Gündem
  • 1.8.2009 00:00

FIRAT: 'YARGI, YARGIYA BIRAKILMAZ!..'

CNN TÜRK Haber Koordinatörü Yavuz Oğhan ve Kanal D Haber Ankara Temsilcisi Erhan Karadağ'ın sorularını yanıtlayan AK Parti milletvekili Fırat, "Yasamayı yalnız yasamaya bırakamazsınız, o zaman Anayasa yargısının ortadan kalkması lazım. Yürütmeyi kendi başına bırakamazsınız, denetlenmesi lazım ve idari yargıyla denetliyorsunuz. Yargıyı da kendi başına yargıya bırakamazsınız. Nasıl ki diğer iki erk yargı tarafından denetleniyorsa yargıyı da yalnız kendi başına bırakabilme imkanına sahip değilsiniz" dedi.

Fırat, dünyanın hiçbir yerinde demokratik ülkelerde bunun söz konusu olmadığını söyledi.

Fırat, "siyaset kendi çıkardığı kanunlara uymuyor" eleştirisi için de, "Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 1961 Anayasası'na baktığınız zaman nereden seçildiğini unutmuş gözüküyorlar. Büyük bir kesimi TBMM'de seçiliyordu. Peki 61 ile 82 arasında Türkiye'de bağımsız bir yargı yok muydu? Demek vardı. Şimdi aslında dönüp yargının kendi kendini bir kez daha gözden geçirmesi lazım. Bunun ötesinde Avrupa Birliği ülkelerine de dönüp bakıp orada yargı bağımsızlığı nasıl sağlanıyor, hakim teminatı nasıl sağlanıyor, ona bakmak lazım" ifadesini kullandı.

Hasan Cemal'in dün Milliyet'te yazdığı köşe yazısını tavsiye eden Fırat, "3-4 sene içinde yargının hukuka aykırı davranışlarının baştan sona bir kısmını sıralamıştır. Ama köşesi buna yetmemiştir. Şimdi eğer yargı hukuka aykırı davranışların içerisine girmiş ise, bu Anadolu'daki bir lafı akla getiriyor: Derler ki balık kokar ama tuz vardır ya tuz kokarsa ne vardır? Burada yargı tuzdur" dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:00

İLGİLİ HABERLER