Gündem
  • 17.10.2005 15:12

EGE'DE DEPREM FIRTINASI... İZMİR BEŞİK GİBİ SALLANIYOR!

Depremler vatandaşlar arasında paniğe neden olurken, telefonlar kitlendi. İzmir'de öğleden sonra okullar ile Ege ve Dokuz Eylül Üniversiteleri tatil edildi. Manisa kent merkezinde de okullar tatil oldu.
      Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre saat 07.31'de 3.0, saat 08.17'de 3.8, saat 08.45'te de de 5.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin merkez üssü İzmir'in Seferihisar İlçesi açıkları, Ege Denizi olarak açıklandı. Depremle birlikte sabah işe yeni gelenler kendilerini sokağa attı. Okullarda da öğrenciler bahçeye çıkarıldı. Çocukların heyecanlarını yenmeleri için bazı okullarda bahçede bekleyen öğrencilere müzik çalındı. Daha sonra öğrenciler sınıflarına döndü. Bazı okullarda ise veliler çocuklarını okuldan alınca eğitime kendiliğinden ara verilmiş oldu.
     
     12:55'TE 5.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM

      Ege Denizi’nde saat 12.55’te 5.6 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi.
      Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, saat 12.55’te gerçekleşen ve merkez üssü Ege Denizi’nin Seferihisar açıkları olan depremin büyüklüğü 5.6 olarak belirlendi.
     
     
     OKULLAR TATİL EDİLDİ

      Bu depremin ardından çok sayıda hafif şiddetle artçı sarsıntı meydana gelirken saat 12.46'da yine Seferihisar'a yakın olan merkez üssü Urla ilçesine bağlı Uzunkuyu olarak açıklanan 5.9 büyüklüğünde deprem oldu. Özellikle ikinci büyük deprem zaten tedirgin olan vatandaşlar arasında korkuya neden oldu. İşyerleri tamamen boşaldı. Öğleden sonra bütün kentte ilköğretim okulları tatil edildi. Ege ve Dokuz Eylül Üniversitelerinde de öğleden sonra eğitime ara verdi.
      Ege Denizi’nde saat 12.55’te 5.6 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, saat 12.55’te merkezüssü Ege Denizi’nin Seferihisar açıkları olan depremin büyüklüğü 5.6 olarak belirlendi.
     
     CAN KAYBI YOK

      İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal depremin hemen ardından Kriz Merkezi'ni toplantıya çağırdı. Vali Köksal, ilçe kaymakamları ile tek tek görüşerek, ilçelerde herhangi bir can ve mal kaybının olup olmadığını öğrendi. Vali Köksal, yaptığı açıklamada, “Kaymakamlarımızla yaptığım görüşmelerde herhangi bir can ve mal kaybının olmadığını söylediler. Kriz Merkezi görevlilerini de acil olarak toplantıya çağırıp gelişmeleri değerlendirdik. Kandilli Rasathanesi ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü ile temaslarımız sürüyor'' dedi.
 

     SEFERİHİSAR'DA KÜÇÜK HASAR

      Depremin merkez üssüne en yakın yer olan Seferihisar ilçesinde İlk depremin meydana geldiği saat 07.31’den itibaren vatandaşlar güvenli yerlere doğru gitmeye başlarken 08.45’te meydana gelen 5.7’lik sarsıntının ardından kendilerini sokağa attı. Bazı vatandaşların ise çadır kurmaya başladıkları gözlendi. Depremin ardından okullara boşaltılarak öğrenciler okul bahçelerinde toplandı. Deprem paniğini atlatan veliler ise okullara koşarak çocuklarını aldı.
      Sarsıntıların etkisiyle Seferihisar'daki bazı okullar ve evlerin duvarlarında çatlaklar meydana geldi. Seferihisar Yatılı Bölge Okulu’nda kız öğrencilerin yatakhanesinde duvarlar çatladı. Seferihisar Asil Nadir Lisesi’nin çatı saçakları sarsıntının etkisiyle koparak düşerken, Muharrem Gülpınar İlköğretim Okulu’nın da duvarlarında çatlaklar oluştu.
      Okullarda inceleme yapan Seferihisar Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, endişe edecek bir durum olmadığını ifade etti. Durumun kontrol altında bulunduğunu belirten Gödekmerdan, “Bazı okullarımızda ve binalarımızda hafif çatlaklar meydana geldi. Ancak endişe edecek bir durum yok. Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nden teknik elemanlar isteyerek hasar tespit çalışması yapacağız. Halk eski depremlerin psikolojik etkisi altında. Okullar tatil edilmedi. Ancak yine de veliler çocuklarını okullardan aldılar'' diye konuştu.
     
