile ilgilenip ilgilenmedikleri sorusu üzerine, Halkbank ile ilgili herhangi bir planları bulunmadığını aktaran Çalık, Çalıkbank ile ilgili ortaklık ya da satış düşüncelerinin olmadığını, ancak bununla ilgili olur veya olmaz şeklinde kesin bir şey ifade etmenin doğru olmayacağını söyledi.
      Grup olarak Orta Asya, Kafkaslar, Türk Cumhuriyetleri, Afrika ve Körfez ülkelerinde aktif olarak bulundukları sektörlerle ilgili faaliyet göstermek istediklerini belirten Çalık, telekom sektöründe özellikle Balkanlarda Arnavutluk dışındaki diğer ülkelerde de var olmak istediklerini, ayrıca enerjide elektrik üretimi, dağıtımı, boru hatları, doğal gaz dağıtımı gibi alanlarda da çalışmalar içinde olacaklarını kaydetti. Çalık, bu alanlarda görüşmeler yaptıklarını, fakat somut bir şey söyleyemeyeceklerini ifade etti.
     
     "ÖNÜMÜZDEKİ YIL ENERJİDE HALKA ARZ OLABİLİR"
      Ahmet Çalık, halka arza ilişkin olarak da, "Önümüzdeki yıl iştiraklerden biri halka açılabilir. Bununla ilgili arkadaşlarımız çalışıyor. Bu, enerji olabilir" dedi.
      Ceyhan’daki rafineri kurma çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Çalık, bu konuda Indian Oil ile birliktelikleri olduğunu, dünyadaki diğer önemli firmalarla da görüşmeler yaptıklarını söyledi.
      Bu konuda herhangi bir sorun bulunmadığını ve ÇED raporunun tamamlandığını dile getiren Çalık, nükleerin ilgi alanları içinde yer aldığını ve bu konuda çalışmalar yaptıklarını, elektrik ve doğal gaz ihaleleriyle de ilgilendiklerini kaydetti.
      Gayrimenkul projeleriyle ilgili olarak da Çalık, faaliyetteki inşaat firmasının uluslararası nitelikte müteahhitlik firmalarından biri olduğunu vurgulayarak, söz konusu firmanın tecrübesini ve bilgisini Türkiye’ye aktarabileceğini, bu kapsamda Tarlabaşı, Balat projelerinin söz konusu olabileceğini ifade etti.
      Çalık, Sabah ve ATV satışıyla ilgilenip ilgilenmedikleri sorusuna ise "Medya, şu an bizim branşlarımız içinde değil" yanıtını verdi.
      Ana faaliyet alanlarında biri olan tekstile de değinen Çalık, bu konuda Türkiye’nin rekabeti açısından ciddi zorluklar bulunduğunu, tekstilin mevcut kur politikasıyla zorlanmasının söz konusu olduğunu söyledi.
      Çalık, faizlerin indirilmesinden yana olduğunu da ifade etti. Tekstilde yurt dışında yatırımları bulunduğuna işaret eden Çalık, Türkiye’deki yatırımları önümüzdeki dönemde genişletebileceklerini söyledi.
     
     "ŞUBELEŞMEDEN BİREYSELDE AKTİF BANKA OLMAK İSTİYORUZ"
      Çalıkbank Genel Müdürü Önder Halisdemir ise Çalıkbank’ın stratejisine işaret ederek, grubun var olduğu coğrafyalardaki ürün ve hizmetlerin Türkiye’den daha zayıf olduğunu, gittikleri ülkelerde de o ülkelere özel konumlandırma ve kişiselleştirme yapmaya çalışacaklarını kaydetti.
      Halisdemir, Çalıkbank’ın mevduat bankacılığı için 2008’de başvuru yapabileceklerini bildirdi. Halisdemir, Çalıkbank’ı bireysel bankacılıkta aktif bankalardan biri haline getirmek istediklerini, bu alanda yayılarak büyüyeceklerini, ancak bunun şubeleşme şeklinde olmayacağını ifade etti.
      Şube dışında yeterince alternatif dağıtım kanalı bulunduğunu belirten Halisdemir, "Alternatif dağıtım kanaları, bizim esas kanalımız olacak.
      Asıl oyun planımız bunun üzerine" diye konuştu.
      Çalık Grubunun Bursa ve Kayseri’de doğal gaz dağıtım işinde olduğunu hatırlatan Halisdemir, bireysel bankacılık için telekom ve doğal gaz işlerinin iyi bir altyapı olduğunu, bu ağ sayesinde müşteri portföylerini rahatlıkla oluşturabileceklerini vurguladı.
      Banka olarak mevduat toplamaya her açıdan hazır olduklarını, bu konuda mali bünyenin çok önem taşıdığını aktaran Halisdemir, "Mali bünyeyi grubumuz karşılıyor. Önümüzdeki dönem, grubun bankanın mali bünyesini kuvvetlendirmesi söz konusu" diye konuştu.
      BKT’nin faaliyetlerine de değinen Halisdemir, BKT aracılığıyla Balkanlar’da 3,5 yıl içinde şu anda 40’a yakın olan şube sayısını 100’e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. Halisdemir, finans alanında bankacılık dışındaki alanlara da duyarlı olduklarını dile getirdi.
      BKT Yönetim Kurulu Üyesi Seyhan Pencaplıgil ise, BKT’nin aktif büyüklüğünün şu anda yaklaşık 1,1 milyar dolar olduğunu, 60 milyon dolar öz kaynağı bulunan bankanın mevduat hacminin ise yaklaşık 986 milyon dolar olduğunu kaydetti.

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:47

İLGİLİ HABERLER