Erdoğan ile Bakan Şimşek arasında dikkat çeken an
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın konuşmasının başlarında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile arasında yaşananlar kısa sürede gündem oldu. O anda Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa'nın verdiği tepki de kameralar tarafından görüntülendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Afrika'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nde konuştu.

ERDOĞAN VE ŞİMŞEK ARASINDA DİKKAT ÇEKEN AN
Erdoğan'ın konuşmasının başında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gelerek "İngilizce çeviri yok efendim." dedi.

O anda Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa'nın verdiği tepki de kameralar tarafından görüntülenirken, yaşananlar kısa sürede gündem oldu.
Konuşmasına devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomiyle ilgili mesajlar vererek "Kimsenin geride bırakılmadığı, daha kapsayıcı küresel ekonomi inşasında tüm G20'yi daha fazla sorumluluk üstlenmeye davet ediyorum." dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"2024 yılında yüzde 9 azalan toplam küresel kalkınma yardımlarının 2025 yılında yüzde 17'lere varan düşüşleri görmesi bekleniyor. Bu durum maalesef Afrika kıtası için çok büyük kayıplara işaret ediyor. Komşusu açken, tok yatmayan bir anlayışın temsilcisi olarak üzerimize düşen sorumluluğu, her türlü menfi şarta rağmen yapmaya devam ediyoruz.
Resmi kalkınma yardımlarımızı 2023'te 6,8 milyar dolar seviyesinden 2024 yılında 7,4 milyar dolara çıkarttık. Ancak bu yardımlarla hedeflenen menzile ulaşmak imkansızdır. Özellikle en az gelişmiş ülkelerde yerel kaynakların harekete geçirilmesi suretiyle sürdürülebilir kalkınma için finansman modellerinin geliştirilmesini önemsiyoruz.
"KARŞI KARŞIYA OLUNAN SINAMALAR TÜM EKONOMİLERİ ETKİSİ ALTINA ALIYOR"
Karşı karşıya olunan sınamalar sadece en az gelişmiş ülkeleri değil, tüm ekonomileri etkisi altına alıyor. Küresel finans krizi öncesinde ticaret küresel büyümenin en güçlü motoruyken, kriz sonrası dönemde tablo köklü biçimde değişmiştir. 1987-2007 döneminde dünya ticareti yıllık ortalama yüzde 7 oranında artarken, 2008-2014 döneminde yüzde 3'lere gerilemiş, küresel büyümeye katkısı belirgin şekilde zayıflamıştır.
Bugün küresel ticaretin yeniden canlanması için daha köklü bir uluslararası işbirliğine, yeni politika araçlarına ve sürdürülebilir tedarik zincirlerine ihtiyaç duyuyoruz. Uluslararası ticaret kurallarının kalkınmayı destekleyecek biçimde güçlendirilmesini ve bilhassa Dünya Ticaret Örgütünün özel ve lehte muamele ilkesine bağlılığımızın teyit edilmesini mühim görüyoruz.

"DÜŞÜK BORÇLULUK DÜZEYİ BİZE ÖNEMLİ BİR MALİ ALAN SAĞLIYOR"
Günümüzde dünya genelinde toplam borçluluk oranı küresel hasılanın yüzde 324'üne ulaştı. Türkiye'de ise bu oran yüzde 89 seviyesinde seyrediyor. Bu görece düşük borçluluk düzeyi bize hem yapısal dönüşümü hızlandırmak hem de yatırımlar için ilave kaynak ayırmak için önemli bir mali alan sağlıyor. Ancak ne yazık ki düşük gelirli ekonomilerin çoğu bu imkana sahip değil. Bu ülkeler yüksek finansman maliyetleriyle daralan mali alan arasında adeta sıkışmış durumdalar.
"TÜM G20'Yİ DAHA FAZLA SORUMLULUK ÜSTLENMEYE DAVET EDİYORUM"
Birleşmiş Milletler'in 2025 Borç Raporu'na göre, 3,4 milyar insanın yaşadığı ülkelerde faiz ödemeleri, sağlık ve eğitim harcamalarını aşmış vaziyette. Bilhassa düşük gelirli ülkeler için borç yeniden yapılandırma süreçlerinde adil ve eşit muameleye dayalı bir yaklaşımın benimsenmesini destekliyoruz. Türkiye olarak G20 ortak çerçevesi kapsamında katkı sunduğumuz Gana ve Etiyopya'nın borçlarının yeniden yapılandırılması sürecinde alınan mesafeyi memnuniyetle karşılıyoruz. Bu örnekten hareketle kimsenin geride bırakılmadığı daha kapsayıcı bir küresel ekonomi inşasında tüm G20'yi daha fazla sorumluluk üstlenmeye davet ediyorum."

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’nin açılışına ve zirve kapsamındaki oturumlara katılarak liderlerle aile fotoğrafında da yer aldı.
Güncellenme Tarihi : 22.11.2025 19:04