Esad'ın korktuğu başına geldi!
Suriyeli muhalifler başkent Şam’da bugüne kadarki en büyük gösterilerden birine imza attı. Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı güçler tarafından önceki gün öldürülen 3 kişinin cenazesi için 30 bin kişi banliyölerde toplandı. Ancak tören kısa sürede protesto gösterisine dönüştü. Amerikan televizyonu CNN, kalabalığın “Şehidin babası başını yukarı kaldır” diye slogan atarak Esad’a ait bir saraya 2 kilometre kadar yaklaştığını aktardı. Gösterinin büyümesiyle güvenlik güçlerinin müdahalesi de gecikmedi. Askerler kalabalığa göz yaşartıcı gaz ve ateşle saldırdı. Olay sırasında en az 6 gösterici hayatını kaybetti.
Kanlı gösteri Çin’in önceki gün Şam’a gönderdiği elçisi Zhai Jun’in ziyareti sırasında meydana geldi. Esad ile görüşmesinin ardından her iki tarafı da silah bırakmaya çağıran Zhai, Suriye hükümetinin anayasada değişikliği referanduma götürme planına destek verdiklerini açıkladı.
Bir günde 61 kişi öldü
Suriye’de kanın durması için diplomatik girişimler devam ederken isyanın başkenti Humus’ta kanlı olaylar devam ediyor. Humus’ta cuma namazı çıkışında protesto düzenleyen binlerce kişi ile merkezi yönetime bağlı güçler arasında çatışma çıktı. Ülke genelinde 61 aktivist hayatını kaybetti. ABD ise Suriye’deki durumu insansız hava uçakları ile takip ettiğini açıkladı. NBC televizyonuna konuşan ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, yeterli sayıda insansız hava aracının Suriye’nin üzerinde dolaştığını ve Esad askerlerinin muhaliflere yaptıklarını bu şekilde belgelediklerini söyledi.