Türkiye, Gazze'de üç cami açtı.
Türkiye'nin Diyanet Vakfı, Ramazan öncesinde Gazze'de üç cami açtı. Bu, Ankara'nın bölgedeki dini ve siyasi birlikteliğin bir parçası.
TRT'nin haberine göre, İnternette yayınlanan bir videoda, Türk yardım kuruluşunun mavi yelekli üyelerinin camilerin tadilatına ve yeniden açılmasına yardımcı oldukları görülüyor.
Raporda, çalışmaların Ramazan ayında ibadet için uygun yerler oluşturmayı amaçladığı belirtildi. Bu, Ankara'nın Gazze'deki nüfuzunu artırma çabalarının bir parçasıdır.
Rapora göre, örgüt Gazze'nin Sabra mahallesinde Abdullah Azzam Camii'ni, Cebeliye mülteci kampında Huda Camii'ni ve Şeyh Radvan mahallesinde el-İsra Camii'ni açtı. Bu bölgeler İsrail-Hamas Savaşı sırasında ağır hasar görmüştü.
Listede yer alan ilk camiye verilen isimle ilgili olarak, Abdullah Yusuf Azzam, Filistin ve Ürdün kökenli bir İslamcı cihatçıydı. Yayın sırasında bu açıkça belirtilmemiş olsa da, caminin gerçekten de onun adıyla anıldığı anlaşılıyor.
Filistinli Şeyh Abdullah Yusuf Azzam çok daha az tanınıyor; kendisi aynı zamanda Hamas'ın kurulmasına ve yerleşmesine de büyük destek verdi."
Gazze'nin merkezindeki Nuseirat'ta da benzer isimli bir cami bulunmaktadır.
Camiler 'kardeşliğin' temeli olarak hizmet eder.
Diyanet Vakfı internet sitesinde "Filistin"de dokuz cami üzerinde çalıştığını belirtiyor ancak son üç camiden bahsetmiyor. Kuruluş, "kardeşlik" temeli olarak hizmet eden camiler inşa etmek için çalıştığını söylüyor.
Açıklamada ayrıca, "Bugün, Diyanet İşleri Başkanlığı ve vakfımızın çabalarıyla camiler yükseliyor ve sevgili milletimizin yaptığı bağışlarla ezanlar ülkemizin her köşesine ve dünyanın her kıtasına ulaştırılıyor" denildi.
Bu çalışma açıkça hükümet destekli ve Ankara'nın dünya çapındaki İslami topluluklarla etkileşim kurma misyonunun bir parçasıdır.
Bu amaçla Türkiye, Gazze'deki etkisini artırmak için çalışıyor . Bunu yapmanın yollarından biri de dini yardım kuruluşları aracılığıyladır. Kuruluş, "Diyanet İşleri Başkanlığı'nın faaliyetlerini desteklemek, dini hizmetleri daha geniş bir kitleye ulaştırmak ve dini hizmetlere katılacak yeni nesli yetiştirmek amacıyla kurulan Diyanet Vakfı, bugün ülkemizde önemli bir sivil toplum hareketi haline gelmiştir" şeklinde bir açıklama yaptı.
Vakfın "dünyanın 149 ülkesinde 1.003 şubesi ve eğitimden kültüre, sosyal ve hayır hizmetlerinden dini hizmetlere kadar geniş bir yelpazede faaliyet ve uluslararası yardım faaliyetleri bulunmaktadır."
Fidan, Ali Shaath ile görüştü.
Ankara'nın artan müdahalesinin bir başka işareti olarak, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze'deki yönetimi Hamas'tan uzaklaştırmak için Barış Kurulu'nun desteklediği teknokrat Filistin örgütü Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nden (NCAG) Ali Şaath ile de görüştü.
Ankara geçmişte Hamas liderlerini toplantılara ev sahipliği yapmış ve Hamas'ı desteklemişti. Bu toplantının bir değişiklik anlamına gelip gelmediği belirsiz.
Türkiye'nin devlet medyası, diplomatik kaynaklara dayanarak Fidan'ın Şaath'ı başkentte kabul ettiğini bildirdi.
TRT açıklamasına şöyle devam etti: "Gazze'deki Ekim ayı ateşkesinden sonra kurulan NCAG, Gazze'nin sivil yönetimini ve yeniden inşasını denetlemek üzere son barış çabaları kapsamında oluşturulmuş bir Filistin yönetim organıdır. Türkiye ise kuşatma altındaki bölgenin istikrara kavuşturulması ve yeniden inşasına yardımcı olmak için diplomatik destek ve insani yardım sunmaktadır."
Ayrıca, “NCAG Cumartesi günü yaptığı açıklamada, sektördeki kurumların devredilmesine yönelik hazırlıkların, geçiş döneminde yönetiminin önünü açtığını belirtti.”
Aynı rapora göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına yönelik engellerin kaldırılması çağrısında bulundu ve Ulusal Sayıştay (NCAG), "sektör içinden gelen ve tüm kamu kurumlarının devredilmesine yönelik hazır olma yönündeki açıklamaların, komitenin geçiş aşamasını yönetme sorumluluklarını tam olarak üstlenmesinin yolunu açtığını" değerlendirdi.
Ankara'nın Şaas ile yaptığı görüşme ve Gazze'deki camilere verdiği destek, Gazze'deki etkisini artırmak ve mevcut kontrol düzeyini korumak için yürüttüğü çok yönlü çabaların bir parçasıdır.
Güncellenme Tarihi : 16.2.2026 01:49