Ekonomi
  • 31.3.2006 09:50

EK ÖDEMEDEN KİM YARARLANACAK, KİM YARARLANAMAYACAK?

 Ek ödeme alamayan memurlara Ocak ayından itibaren 40 YTL, Temmuz'dan itibaren de 40 YTL ilave ödeme yapılacak.
      ''Değişik adlar altında ilave ödemesi bulunmayan memurlara ve sözleşmeli personele ek ödeme yapılması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması hakkında kanun'', Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
      Yasaya göre, ek ödeme alamayan kurumlarda çalışan memurların maaşlarına 2006 Ocak'tan itibaren her ay 40 YTL, Temmuz'dan itibaren de 40 YTL daha olmak üzere toplam 80 YTL ek ödeme yapılacak.
      Ek ödeme alacaklar şöyle:
      ''Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, Yüksek Seçim Kurulu, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, AB Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı ile bağlı kuruluşları, Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığı, Yükseköğretim Kurulu, üniversiteler ile yüksek teknoloji enstitüleri, Emniyet, DSİ, Karayolları, Tapu ve Kadastro, Orman, Tarım Reformu, Petrol İşleri, SHÇEK, Basın-Yayın ve Enformasyon, Gençlik ve Spor, Vakıflar, Sivil Havacılık, Devlet Opera ve Balesi, Devlet Tiyatroları, Elektrik İşleri Etüt İdaresi, İller Bankası, Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, Maden Tetkik ve Arama genel müdürlükleri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların bağlı kuruluşları, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları mahalli idare birlikleri ile Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü'nün merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında yer alanlar ile subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar.''
     
     YARARLANAMAYACAKLAR
      Makam, yüksek hakimlik, temsil veya görev tazminatlarından yararlananlar, kadro karşılığı sözleşmeli olarak istihdam edilenler, her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenler ile sosyal hizmet kuruluşlarında görev yapan öğretmenler hariç olmak üzere fiilen yapılmayan ders karşılığı ek ders ücretinden yararlananlar ve bir kadroya vekalet edenler kanunun getirdiği artışlardan yararlanamayacak.
     
     SENDİKA ÖDENEĞİ 5 YTL
      Kadro karşılığı sözleşmeli personel hariç olmak üzere, çeşitli statülerde istihdam edilen sözleşmeli personele, sözleşme ücretiyle ilişkilendirilmeksizin, kanunda belirtilen tutarı aşmamak üzere ek ödeme yapılmasına, ilgisine göre Yüksek Planlama Kurulu (YPK) ile Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
      Sendikalı kamu görevlilerine, üyelik kesintisi yapılan her ay için 5 YTL tutarında sendika ödeneği verilecek.
      Aile yardımı ödeneği gösterge rakamı, 1.500'e çıkarılacak. Böylece aile yardımı ödeneği, 10 YTL artırılacak.
      Başka kurumlarda vekaleten veya geçici olarak görevlendirilen ve aylıklarını kendi kurum ve kuruluşlarından alan memurlar ile kamu görevlileri, görev yaptıkları kurumlardaki personelin yararlandığı her türlü tazminat, fazla çalışma ücreti ve diğer ödemelerden yararlanamayacak. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nde görevlendirme suretiyle çalışan personel ise tazminat, fazla çalışma ücreti ve diğer ödemelerden yararlanabilecek.
      ÖSYM Başkanlığı'nca yapılan merkezi sınavlarda, başvuru hizmetlerini yürütmek için görevlendirilen Milli Eğitim Bakanlığı personeline, başvuru için adaydan alınan 2 YTL tutarındaki hizmet bedelinin yarısı verilecek. Alınan başvuru bedelinin diğer yarısı ise okulun acil ihtiyaçlarında kullanılmak üzere, okulun bağlı olduğu ilçe milli eğitim müdürlüğü hesabına aktarılacak.
     
