Yaşam
  • 22.5.2013 19:17

"Eurovision’da şike" şoku

Azerbaycan’ın iddialarına göre yarışmada şike yapılarak seyircilerin kısa mesaj yoluyla sanatçılara verdiği puanlarda oynandı. Azerbaycan’ın Rusya temsilcisine verdiği 10 puan da silindi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov konuyu, Rusya temasları sırasında gündeme taşıdı. Memmedyarov, meslektaşı Sergey Lavrov’la düzenlediği basın toplantısı sırasında kendisine yöneltilen bir soru üzerine, Eurovision şarkı yarışmasında şike yapıldığını iddia ederek, Azerbaycanlıların yarışma sonrası Rusya’ya verdiği 10 puanın silindiğini söyledi.

Memmedyarov, "Yarışmanın ertesi günü konu araştırılmaya başlandı. Mahkeme, SMS oylarının detaylarının açıklanmasına dair karar aldı. Bunun üzerine cep telefonu operatörleri oylama sonuçlarını bize takdim etti” dedi.

Oylamanın detayları hakkında da bilgi veren Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov, "Rusya temsilcisine ’Azercell’ abonelerinden 1677, ’Bakcell’ abonelerinden 380 ve ’NAR’ abonelerinden 112 kısa mesaj yollanmış. Peki, bu oylar nereye gitti? Sanırım, bu soruyu İTV’ye sormamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Azerbaycan’ın kamu yayıncısı olan İTV’nin Genel Müdürü Cemil Guliyev de yaptığı basın toplantısıyla 58’inci Eurovision Şarkı Yarışmasına şaibe karıştırıldığını açıklayarak, "Bu iki devletin tarihi bağları vardır. Rusya’nın üreticiliği bir çok devlet için özellikle Yakın Doğu için örnek olabilir. Azerbaycan’da konser veya gösteri yapan Rus sanatçıları büyük ilgi görüyor. Azerbaycan temsilcileri de Rus izleyicileri tarafından aynı samimiyetle karşılanıyor. Eurovision’da Azerbaycan şarkıcısının Rus seyircisi tarafından aldığı puan bunun kanıtıdır. İTV’nin milli mobil operatörlerden aldığı bilgiye göre sms oylamasının sonucu Rusya temsilcisi Dina Gabirbova’nın ikinci sırada yer aldığını göstermiştir. Bunun sonucunda da Rusya’nın yüksek puan alması gerekiyordu. Azerbaycan Jürisi de Rusya’ya yüksek puan vermişti. Oylama sonucuna da Rusya’nın puan almaması Azerbaycan’ı da rahatsız etti. Azerbaycan’ın Rusya’ya verdiği puanla açıklanan puan birbirini tutmuyor. Bir takım kurumların neden olduğu bu olay umut ediyoruz ki Azerbaycan ve Rusya dostluğuna zarar vermeyecektir” dedi.

İsveç’te yapılan 58’inci Eurovision Şarkı Yarışması’nda, Danimarka temsilcisi Emelia de Forest, “Only Teardrops” şarkısıyla birinci olmuştu. İkinci sırada Azerbaycan temsilcisi Ferid Memmedov’un ve üçüncü sırada Ukrayna temsilcisi Zlata Ogneviç’in yer aldığı bu yılki yarışmada, Rusya temsilcisi Dina Garipova 5. sırada kalmıştı. Yarışmada açıklanan sonuçlara göre Rusya, Azerbaycan’ın Eurovision temsilcisine 12 puan vermiş, Azerbaycan’dan verilen puanlar arasında Rusya temsilcisi yer almamıştı.

(İHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:07

İLGİLİ HABERLER