     URLA'DA ESKİ EVLERDE HASAR

      Urla'da depremde can kaybı yaşanmazken, İlçe'nin çeşitli mahalle ve sokaklarında bulunan özellikle eski binalarda çatlaklar meydana geldi, eski evlerin duvarları yıkıldı. İlk incelemelerde, Urla İzmir Caddesi'nde Sistem Elektrik adlı dükkanın ve Zafer Caddesi Dere Sokak'ta bir evin çatısı yıkıldı. Devlet Hastanesi ve Ana Sağlık Ocağı, Şehit Kemal İlköğretim Okulu, Cumhuriyet Meydanı'nda Soğancıoğlu Oteli, Yenice Mahallesi Algan Sokak'ta tarihi Fatih İbrahim Bey Camii'nin duvarlarında çatlaklar oldu, bazı camlar kırıldı. Zeytineli Köyünde kullanılmayan okul binası yıkıldı. Aynı köyde 40 yaşındaki İbrahim Aydın, panikten evinin penceresinden atlayınca ayağı kırıldı. Devlet Hastanesi'nde Aydın'ın ayağı alçıya alındı. Veliler okkulara koşup çocuklarını eve götürdü. İlçede eğitime ara verildi. Devlet Hastanesi Semt Polikinliği kapatıldı. Hastalar Devlet Hastanesi'ne yönlendirildi. Urla Belediye Başkan Vekili Bülent Nart, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Özden, Fen İşleri Müdürü Murat Cihnioğlu, İmar İşleri Müdürü Hüseyin Özdemir, İtfaiye Amiri Oğuz İbil, depremde hasar gören bölgeleri gezip incelemelerde bulundu. Belediye ekipleri hasar tespit çalaşmalarını sürdürüyor.
     
     PANİĞE YOLAÇTI

      Merkez üssü Seferihisar açıkları olan, saat 12.46'daki 5.9 ve 12.55'teki 5.6 büyüklüğündeki depremler yine İzmirliler'i sokağa döktü. Pek çok okul boşaltıldı. İşyerlerinde çalışanlar binaları terk etti. Son depremler de Ege'nin büyük bölümünde hissedildi.
      Bu arada sarsıntılar nedeniyle haberleşme felç olurken, büyük korku yaşayanlar, yakınlarına ulaşmakta güçlük çekti.
     
     MANİSA'DA OKULLAR TATİL EDİLDİ

      Manisa'da öğrenciler tam ders giriş ve çıkış saatlerine rastlayan son sarsıntılarla panik yaşadı. Öğrenciler okullarına girmek istemedi. Veliler okullarına koştu, çocuklarını aradı, büyük kargaşa yaşandı. Manisa Valisi Orhan Işın, İzmir'deki depremlerin Manisa'da da etkili şekilde hissedildiğini, bu nedenle okulları bir gün süreyle tatil ettiklerini açıkladı.
     
     BAŞKAN KOCAOĞLU CANLI YAYINDA YAKALANDI

      İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 5.7 büyüklüğündeki depremi TV canlı yayınında yaşadı. Bölgesel yayın yapan Ege Tv'de Pınar Tosunoğlu'nun sunduğu ‘Ege'de Sabah’ adlı programa konuk olan Kocaoğlu konuşurken, deprem gerçekleşti. Kameraların net olarak kaydettiği deprem sırasında Kocaoğlu sakin kalırken, sunucu Tosunoğlu, “Off, Sayın seyirciler çok ciddi sallanıyoruz'' dedi. Bir kamera açısını kısa süre kaybetti. Kocaoğlu, sallantının bitmesinin ardından “Geçmiş olsun'' dedi. Suncu Tosunoğlu ise çok bir ciddi depremin meydana geldiğini belirtti.
     
