GÜRÜZ: ''CUMHURİYETTEN TAVİZ VERİRSEK HER ŞEY BİTER''
BURSA - Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, üniversitelerin Atatürk ve silah arkadaşlarının Türk milletine armağan ettiği kurumlar olduklarını belirterek, ''O yüzden aklın üstünlüğü bizim meşalemizdir. Aklın üstünlüğü cumhuriyettir. Bundan taviz verirsek her şey biter'' dedi.
Uludağ Üniversitesi'nde ''Küresel Ekonomide Yükseköğretim'' konulu konferansta konuşan Gürüz, Türk yüksek öğretim sisteminde 1998'den 2003'e kadar yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
Öğrenci sayısının 1 milyon 236 binden 1 milyon 918 milyona ulaştığını anlatan Gürüz, Türk yüksek öğretim sisteminin ''meditokratik yapıya'' doğru gittiğini, kökten dinci ve etnik unsurların üniversitelerde yer edinme imkanının ortadan kaldırıldığını söyledi. YÖK'le ilgili kanun değişikliğinin geri çekildiğini anımsatan Gürüz, ''Bu kanun değişikliği olmadı, olmayacak, olamaz da'' diye konuştu.
Gürüz, dershaneler konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine, 1998 yılına kadar ortaöğretimin üniversiteye girişteki ''ağırlığının'' yüzde 7 olduğunu, o tarihten sonra yüzde 22'ye çıkarıldığını hatırlatarak, ''3 yıl boyunca öğrenciye 36 tane öğretmen not veriyor. Siz ona yüzde 7 ağırlık veriyorsunuz, ondan sonra çoktan seçmeli test sınavına yüzde 93 ağırlık veriyorsunuz. Nedenmiş o torpil oluyormuş. Ben yetkili olsam kapatırım dershaneleri''dedi.
''Dershane sektörüne göre, lise diploması sınava girmek için bir ehliyet, esas iş dershanede'' diyen Gürüz, ''Buna müsaade edilemez. Milli Eğitim Bakanı'nın şunları söylemesi gerekmez mi? (Ey YÖK sen ne yapıyorsun. Benim 36 öğretmenimin notuna nasıl yüzde 22 pay verirsin?) Bunu diyen Milli Eğitim Bakanı gördünüz mü? Ortaöğretim sistemimizi öldürüyoruz. Buna sessiz kalamazsınız. Böyle milli Eğitim Bakanı olur mu?'' diye konuştu.
''İmam hatip liseleri kapatılmalıdır. Çünkü Tevhidi Tedrisat Kanunu'na aykırıdır. İki kulvarlı bir eğitim sistemi olunması laikliğe de aykırıdır'' diyen Gürüz, liselerin kapatılmasının din adamlarının yetişmesine engel olmadığını, aksine ''İslamiyet'in gerektirdiği yücelikteki din adamlarının'' en az ön lisans düzeyinde eğitim görme imkanına kavuşacaklarını anlattı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:03