Deprem, fay ve heyelan ilişkisi… Dikkat çeken analiz

••1 dk okuma
Deprem, fay ve heyelan ilişkisi… Dikkat çeken analiz

Hızlı Özet

“Deprem bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş, Doğu Karadeniz’de meydana gelen depremlerin yalnızca sarsıntıyla sınırlı kalmadığını belirterek dikkat çeken bir uyarıda bulundu. Bektaş, bölgedeki küçük ve orta büyüklükteki depremlerin heyelanları ve gravite faylarını tetikleyebileceğini ifade etti.”

Deprem bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş, Doğu Karadeniz’de meydana gelen depremlerin yalnızca sarsıntıyla sınırlı kalmadığını belirterek dikkat çeken bir uyarıda bulundu. Bektaş, bölgedeki küçük ve orta büyüklükteki depremlerin heyelanları ve gravite faylarını tetikleyebileceğini ifade etti.

Deprem bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Doğu Karadeniz’deki depremlerin heyelan ve zemin hareketlerini tetikleyebileceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bektaş, bölgenin derin taban kayaçlarında meydana gelen küçük ve orta büyüklükteki depremlerin, daha sığ seviyelerde bulunan örtü kayaçlarında heyelan, blok kayması ve gravite faylarının harekete geçmesine neden olabildiğini belirtti.

RİZE DEPREMİNİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Paylaşımında son yıllarda yaşanan bazı örneklere de dikkat çeken Bektaş, 2024 yılında meydana gelen ve Rize merkezli 4,8 büyüklüğündeki depremin yaklaşık bir ay sonra, yağışsız bir günde Arhavi’deki heyelanı tetiklemiş olabileceğini ifade etti.

Bektaş ayrıca 2026 yılında Trabzon’da meydana gelen 3,8 büyüklüğündeki depremin, şehirdeki dolgu alanında bulunan blokta çökmeye yol açtığını öne sürdü. İnSAR verilerine göre söz konusu alanda yaklaşık 7 milimetrelik bir çökme yaşandığını belirtti.

Bir diğer örneğin ise Karadeniz açıklarında meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki deprem olduğunu ifade eden Bektaş, bu sarsıntının bir gün sonra Artvin’in Şavşat ilçesinde meydana gelen heyelanla ilişkili olabileceğini dile getirdi.

“TAKİP EDİLMELİ”

Bektaş, Doğu Karadeniz’de deprem, fay ve heyelan ilişkisine dikkat çekerek bölgedeki zemin hareketlerinin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Bu haber 413 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Diyanet Vakfı'nda skandal.. Borsada fon aldılar makamdan oldular
Gündem

Diyanet Vakfı'nda skandal.. Borsada fon aldılar makamdan oldular

Gazze bağışlarının fona yatırıldığını söyleyen ve “Ortaya çıkarsa kimseye izah edemeyiz” diyen Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan ile yardımcıları Recep Şükrü Balkan ve Fatih Kayacan görevden alındı.

Habervitrini14426 Görüntüleme
İki Filistinli İsrail askerlerine kurşun yağdırdı, Netanyahu tam abluka kararı verdi
Gündem

İki Filistinli İsrail askerlerine kurşun yağdırdı, Netanyahu tam abluka kararı verdi

Netanyahu, Hamas teröristlerini yakalayacağını söz verirken, bakanlar Batı Şeria'da büyük bir askeri operasyon talep etti. Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, saldırının ardından Batı Şeria'da kapsamlı bir askeri harekattan "kaçınmanın mümkün olmayacağını" iddia etti.

Habervitrini11455 Görüntüleme
Mustafa sarıgül ve erkek korumasının ilişki videosunda bomba gelişme
Gündem

Mustafa sarıgül ve erkek korumasının ilişki videosunda bomba gelişme

Soruşturmanın seyrini, dosyadaki "A3M2LK48" kodlu gizli tanığın ifadeleri değiştirdi. Gizli tanık; görüntülere "montaj" raporu düzenletmek amacıyla Ulusal Kriminal Büro’dan Uğur K. ile temas kurulduğunu ve sahte rapor hazırlanması karşılığında 200 bin dolar talep edildiğini öne sürdü.

Habervitrini10956 Görüntüleme
Kılıçdaroğlu : Özgür Özel çaldığınız 5 milyonumuzu geri ver
Gündem

Kılıçdaroğlu : Özgür Özel çaldığınız 5 milyonumuzu geri ver

Kılıçdaroğlu, Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel ve beraber hareket ettiği eski CHP'lilerin, CHP'den ayrılırken partisinin kasasında bulunan 5 milyon 100 bin TL'yi Yeni Parti'ye bağış olarak aktardıklarını iddia etti.

Habervitrini13396 Görüntüleme