KAYNAK : Haber Vitrini
İSTANBUL - Prof. Dr. Salih Kavukçu, hipertansiyon hastası olan çocuk ve ergenlerin egzersizle yaşamayı öğrenmeleri gerektiğini söyledi. Tüm çocukların üç yaşından itibaren rutin olarak kan basınçlarının düzenli ve doğru olarak ölçülmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kavukçu, yüksek tansiyonun gençlerde yüzde 15, 65 ve üzeri yaşlarda da yüzde 60 oranında görüldüğünü belirtti.
Prof. Kavukçu, bu hastalığa bebek ve küçük yaşlardaki çocuklarda ise ender rastlandığını söyledi..
Hipertansiyon nedenlerinin çocuğun yaşına göre değişebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Kavukçu, "Sıklık sırasına göre yeni doğanlarda böbrek atardamarı tıkanıklığı, böbrek toplardamarı tıkanıklığı, doğuştan böbrek anomalileri; ilk yıl ve 1-6 yaş arasında aort damarındaki yapısal anomaliler ve böbrek hastalıkları hipertansiyona neden olmaktadır. 6-12 yaş arasında renal pankima, renovasküler hastalıklardan sonra esansiyel hipertansiyon sıklık sırasına göre nedenler arasına girmektedir. 12-18 yaşları arasındakilerde ise hipertansiyon nedenleri erişkinlerdekilerden farklı değildir" dedi.
Hipertansiyonun ilaçsız ve ilaçlı olarak iki grupta tedavisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kavukçu, ilaçsız tedaviyi, şişmanlığın giderilmesi, tuz alımının kısıtlanması, fizik egzersiz yapma alışkanlığının kazanılması, potasyum ve kalsiyumdan zengin besinlerle beslenme şeklinde sıraladı.
Kavukçu, ilaçlı tedavinin ise öncelikle sebebe yönelik olması gerektiğinin altını çizerek, "Tuz kısıtlamasından faydalanan çocuk ve ergenlere diyet ve idrar söktürücü tedavi önerilebilir. Böbrek hastalıklarından kaynaklanan hipertansiyon olgularında ACE inhibitörleri, kalsiyum kanal blokerleri tek olarak veya değişken kombinasyonlar halinde kullanılmaktadır" diye konuştu.
Prof. Dr. Salih Kavukçu, hipertansiyonu bulunan çocuk ve ergenlerin spor yapmalarının tamamen kısıtlanmaması gerektiğini de vurgulayarak, "Kontrollü olarak yarışmalara katılmalarına izin verilmelidir. Hipertansiyonlu çocuklar egzersizle yaşamayı öğrenmeli ve benimsemelidir" uyarısında bulundu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 17:01