     POLİS, DİN GÖREVLİSİ VE TEKNİK HİZMETLER
      Din ile emniyet hizmetleri tazminat gösterge rakamları da yükseltilecek. Buna göre, ek ödemenin yanı sıra, polis ve din görevlilerinin maaşlarında aylık ortalama 100 YTL'lik daha artış yapılacak. Din görevlilerinin alacağı tazminattan, Diyanet İşleri Başkanlığı genel idari hizmetler kadrosunda çalışan personel de faydalanacak.
      Kamu kurum ve kuruluşlarında mimar, mühendis ve teknik hizmetler kadrosunda bulunan ve açık mahallerde fiilen çalışan personele, kurum ayrımı yapılmaksızın, ayda yaklaşık 90 YTL ek özel hizmet tazminatı verilecek.
      Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışan avukatlar ile hukuk müşavirlerinin ücretleri, 10.000 gösterge rakamı üzerinden hesaplanacak.
     
     SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN İSTİHDAMI
      Milli Eğitim Bakanlığı'nda norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması durumunda, öğretmenler de sözleşmeli olarak istihdam edilecek.
      Öğretmenlerin ek ders ücretleri de 3.6 YTL'den 5 YTL'ye çıkarılacak.
      Hazırlık ve plan çalışmaları karşılığında öğretmenlere, haftada 3 saati geçmemek kaydıyla, aylık ve ücret karşılığı okuttukları her 10 saat için 1 saat ek ders ücreti ayrıca ödenecek.
      Yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılan ders görevleri, ders görevinin yapılmış sayılacağı haller ile yüz yüze yapılan ders görevleri dışındaki ek ders görevleri hariç, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında aylık karşılığı ders görevini doldurmayanlara ek ders ücreti ödenmeyecek.
     
     HAKİM VE SAVCILARIN NÖBET ÜCRETLERİ ARTIRILACAK
      Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde görev yapan sivil memurların özel hizmet tazminatı gösterge rakamları 10 puan yükseltilecek.
      Mesai saatleri dışında, genel tatil günlerinde veya hafta sonu tatillerinde nöbet tutan adli yargı hakim ve cumhuriyet savcıları ile bunlarla birlikte nöbet tutan personelin nöbet ücretleri artırılacak.
      Birinci sınıfa ayrılmış, bu sınıfa ayrıldığı tarihten itibaren meslekte 3 yılını doldurmuş, Yargıtay ve Danıştay üyeliğine seçilme hakkını kazanmış hakim ve savcılar için belirlenmiş olan 5.800 ek gösterge rakamı, 6.400'e çıkarılacak. Böylece bu hakim ve savcılara yaklaşık 45 YTL ödeme yapılacak.
      Adli Tıp Kurumu personeline, döner sermaye gelirlerinden karşılanmak üzere yapılan ödemeler yükseltilecek.
      Emekli pilot subaylar, yeniden THY'de çalışmaları halinde tedavi yardımından faydalanabilecek.
     
     EMEKLİ MİT VE EMNİYET MENSUPLARINA DA 100 YTL
      MİT ve emniyet hizmetleri sınıfları ile çarşı ve mahalle bekçisi kadrolarından emekli aylığı ödenenlerden emekli aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlara, her ay 100 YTL ödenecek.
      Kurum, kurul, üst kurul, enstitü, teşebbüs, fon ve diğer adlarla kurulmuş kamu kurum ve kuruluşlarında, kanunlarda aksine hükümler olsa dahi, kendi özel mevzuatındaki hükümler uyarınca yapılacak temsil ve ağırlama giderlerinin yıllık toplamı, başkan ile temsil yetkisini haiz personelin bir aylık ortalama net ücretinin 2 katını geçemeyecek.
      İki yıllık yüksekokullardan mezun olan denetim elemanları ile 2006 yılından önce atanmış belediye müfettişleri de makam tazminatı alabilecek.

(milliyet)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:41

İLGİLİ HABERLER