     BÜYÜK DEPREM RİSKİ DÜŞÜK

      Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, İzmir'de 5.7 büyüklüğündeki depremden daha büyük bir sarsıntı riskinin düşük olduğunu belirtti. Merkez Müdürü Kalafat, Seferihisar Körfezi'nin batısında, Seferihisar ile Karaburun arasında meydana gelen, Richter ölçeğine göre 5.7 büyüklüğündeki depremin, sığ (yüzeye yakın) olması nedeniyle Urla, İzmir, Çeşme ve Seferihisar'da çok şiddetli hissedildiğini belirtti. Dr. Kalafat, depremle ilgili şunları söyledi:
      “Deprem orta şiddette ancak karaya yakın ve yüzeye 5 kilometre olduğu için şiddetli hissedildi. Bu bölgede bu tür depremler olağandır. Sakız- Karaburun arasında aktif faylar var. Ege kıyılarında aktif faylar var. Birinci derece deprem kuşağı. Bu büyüklükte depremler 5-6 yılda bir tekrarlar. Daha büyük deprem riski düşük. Fakat bu olmayacak anlamına gelmez. Artçılar devam edecek'' dedi.
     
     PAKİSTAN DEPREMİ ETKİLEMİŞ OLABİLİR

      Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi jeofizikçi Prof. Dr. Atilla Uluğ da, Pakistan'da meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremin İzmir Seferihisar'daki 5.7 büyüklüğündeki depremin tetikçisi olmadığını, ancak her büyük deprem gibi etkilemiş olabileceğini belirtti. Prof.Dr. Uluğ, “Pakistan depremi çok uzakta oldu. Türkiye de aynı deprem kuşağı üzerinde bulunuyor. Dünya ve kabuğu var. Hepimiz trenin içindeyiz. Büyük depremler her yeri etkileyebilir. Enerji birikiminin daha erken açığa çıkmasını neden olabilir. Pakistan depremine Seferihisar depreminin tetekçisi diyebilmemiz için, hemen ardından meydana gelmiş olması gerekirdi'' dedi.
     
     SEFERİHİSAR'DA İLK DEĞİL

      İzmir'in Seferihisar ilçesi iki yıl önce 10 Nisan 2003 tarihinde de depremle sarsıldı. Merkez üssü Urla olan 5.6 büyüklüğünde meydana gelen deprem daha çok Sefehisar'ı etkilemişti. Deprem nedeniyle 199'u Seferihisar'da olmak üzere 205 ev ağır hasar gördü. Toplam 262 konut ise oturabilir şekilde hafif hasarle depremi atlattı. Depremin olmasından sonra bir hafta içinde en büyüğü 4.2 olmak üzere 127 artçı deprem meydana geldi. Bu süreçte ve takip eden günlerde ilçe sakinleri çadırlarda yaşadı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Seferihisar'da deprem konutları inşaa etti.
      Depremler Bursa’da da çok hafif şekilde hissedildi. Deprem, Bursa’nın yanısıra Bandırma ilçesi ve Kuş gribi ile Türkiye’nin gündemine oturan Manyas’a bağlı Kızıksa Beldesi’nde de hissettirdi.
     
     ABD: DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 5.2

      ABD Jeoloji Araştırma Merkezi (USGS), Ege Denizi’nde bu sabah meydana gelen depremin büyüklüğünü 5.2 olarak açıkladı.
      USGS’nin internet sitesinde yer alan açıklamada, İzmir’e 55, Yunanistan’ın Midilli Adası’na ise 105 kilometre uzaklıkta meydana geldiği belirtilen depremin büyüklüğünün 5.2 olduğu bildirildi.
      Depremin derinliğinin ise 16.8 kilometre olduğu belirtildi.
      Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü, merkez üssü Ege Denizi olan depremin büyüklüğünü 5.7 olarak açıklamıştı.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:52

İLGİLİ HABERLER