KAYNAK : Haber Vitrini
Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in aile fotoğrafında yer alan Bayındır Holding’in sahibi batıkçı Kamuran Çörtük bir defa daha kurtarılıyor.
Bayındırbank’ın içini boşaltarak devleti yüz milyonlarca dolar zarara uğrattığı için yargılanan Kamuran Çörtük’ün kamu bankalarına ait borçları erteleniyor. Hem de 2 yılı ödemesiz, toplam 11 yılda ödemek şartıyla. Mevcut konumda borçlarını ödeyemeyecek durumda olan Çörtük’e eski borçlarının yanı sıra 60 milyon dolar daha kredi verilmesi kararlaştırıldı. Bu uygulamayla Kamuran Çörtük’e 425 milyon dolarlık kıyak sağlanacak.
KİM BASKI YAPTI?
Vakıflar Bankası ve İş Bankası’nın “olur” verdiği projeye Halk Bankası direniyor. Çörtük’ün tüm dinamiklerini irdeleyen Halk Bankası, grubun sicilinin kötü olduğunu, dolayısıyla anlaşma yapılsa dahi “kötü niyetten” dolayı borçların tahsil edilemeyeceğini vurguluyor. 35 milyon dolar alacağı bulunan Halk Bankası, Bayındır Holding’le ilgili bunları söylerken; Vakıflar Bankası ve İş Bankası’nın kurtarma operasyonuna vize vermesi dikkat çekiyor. Finans sektörüne hâkim çevreler, Vakıflar Bankası ve İş Bankası’nın da kredilerin dönmeyeceğini çok iyi bildiğini, ancak “ilişkiler” dolayısıyla bu kurtarma operasyonuna onay verdiğini dile getirdiler.
EN BÜYÜK ALACAKLI NİÇİN MASAYA OTURUYOR?
İstanbul Yaklaşımı çerçevesinde anlaşma masasına oturulması gündeme gelen Kamuran Çörtük’ün, Vakıflar Bankası’na 214 milyon dolar, İş Bankası’na 116 milyon dolar, Halk Bankası’na da 35 milyon dolar kredi borcu bulunuyor. Çörtük, bunların yanı sıra birçok özel bankadan da yüklü miktarda kredi kullanmış. Geliştirilen İstanbul Yaklaşımı’yla bugüne kadar birkaç işadamını kurtaran anlayış, Çörtük’e de uygulandı.
HALK BANKASI’NA GÖRE BİLE BİLE LADES
Uzun süredir gündeme geldiği halde Çörtük’le anlaşma masasına oturmayan Halk Bankası yetkililerinin, olayın “bile bile lades” anlamına geldiğine inandıkları bildirildi. Diğer bankalara “Çörtük’le anlaşmayalım, hukuk yoluyla borçları tahsil edelim” mesajı veren Halk Bankası’na büyük bir baskı yapıldığı iddia ediliyor. Banka bugün gerçekleştireceği Yönetim Kurulu toplantısında Çörtük’ün ödenmeyen 35 milyon dolarlık kredi borcunun akıbetini görüşecek. Konuyla ilgili olarak görüşmek istediğimiz Bayındır Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kamuran Çörtük ise, Halk Bankası’nın kararını beklediklerini söylediler. Vakit’i konuyla ilgili görüşme “şimdilik” kaydıyla geri çeviren Çörtük, halkla ilişkiler müdürü aracılığıyla “Konu yarın Halk Bankası Yönetim Kurulu’nda ele alınacak. Buradan çıkacak karara göre açıklama yapacağız. Tüm bankalar bizimle anlaşmaya hazır. Bir tek Halk Bankası uzlaşmıyor, yarınki toplantıda karar için ona göre tavrımızı ortaya koyarız” dedi.
(Vakit)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:46