Bilim
  • 6.9.2021 16:01

Dijital Medya Planlama Nasıl Yapılır?

İş yaşantısındaki dijital dönüşüm ile birlikte önem kazanan bir diğer konu da dijital medya planlaması olmuştur. Bu yazımızda sizlere, kurumların, dijital medya planlaması hakkında bilmeleri gereken tüm incelikleri anlatacağız. Konumuza giriş yapmadan önce etkili bir dijital medya planlaması için bir medya planlama ajansı ile birlikte çalışmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz. Haydi öyleyse başlayalım.

Medya planlama nedir?

Medya planlaması, bir kurumun, hedef kitlesiyle olan iletişim dilini ve şeklini planlayan tüm süreçlere verilen addır. Bu süreçlerin dijital ortamlardaki stratejilerinin belirlenmesine ise dijital medya planlaması denilmektedir. Bu süreçte dikkate alınması gereken en önemli etken markaların sağlamış oldukları brieflerdir. Bir kurumun dijital medya planlamasını gerçekleştiren her ajans, her şeyden önce marka tarafından verilen brieflere uygun stratejiler belirlemelidir. Peki, dijital medya planlaması yapılırken hangi noktalara dikkat etmek gereklidir? Tüm kurumların iletişim, tanıtım, pazarlama ve reklamcılık süreçlerinde birçok ortak nokta bulunmaktadır. Kurumların tamamı bu süreçleri aynı dinamikler üzerine inşa etmektedirler. Bu süreçleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Hedef kitlenin belirlenmesi ve doğru şekilde analiz edilmesi

Marka mesajının hedef kitlenin diline uygun ve net bir şekilde aktarılması

Belirlenen hedef kitlenin tercihlerine uygun satın alma modellerinin uyarlanması ve uygulanması

Dijital medya kampanyalarının ne kadar etkili olduklarını belirlemek adına birtakım performans ölçüm testlerinin yapılması

Dijital medya kampanyalarının ne kadar etkili sonuçlar verdiğini analiz etmek ve raporlamak

Dijital Medya Planlama Konusunda Dikkat Etmeniz Gerekenler

Hedef belirleme

Etkili bir dijital medya planlaması için göz önünde bulundurulması gereken en önemli nokta hedef kitleyi belirlemektir. Kurumun ürün ve hizmetlerinin hangi kitleye hitap ettiğini doğru bir şekilde belirlemek gerekir. Hedef kitlenin doğru bir şekilde belirlenmesi ve analiz edilmesi, dijital medya planlama aşamasında hangi dilin kullanılacağını doğrudan etkileyecektir. Bu sebeple, hedef kitlenizle doğru iletişim dilini belirleyebilmek adına ilk önce hedef kitlenizi doğru bir şekilde belirleyin. Ardından bu kitleyi etkili bir şekilde analiz edin. Bunu yaparken dikkat etmeniz gereken ana unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:

Hedef kitlenizin kapsamını netleştirin

Belirlemiş olduğunuz hedef kitleye en kısa yoldan hangi kanalları kullanarak erişebileceğinizi belirleyin

Hedef kitlenize iletecek olduğunuz ana mesajı netleştirin

Hedef kitlenizle iletişime geçmek için en uygun tarih aralıklarını ve zaman periyodlarını belirleyin

Dijital medya kampanyasının hedeflerini net bir şekilde belirleyin

Sosyal medya reklamlarını planlama

Hedef kitlenizi belirlediyseniz onlar hakkında detaylı bir analiz çalışması da yapmışsınızdır. Bu çalışmalarda hedef kitlenizin hangi dili ve hangi iletişim kanallarını kullandıklarını tespit ettiğinizden de ayriyeten emin olun. Çünkü, hedef kitlenizle en kısa yoldan iletişime geçebilmek adına onların kullanmakta oldukları sosyal medya platformlarından faydalanmak zorundasınız.

SEM reklamlarını planlama

Dijital medya planlamasında sosyal medya platformları kadar arama motorları da önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple arama motorları için pazarlama reklamlarınızı da hazırlama ve planlama konusunda titiz davrandığınıza emin olun. SEM reklamlarınızı planlarken de hedef kitlenize yönelik kampanyalar hazırlama konusuna aynı şekilde özen göstermeye devam edin.

Influencer marketing için planlama

İnfluencer marketing, sosyal medya platformları üzerinden yürüteceğiniz dijital medya kampanyalarınızda son derece etkili bir rol oynayabilir. Özellikle, hedef kitlenizle doğrudan ve etkili bir iletişim kurabilme konusunda influencer marketing mükemmel bir yöntemdir. Bu sebeple, dijital medya kampanyalarınızın etkisini daha da artırmak adına hedef kitlenizle yüksek etkileşim sahibi olan influencerlarla birlikte çalışmayı düşünebilirsiniz.

 

 

Güncellenme Tarihi : 6.9.2021 16:02

İLGİLİ HABERLER