Gündem
  • 8.7.2009 14:32

DAVUTOĞLU: 'ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞECEĞİM'

Davutoğlu : " Bölgemizin refahla barışla halkın refahının yükseldiği halkının birbirini tanıdığı bir bölge olsun istiyoruz. Savunma sanayinde turizmde kapsamlı projelere önem verdik. Bundan sonra Körfez İşbirliği Konseyi arasında hem konsey hemde ikili ilişkiler arasında köklü programlar uygulanacaktır. Kapsamlı bir şekilde halklarımızın yakınlaşmasını sağlayacak kültürel çalışmalar yapılacaktır.

T.C. olarak bütün bu görüşmelerde takındıkları tavır ve olumlu görüşlerinden dolayı bütün heyet adına Genel Sekretere teşekkür ediyorum. Bu anlaşmanın hem ülkemiz için hem her iki taraf için hemde dünya için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Abdurrahman Hamad Al-Attiyah : " Şahsım adına KİT'e üye dışişleri bakanları kardeşlerime ve Sayın Davutoğlu ve kardeş ülkeye teşekkür ediyorum. KİT'le Türkiye arasında atılan çok önemli bir adımdır bu. Türkiye ve dünya buna şahit olacaktır.

Dünden beri bu stratejik konuşmasının içerisinde zaten bize yardımcı olacak yol haritasını önümüzde bulduk. Bugün ve birinci stratejik diyalog başladığı günden bugüne kadar ki belirgin ilişkiler bize Cidde'de yapılan toplantıdan beri Eylül ayında yapılan toplantı bize uygun bir zemin hazırladı. Böylece de çok önemli bir çok konuyu ele aldık. Görüşmeler için belli sürelerin oluşturulması gerekiyordu. Bizler KİT ve Türkiye tarafı olarak böylece amaçlarımızı gerçekleştirebiliriz. Umduğumuz amaçları bu doğrultuda gerçekleştirmeyi umuyoruz. Ülkemize refah ve parlak bir gelecek sunacağımız gibi bölgeye de refah sunmuş olacağız.

Bütün bu konular esasında bizim KİT ülkeleri tarafından büyük bir önem arzediyor. Bundan dolayı biz Türkiye'nin yapıcı rolünü takdire şayan görüyoruz. Hem bölgesel hem dünya üzerindeki rolünü takdirle karşılıyoruz. Bölge halkının bıkkınlığının ortadan kaldırmak için atılan adımlarda yine takdire şayandır.

SORULAR

FİLİSTİNLERİN HAKLARINI DETAYLI BİR ŞEKİLDE KONUŞTUNUZ MU? NE GİBİ SONUÇLARA VARDINIZ? ENERJİ KONULARINI BİRAZ DAHA AÇAR MISINIZ LÜTFEN?

Attiyah :" Esas itibari ile Ortadoğu barış sürecini görüştük. İki devlettli çözüm konusunu tartıştık. Güvenlik konseyi kararı ve buradaki yol haritası ilkelerini kabul ediyor destekliyoruz. Bunlar çözüme bizi götürecek olan ilkeleri barındıran aşamalardır. Bir Filistin ve bir İsrail devleti olacak şekilde ve bu iki ülkeninde barış içinde yaşaması gerekmektedir. Barış ve güvenlik konusu bunların önemli olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda tartışmalarla görüşmelerle müzakerelerle sonuca varılmasını ve bağımsız yaşayabilir bir Filistin devletinin kurulmasının önemli olduğunu ve Doğu Kudüs'ünde buranın başkenti olmasını destekliyoruz" dedi.

Davutoğlu : "Gazzedeki insani durumda olmak üzere görüşmeler yoluyla Filistinli kardeşlerimize yardımcı olmak konusunda tam bir mütabakata vardık. Filistin'deki yaşanan drama bizim sessiz kalmamız mümkün değildir. KİT Üyesi olan bir çok ülkeyle savunma sanayi konusunda da görüşmelerimiz vardır. Bu alandaki çalışmalar bir özel çalışma ekibi tarafından ele alınacak ve detaylandırılacaktır.

BİZLER BİLİYORUZ Kİ DIŞ SİYASETİN BAŞARIYA ULAŞMASININ SEBEBİ TÜM TARAFLARA EŞİT DURMANIZDANDIR. BİZ ACABA YENİ BİR VAKFIN OLUŞMASINA MI ŞAHİT OLUYORUZ?

Türkiye olarak bölgemizin bir güvenlik refah ve istikrar alanı haline dönüşmesidir. Her bir ilişkiyi birbirini tamamlayan bir bütünlük içerisinde görüyoruz. Bizim anlayışımız bölgenin kaderinin bölge içerisinden konacak insiyatiflerle belirlenmesidir. Bu bölge bize ait bu bölge halklarına aittir bu bölgenin geleceğini belirlemekte yine bizlere aittir. Biz Suriye ile serbest ticaret anlaşması imzaladık. Biz bunların hepsini etrafımızdaki bölgelerin refaha ulaşması şeklinde görüyoruz. Tüm adımlar birbirini tamamlayan adımlardır bunları birbirinden ayırmak mümkün değildir.

DAVUTOĞLU : ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞECEĞİM

İnsani bir durum söz konusu, kayıtsız kalamayız. Konuya bizim açımızdan taşıdığı hassasiyeti her seferinde dile getireceğiz. İnsani durumun bir an önce düzeltilmesini istiyoruz. Sorumluların şeffaf bir şekilde tespit edilmesidir. Bu görüntüleri dünyanın kabul etmesi mümkün değildir. Türkiye konuyu an be an takip etmektedir.

Konuşmanın ardından Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve KİT üyeleri Başbakan Erdoğan'ın kendileri için verdiği yemeğe iştirak ettiler.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:25

İLGİLİ HABERLER