
GENÇLERDE SİNSİ BAŞLAR YAŞLILARDA ANİDEN!..
50 yaş üzerindeyse birden ortaya çıkar ve daha ciddidir. Hastalarda belirgin uykusuzluk olur (yüzde 90) ve buna bağlı olarak gündüz uyuklamaları görülür.
Kadınlarda daha sık olur n Kadınlarda huzursuz bacak sendromu oranı daha yüksektir. Geç başlayan durumlarda demir eksikliği, böbrek hastalıkları sıktır. Demir eksikliğinin kadınlarda daha çok olması ve gebelik huzursuz bacak sendromunu artırır. Huzursuz bacak sendromunun birincil olduğu vakalarda pozitif aile öyküsü vardır. İkincil durumlarda daha çok demir eksikliği, üremi, böbrek hastalıkları akla gelmelidir. Sürekli kımıldatma ihtiyacı hissederler
Bacaklardaki huzursuzluk hissi uyanıkken de olabilir. Bu kişiler bacaklarını uzun süre sabit tutamazlar ve sürekli olarak kımıldatmak ya da hareket etmek ihtiyacı hissederler. Genellikle istem dışı silkmeler şeklinde kendini gösterir. Sosyal ortamlarda, toplantılarda ya da bunlara benzer durumlarda kontrolsüz bir şekilde ortaya çıkabilir. Bazen bir bacakta bazen diğer bacakta bazen de her iki bacakta olabilir. 15-30 saniye aralıklarla tekrarlayabilir. Kişi bu hareketleri bilinçli olarak bastırabilir ya da yürümekle bacakları hareket ettirmeyle engelleyebilir. Ancak bir süre sonra tekrar başlar. Rahatlama sürelerinin az olması durumun daha ciddi olduğu anlamına gelir. Huzursuz bacak sendromunun tedavisi bir uzman tarafından yürütülmelidir.
Antidepresanların etkisi var mı?
Bazı ilaçlar antidepresanlar, bulantı giderici bazı ilaçlar, antihistaminik ilaçlar, huzursuz bacak sendromuna neden olabilir ya da varsa artışa yol açabilir. Alkol, kafeinli içecekler, sigara ve çikolata da belirtilerde artışa yol açabilir. Belirtilerin tanımlanma biçimi hastadan hastaya değişir. Örneğin bacaklarda gerginlik, uyuşma, ağrı, yanma hissi gibi hissedilebilir. Genellikle bu hisler bacakların derisinde değil kemik ya da derin yapılarda ortaya çıkar.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 12:03