Gündem
  • 10.11.2007 15:39

GÜL: ''TÜRK TARİHİNDE SOYKIRIM KAVRAMI YOK''

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Türk tarihinde ve kültüründe soykırım kavramı'' olmadığını belirterek, ''Kişiliğimiz böyle değildir ve biz böyle bir şey yapmadık'' dedi.
     Gül, 5 Kasım Pazartesi günü, İsrail'de yayınlanan ''Maariv'' gazetesinin yazarı Ben Caspit'e verdiği mülakatta, Türkiye ve Ortadoğu'daki gelişmeler ile bazı konulara ilişkin soruları Türkçe olarak yanıtladı.
     Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yöneltilen sorular ve verilen yanıtlar şöyle:
     Soru: Esad ile birçok kez biraraya geldiniz. Son olarak da kendisini bu Köşkte ağırladınız. Mart ayında Olmert, Esad'ın İsrail ile barış konusundaki niyetlerinin ciddi olup olmadığını öğrenmenizi rica etti. Esad'ın gerçekten barış istediği kanısına mı vardınız, yoksa sadece konumunu güçlendirmeyi mi amaçlıyor?
     Gül: ''Esad'ın barış konusunda samimi olduğunu düşünüyorum.''
     Soru: İsrail'in Suriye'ye düzenlediği operasyonu ve Türkiye'nin hava sahasına girilmesini nasıl karşıladınız? Olmert'in özrünü kabul ettiniz mi? Bu sizi tatmin etti mi?
     Gül: ''Özür biraz gecikti ama sonunda gelmesi iyi oldu. Dost bir ülkeye ait uçakların hava sahamıza girmesi açıklama gerektiren bir durum. Hava sahamıza izinsiz ve habersiz girilmesinin büyük bir hata olduğunu düşünüyorum. Bu basit bir konu değildir ama bizim açımızdan özür kabul edildi ve konu kapandı.''
     Soru: İsrail'in ABD Kongresi'nin gündemindeki Ermeni karar tasarısıyla ilgili desteğinden memnun musunuz?
     Gül: ''Peres ve Olmert'in bu konudaki çabalarını takdir ediyoruz. ABD'deki bazı Yahudi kuruluşlarının ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Tom Tom Lantos'un davranışlarından hayal kırıklığı duyduk. Bunu kendilerinden beklemiyorduk. Sorunun gündemden düşeceğini ümit ediyoruz.''
     Soru: Ermeni halkının savaş sırasında sürgüne gönderildiği ve bu sırada bir milyondan fazla insanın öldüğüne dair kanıtlar var. Bu soykırım değil de nedir? Acaba kabullenip özür dileseniz daha mı iyi olur?
     Gül: ''Bu doğru değil. Türk tarihinde ve kültüründe soykırım kavramı yoktur. Kişiliğimiz böyle değildir ve biz böyle bir şey yapmadık. Sizin bunu herkesten iyi bilmeniz gerekir. İspanya'dan kovulmalarından sonra Yahudiler dünyanın her bir tarafına dağılmışlardı. Avrupa'ya kaçanların akıbeti malum. Nazi soykırımında yok oldular. Osmanlı İmparatorluğu'na sığınanlara ise hiçbir zarar gelmedi. Barış, refah ve güven içinde yaşadılar. Bunu herkes biliyor.
     Sadece Yahudilere değil, azınlıkların tümüne aynı şekilde davrandık. Osmanlı İmparatorluğu'nda herkese adil ve hoşgörülü davranıldı. Bu tarihsel bir gerçektir. Kudüs'ü yönettiğimiz dönemde şehirde üç din arasında sükunet ve uyum vardı. Türk halkının başka halkları yok etmek gibi bir sicili yoktur. Bahis konusu olan savaş, zor bir savaştı. Bazı olaylar yaşandı ve çeşitli önlemler almak gerekti. Ama soykırım olmadı.''
    
     -''KUZEY IRAK'A OPERASYON''
    
     Soru: PKK terör kamplarına karşı ön]em almak için Kuzey Irak'a gireceğinizi söylüyorsunuz. Bu operasyon ne kadar yakın?
     Gül: ''Türkiye başka bir ülkenin topraklarını ele geçirme niyetinde değil. Irak'ın bütünlüğü ve egemenliğine saygı duyuyoruz. Uzun zamandır terörle mücadele veriyoruz. PKK terörü bizim topraklarımızda, ülke sınırları içinde başlamıştı ve ne yazık ki Irak'taki merkezi yönetimin zayıf konumundan dolayı teröristler orada odaklandı ve şimdi bize oradan zarar veriyorlar. Bu nedenle mücadeleyi sadece Türkiye sınırları içinde değil, teröristlerin geldikleri yerlerde yürütmek zorundayız.''

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:43

İLGİLİ HABERLER