Anayasa Mahkemesi Süresiz Nafaka Uygulamasını Yürürlükten Kaldırdı

3 dk okuma
Anayasa Mahkemesi Süresiz Nafaka Uygulamasını Yürürlükten Kaldırdı

Hızlı Özet

Boşanmış eşe yönelik süresiz yoksulluk nafakası verilmesini içeren yasal düzenleme, Anayasa Mahkemesi tarafından çoğunluk oyuyla geçersiz kılındı. Yasama organına yeni bir mevzuat hazırlaması için dokuz ay mühlet tanındı.

Yüksek Mahkeme'den Nafaka Kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, gündemine aldığı bir başvuru neticesinde, boşanmış eşe süresiz nafaka bağlanmasını düzenleyen hükmü esastan ele alarak iptal etme yönünde bir karara vardı. Yüksek Mahkeme, söz konusu kararı oy çokluğu ile alırken, yeni bir yasal düzenleme yapılması amacıyla 9 ay süre tanıdı.

İptal sürecinin başlangıcı, Antalya 12. Aile Mahkemesi'nin 2025 yılında gördüğü bir davaya dayanmaktadır. Mahkeme, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 175. maddesinde yer alan yoksulluk nafakasının "süresiz" olma niteliğinin Anayasa'ya aykırılığı iddiasıyla konuyu AYM'ye taşımıştı.

Yürürlükten Kaldırılan 175. Madde

Türk Medeni Kanunu'nun "yoksulluk nafakası" başlığını taşıyan 175. maddesi, şu hükmü barındırıyordu: "Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz." Bu madde, artık yeni bir düzenleme yapılana kadar geçersiz sayılacak.

Adalet Bakanı Akın Gürlek de daha önce konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunmuştu.

Boşanma davaları 10 yıl sürüyor, bu süre zarfında nafaka ödeyen şahıs kendine yeni bir hayat kuramıyordu. Bunu çözeceğiz.

Yeni Nafaka Taslağının Detayları

AK Parti tarafından üzerinde çalışılan yeni nafaka mevzuatında, nafaka süresinin evlilik süresine endekslenmesi düşünülüyor. Masadaki taslağa göre, evlilik süresi temel alınarak bir sınırlandırma getirilmesi hedefleniyor. Planlanan kademeli sistem şu şekildedir:

  • 3 yıl süren evlilikler için 5 yıl nafaka ödenmesi,

  • 5 yıl süren evlilikler için 7 yıl nafaka ödenmesi,

  • 10 yıl süren evlilikler için 12 yıl nafaka ödenmesi.

Bu süreler tamamlandığında nafaka yükümlülüğünün tamamen ortadan kaldırılması öngörülüyor.

Nafaka ödemesinin sona ermesiyle maddi sıkıntıya düşme riski bulunan kadınlar için ise farklı bir mekanizma tasarlanıyor. Bu durumda oluşabilecek mağduriyetlerin, devlet destekleri ve sosyal yardım mekanizmaları aracılığıyla telafi edilmesi amaçlanıyor.

Ayrıca yeni düzenlemenin bir diğer hedefi de çekişmeli boşanma davalarının sayısını azaltmaktır. Sürecin uzamasına yol açan faktörlerin davadan ayrılarak farklı dosyalar üzerinden görülmesi ve boşanma sürecinin daha çabuk neticelendirilmesi planlanmaktadır.

BAKAN NE DEDİ

İPTAL HÜKMÜ 9 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Yüksek Mahkeme, milyonlarca kişiyi doğrudan ilgilendiren bu kritik düzenlemenin oy çokluğuyla iptal edilmesine karar verirken, yasal bir boşluk doğmaması adına iptal hükmünün 9 ay sonra yürürlüğe girmesini kararlaştırdı. AYM'nin gerekçeli kararı ise önümüzdeki günlerde yayınlanacak.

