
EN MERAK EDİLEN CİNSEL SORULAR...
8 aylık evli bir bayanım. Ama ilişki sırasında hep ağrım oluyor. Bununla ilgili ne yapabilirim?
Cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında acı duyulmasına disparoni denir. Disparonisi olan kadınlar sıklıkla vajina, klitoris ve labialarda (iç ve dış dudaklar) ağrı olabilir. Disparoni nedenleri çok olmakla beraber hemen hepsi tedavi edilebilir niteliktedir. En sık nedenleri:
1-) vajinal kuruluk,
2- atrofik vajinit (sıklıkla menopoz sonrası kadınlarda görülen vajinal mukozanın incelmesi durumu),
3-) bazı ilaçların yan etkileri (örneğin antihistaminikler ya da tamoksifen ),
4-) Sentetik iç çamaşırları, spermisitler (gebeliği önleyici maddeler) ve vajinal yıkama materyallerine karşı oluşan alerjik durumlar,
5-) Endometriozis: Uterusun en iç tabakası olan endometriumun normal yeri dışında pelvis içinde, farklı yerlerde de bulunması ve büyümesi nedeniyle, başta kısırlık olmak üzere pelvik ağrı ve disparoni ile seyreder,
6-) Vajinal bölgeyi etkileyen cilt hastalıkları,
7-) Üriner sistem hastalıkları, vajinal mantar hastalıkları, cinsel yolla geçen hastalıklar,
8-) Psikolojik travma (özellikle çocukluk yaşlarında olmakla birlikte ergenlikte de yaşanmış olan cinsel taciz veya benzeri ruhsal travmatik olaylar).
Belirtileri: Disparonisi olan kadınlar vajina girişinde yüzeysel bir acı duymakla birlikte, penisin daha ileri girişlerinde daha derin acı duyabilirler. Bazı kadınlar genellikle bu acının verdiği korku ile ilişki sırasında, vajinal kasların, penisin içeri girmesine engel olacak kadar sıkı şekilde kasılmasıyla seyreden ve vajinismus denen klinik tabloya maruz kalabilirler. Hastalığın tedavisi nedene bağlıdır. Nedeni için muayene olun.
26 yaşında 2 yıllık evliyim. İlk gebeliğim dış gebelik nedeniyle alındı. 2. gebelikte de aynısı olur mu?
Dış gebelik çoğu zaman kürtaj dışında bir ek tedaviye gerek kalmadan iyileşir. Ancak gebe kalmadan önce mutlaka jinekolog muayenesi uygun olacaktır.
25 yaşında yeni evliyim. Vajinamda sürekli bir kaşınma var. Ne yapabilirim?
Vajinal kaşıntı sıklıkla bir vajinal enfeksiyona bağlıdır. Vajinitlerin tedavisi kolaydır. Ancak sebebin bulunabilmesi için (bakteri, mantar ya da parazit enfeksiyonu) jinekoloji muayenesi ve ardından vajinal smear ve vajinal kültür gereklidir.
İLAÇLARIN FAYDASI SON DERECE AZDIR
Ben 36 yaşında bir kadınım. Bir yıllık evliyim. Eşimin spermleri az çıktı. Sperm sayısının artması için ne yapabiliriz?
İlaç tedavisinden fayda görebilecek erkek sayısı oldukça azdır. Genellikle ilaçların pek faydası olmamaktadır. Azospermide (sperm azlığı) ilaç tedavisi denenmekle beraber, sonuç faydalı olmamaktadır. En iyi yöntem tüp bebek tedavisinin kendisidir. Erkek için kullanılacak ilaç masrafı da oldukça yüksektir.
AŞIRI HEYECAN...
Ailemin tanıdığı birisi ile bir yıl önce nişanlandım. Aramız çok iyi, hiçbir sorun yok. Ailem de onu çok seviyor. Ailemin izni dahilinde ara sıra sinemaya, yemeğe gidiyoruz. Buralarda sadece elimi tutuyor. Bana hiç sarılmıyor, yakınlık göstermiyor. Bunu sebebi ne olabilir? Bana yakınlaşması için ne yapabilirim?
Nişanlınız cinsel deneyim eksikliği, aşırı heyecanlanma, başaramama korkusu veya özgüven sorunu gibi nedenlerle size yaklaşmaktan kaçınıyor olabilir. Nişanlınızla aklınıza takılan her şeyi açık açık konuşun, ondan ne istediğinizi ve ne beklediğinizi söyleyin. Sorun sayılmayacak bu durum düzelecektir.
10 İLA 18. GÜN
Adet günüm bittikten 5 gün sonra erkek arkadaşımla ilk defa sürtünme yoluyla beraber olduk ve benim belime boşaldı, hamilelik olabilir mi?
Bir kadının gebe kalabilmesi için spermlerin vajen içine bırakılması gerekir. Nadir bazı durumlarda vajen kenarına boşalmalarda da gebe kalma riski vardır. Yine gebeliğin olabilmesi için kadının adet döneminin 10-18. günleri arasında olması gerekir. Sizin verdiğiniz bilgilere göre gebe kalmanız zor gözüküyor.
İLERLEYEN YAŞTA SERTLEŞEMEME
42 yaşındayım. Bir süredir sertleşme sorunu yaşıyorum. Arkadaşların tavsiyesi ile bazı ilaçlar kullandım, ama pek etkili sonuçlar alamadım. Yardım edin.
Sertleşme sorununun ardında damarsal, nörolojik, hormonal ve psikolojik nedenler bulunur. Prostat problemleri ve karaciğer hastalıkları en sık gözlenen hastalıklardır. Penise gelen damarların tıkalı olup olmadığı, yeterli kan akımının olup olmadığının anlaşılması için ultrasonografi yöntemlerine başvurulabilir. Aslında sorunuza sağlıklı cevap verebilmemiz için biraz ayrıntılı bilgimizin olması gerekir. Sertleşmeyi hiç mi yaşamıyorsunuz, yoksa sertleşmeyi sürdürmede mi bir sorun yaşıyorsunuz? Bu bilgiler ışığında şikayetinizin sebebinin bir hastalık nedeni ile mi yoksa stres, anksiyete veya başka bir psikolojik sorundan mı kaynaklandığının ayırtına varabiliriz. Bu sonuçlara göre de tedavi şekli değişecektir. Sorunuzun sağlıklı şekilde çözülebilmesi için bir ürologa başvurmanız ve doğru cinsel özgeçmiş bilgilerinizin alınması gerekir. Birçok erkekte görülen bu sıkıntı için uzmana başvurmakta çekinmeyin.
BİR TANESİ YETERLİ
25 yaşında, 1.5 yıllık evliyim. Ama çocuğumuz yok. Bir kadın doğumcuya gittik, bir sorun yok dedi, bir süre daha bekleyin dedi. Ne yapayım?
Çocuğu olmayan çiftlerde ilk yapılması gereken, erkeğin muayene edilmesidir. Erkeğin bir sorunu olmadığı kesinleştikten sonra, kadınla ilgili teşhis yöntemlerine geçilir. Öncelikle sizin bir üroloji uzmanına gidip sperm testi yaptırmanız gerekiyor. Bu testte, spermlerin sayısına, sperm hücrelerinin canlı sayısına, sperm hücrelerin şekil bozukluklarına bakılıyor. Bu testin sonucuna göre tedavi planlanıyor. Bu konu ile ilgili bilmeniz gereken bir şey var, çocuk olması için bir tane canlı sperm hücresi yeterlidir. (takvim)