
CEM YILMAZ'IN HATIRA DEFTERİ 'KISMET... OLAMADI'
1968 yılında Sadun Boro'nun kullandığı Kısmet' teknesini karşılamaya giden babası ve dayısının başına gelenleri yarı belgesel şeklinde çeken Cem Yılmaz, "Kısmet... Olamadı" adlı kısa filminde; bu macerayı kendine has üslubuyla anlatıyor.
Nebil Özgentürk'ün hazırlayıp sunduğu belgeselin bu bölümünde; 60'lı yıllara ait kimi trajik, kimi şaşırtıcı öyküler ekrana geliyor. 'Kısmet' teknesinin ve Sadun Boro'nun macerası, Türk bayrağına sarılan Erzurum Şehidi Rum sürgünü Vasil'in, eşkıyaların sonuncusu Koçero'nun dokunaklı öyküleri, mezarı bir demiryolunda olan, bir demiryolu önderi büyükelçi Behiç Erkin, Eşekli Kütüphane'nin şaşırtıcı öyküsü ve 'Acı Vatan Almanya' yolcularımızın Tophane'deki bilinmeyen heykeli bu bölümün öyküleri arasında yer alıyor.
DÜNYA GÜNDEMİNE TAŞINMIŞTI
Nebil Özgentürk'ün hazırladığı "Türkiye'nin Hatıra Defteri" belgeseli için çektiği kısa filmde Cem Yılmaz da belgeselci oldu. Cem Yılmaz'ın 10 dakikalık belgesel kısa filmi, yaşanmış bir aile hikayesine dayanıyor. Dünyayı dolaşan ilk Türk denizcisi olan Sadun Boro, 1965 yılında başladığı dünya turunu 1968 yazında noktalamıştı. Boro'nun ve 10.5 metrelik yelkenlisi 'Kısmet'in dönüşünü; Hürriyet günler öncesinden duyurdu. 'Kısmet'i denizde ve karada büyük kalabalıklar karşıladı. Karşılamaya heveslenenlerden ikisi de Cem Yılmaz'ın babası Arif Yılmaz ve dayısı Mehmet Küçükdurmaz'dı. İkisinin de denizcilikle alakası yoktu, yüzme dahi bilmiyorlardı. Sadun Boro hadisesi o zamanlar bir "milli dava" muamelesi görüyordu. Cem Yılmaz'ın babası ve dayısı da, üstelik biraz da içkiliyken Sadun Boro'yu karşılamaya karar verdi.
3 SAAT DENİZDE SÜRÜKLENDİLER
Sarayburnu'na gidip nüfus cüzdanlarını rehin bırakarak bir sandal kiraladılar. Dolmabahçe'ye ulaşmaya ve 'Kısmet'e yaklaşmaya çalışacaklardı. Fakat rüzgar ve akıntı onları açığa sürükledi. 3 saat boyunca denizde sürüklendiler. Sadun Boro'yu karşılayamadılar, hatta karaya zor çıktılar. Üç yılda 10 binlerce mil yapan adamı karşılamak için 3 saatte 3 mil yapamadan döndüler. Dahası, döndüklerinde de 1 saatliğine kiraladıkları sandalın ekstra maliyetini karşılayamamış ve nüfus cüzdanlarını sandalcıya kaptırmışlardı. İşte babası ve dayısının bu hikayesi Cem Yılmaz'ın kısa filmine konu oluyor. Filmde belgeselci rolüne giren Cem Yılmaz, babası ve dayısıyla röportaj yapıyor. Sadun Boro'yu karşılayamadıkları günü Yılmaz ailesinin doğuştan gelen mizah kabiliyeti ve doğallığıyla izlemek izleyiciye büyük keyif verecek. Filmde ayrıca Yılmaz'ın daha önce reklamlarda da izlediğimiz babası ve dayısının canlandırma çekimleri ve Sadun Boro'nun Türkiye'ye döndüğü günün belgesel görüntüleri yer alıyor.
BU AKŞAM...
Türkiye'nin Hatıra Defteri'ne diğer katkıda bulunan yönetmenler ise şunlar: Mustafa Altıoklar, Halit Refiğ, Zülfü Livaneli, Çağan Irmak, Şerif Gören, Ali Özgentürk, İrfan Tözüm, Rutkay Aziz, Tomris Girirtioğlu, Sinan Çetin, Abdullah Oğuz, Ömer Faruk Sorak... Bundan 1.5 yıl önce hazırlıkları başlayan, Deniz- Bank'ın katkılarıyla yapılan, Nebil Özgentürk'ün genel yönetmenliğini üstlendiği "Türkiye'nin Hatıra Defteri" adlı belgeselin "Kısmet... Olamadı" bölümü bu akşam ekrana geliyor...
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 12:43