BAKAN GÜRLEK: YENİ YARGI PAKETİ'NİN EN TEMEL BAŞLIĞI

Kararın ardından açıklama yapan Adalet Bakanı Akın Gürlek, tarafların haklarını koruyacak ve aile kurumunun saygınlığını zedelemeyecek adil bir model üzerinde zaten çalıştıklarını belirtti. Bakan Gürlek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Vatandaşlarımızdan gelen yoğun talepler ve sahadaki uygulamalar doğrultusunda, bu konu zaten hazırlıklarına titizlikle katkı sunduğumuz Yargı Paketi’nin en temel konu başlıklarından birini oluşturmaktaydı. Anayasa Mahkemesinin, Türk Medeni Kanunu’ndaki 'süresiz nafaka' düzenlemesine ilişkin verdiği iptal kararını adalet ve hakkaniyet ilkeleri adına son derece kıymetli buluyoruz. AYM’nin tanıdığı yasal süreci de dikkate alarak; bir tarafı ömür boyu adil olmayan bir yükümlülük altında mağdur etmeyen, hakkaniyete uygun yeni yasal düzenlemeyi yüce Meclisimizin takdirine sunacağız."

İPTAL EDİLEN MEDENİ KANUNUN 175. MADDESİ NE DİYORDU?

Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Türk Medeni Kanunu'nun "yoksulluk nafakası" başlıklı 175. maddesi tam olarak şu hükmü içeriyordu:

"Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz."

AYM'nin tanıdığı 9 aylık sürede, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) nafaka süresine üst sınır getiren ya da evlilik süresine göre kademeli bir nafaka öngören yeni bir yasal çerçeveyi yasalaştırması bekleniyor.

#Güncel#Anayasa Mahkemesi
Kaynak:haberler.com
Bu haber 14856 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Muhittin Böcek'ten Yolsuzluk Soruşturmasında Yeni İtiraflar
Gündem
#muhittin-bocek#ozgur-ozel#ferdi zeyrek

Muhittin Böcek'ten Yolsuzluk Soruşturmasında Yeni İtiraflar

Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yürütülen yolsuzluk tahkikatı kapsamında tutuklu bulunan Başkan Muhittin Böcek, yeni bir beyanda bulundu. Böcek, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in talebiyle belirli kişilere yüksek meblağlarda para teslimatları yaptığını ikrar etti.

Habervitrini11778 Görüntüleme
MHP Lideri Bahçeli'den CHP Krizi Değerlendirmesi
Gündem

MHP Lideri Bahçeli'den CHP Krizi Değerlendirmesi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP'de 'mutlak butlan' kararıyla başlayan iç krize dair kapsamlı bir değerlendirme yaptı. Hukuki sürecin beklenmesi gerektiğini ve mevcut genel başkanın Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu vurgulayan Bahçeli, Özgür Özel'in eylemlerini ve 'fiziki mücadele' söylemini Türkiye'nin istikrarı için tehlikeli bulduğunu belirtti.

Habervitrini11988 Görüntüleme
4 yıl sonra komadan çıkan kadının yazılı ifadesi.. Kocam balkondan attı
Gündem

4 yıl sonra komadan çıkan kadının yazılı ifadesi.. Kocam balkondan attı

Burçak Şişman İstanbul'da balkondan düşerek girdiği komadan 4 yıl sonra çıktı. SABAH'a açıklamalarda bulunan Burcu Şişman kendisinin balkondan düşmediğini ve eşi Adem Şişman tarafından itildiğini söyledi.

Habervitrini10730 Görüntüleme
İki ÖSO komutanını öldürten Esad'ın casusunu MİT yakaladı
Gündem

İki ÖSO komutanını öldürten Esad'ın casusunu MİT yakaladı

Sanık, Hatay ilindeki Suriyeli mülteci kamplarında görevlendirilmeden önce Türk istihbarat servisi için çalışıyordu. Burada görevini kötüye kullanarak muhalif mülteciler hakkında bilgi aktardı ve Suriye rejimine gizli bilgiler ve istihbarat raporları sızdırdı.

Habervitrini11038 Görüntüleme