Filistinlilerin el yapımı müthiş silahı Carlo

••2 dk okuma
Filistinlilerin el yapımı müthiş silahı Carlo

Hızlı Özet

“Carlo makineli tüfeği, modern ve sofistike silahlara kıyasla düşük maliyeti nedeniyle 1987'deki ilk Filistin İntifadası sırasında “yoksulların silahı” olarak meşhur olmuştu.”

Filistinlileri kendi üretimi olan "Carlo" silahı hakkında ne biliniyor?

“Carlo” silahı, dün Kudüs yakınlarındaki Ramot yerleşimi yakınlarında 7 İsraillinin ölümüne ve bazıları ağır olmak üzere 15 kişinin yaralanmasına neden olan saldırının ardından yeniden gündeme geldi.

Ynet ve İsrail gazetesi The Jerusalem Post, kullanılan silahın basit bir “Carlo makineli tüfek” olduğunu açıkladı. İsrail polisi de silaha ait görüntüleri paylaştı.

İşte Carlo silahı hakkında bilinenler:

Ev yapımı

Filistinliler “Carlo” silahını demirci atölyelerinde eski silah parçaları veya demir borular gibi basit parçalar kullanarak yerel olarak üretiyorlar.

Kullanımı kolaydır, yüksek beceri gerektirmez, geri tepmesi yok denecek kadar azdır ve yakın mesafeden kullanıldığında oldukça etkilidir.

Filistinliler tarafından direniş amacıyla üretilen Carlo, 9mm çapında mermi kullanıyor ve yaklaşık 25 mermilik bir şarjörü var.

Menzili en zorlu şartlarda maksimum 100 metreyle sınırlıdır. Daha uzun mesafelerde isabet oranı ciddi şekilde azalır. Sofistike silah sistemlerinin aksine birçoğu yivli bir yapıda değildir. Ancak yivli namlu kullanılan modelleri de mevcuttur.

“Yoksulların silahı”

Carlo makineli tüfeği, modern ve sofistike silahlara kıyasla düşük maliyeti nedeniyle 1987'deki ilk Filistin İntifadası sırasında “yoksulların silahı” olarak meşhur olmuştu.

Filistinliler İsveç kökenli Carl Gustaf m/45 tüfeğinin kendi versiyonlarını geliştirdi ve bu silah 1987'deki ilk ve 2000'deki ikinci intifadada kullanıldı.

Ancak, 2015 yılında İsrail ihlallerinin artması nedeniyle patlak veren Kudüs İntifadası sırasında daha da meşhur oldu.

En fazla kullananlar

Carlo hafif makineli tüfeğin en önde gelen kullanıcıları arasında, Mayıs 1992'de Gazze Şeridi'ndeki İsrail polis komutanına karşı silahlı bir saldırı gerçekleştiren İmad Akil de vardı.

Bu silah, özellikle Haziran 2016'da Tel Aviv'deki İsrail Savunma Bakanlığı yakınlarında, El Halil'in güneyinde iki genç tarafından gerçekleştirilen ve 4 İsraillinin ölümüne, 6'sının da yaralanmasına neden olan saldırı başta olmak üzere diğer özel operasyonlarda da kullanıldı.

Ayrıca Şubat 2016'da Kudüs'teki Şam Kapısı'nda bir İsrailli kadın askerin ölümüne ve birkaç askerin yaralanmasına neden olan saldırıda da kullanıldı.

Silah 2017'de Kudüs'teki Aslan Kapısı saldırısında da yeniden ortaya çıktı ve Ümmü'l Fehm'den üç genç can vermeden önce iki İsrail askerini öldürmeyi başardı.

2022 yılında Tel Aviv yakınlarında beş İsraillinin ölümüne yol açan Bnei Brak saldırısını gerçekleştirenler tarafından da kullanıldı.

Carlo bir sembol

Carlo silahı, en yeni ölümcül silahlarla donatılmış İsrail işgal ordusuna karşı direnişçiler tarafından kullanılan ev yapımı bir Filistin silahı olarak sembolik bir önem kazandı.

İlkelliğine ve basitliğine rağmen Carlo silahı bireysel direniş operasyonlarında etkili bir araç ve Filistinlilerin basit yeteneklere sahip direniş araçları üretme kararlılığını yansıtan bir sembol haline geldi.

Bu haber 1265 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erdoğan, "Yıldız Sarayı'nı gazino yaptılar" diyerek tepki gösterdi!
Gündem

Erdoğan, "Yıldız Sarayı'nı gazino yaptılar" diyerek tepki gösterdi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da "Topkapı Sarayı Darphane-i Amire Müzeleri Açılış Töreni"nde yaptığı konuşmada, Yıldız Sarayı'nın bir zamanlar gazino ve kumarhane olarak işletilmesine sert tepki gösterdi. Erdoğan, "Hala eski günlerin özlemiyle hareket edenler, reddimiras yaparak milletin tarihi ve kültür kodlarıyla hesaplaşanlar olduğunu gayet iyi biliyoruz. 24 yıldır bu zihniyetin temsilcilerine fırsat vermedik. İnşallah bundan sonra da fırsat vermeyeceğiz." dedi. Erdoğan ayrıca önümüzdeki yıl Edirne Sarayı'nın açılacağının müjdesini verdi.

Habervitrini14729 Görüntüleme
Şarkıcı Nev hayatını kaybetti, ölüm sebebi belli oldu
Gündem

Şarkıcı Nev hayatını kaybetti, ölüm sebebi belli oldu

2000'li yıllara damga vuran Nev, geçtiğimiz ay karaciğer rahatsızlığı sebebiyle hastaneye kaldırılmıştı. İki kez entübe edilen 57 yaşındaki şarkıcı, tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Habervitrini12355 Görüntüleme
Sel riskine karşı uyarı: İstanbul için tarih verdi
Gündem

Sel riskine karşı uyarı: İstanbul için tarih verdi

Türkiye genelinde önümüzdeki hafta yağışların etkili olması bekleniyor. Pazartesi akşamı başlayacak yağışların özellikle Ege, Akdeniz ve Marmara'da kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, üç bölgede yağışların sel riskine yol açabileceğini vurguladı. Akdeniz'de hortum olabileceğini işaret eden uzman isim, İstanbul'da da dikkatli olunması uyarısında bulundu. Yağışlarla beraber sıcaklıkların mevsim normallerinin 2-3 derece altına düşeceği tahmin ediliyor.

Habervitrini10515 Görüntüleme
Yok artık.. Yeni Parti CHP'nin Hürü Nine'sini kaçırdı
Gündem

Yok artık.. Yeni Parti CHP'nin Hürü Nine'sini kaçırdı

Cumhuriyet Halk Partisi ile Yeni Parti arasındaki savaş Osmaniye’ye uzandı… 87 yaşındaki Hürü Tilki’ye Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla yardım eli uzatılmasının ardından şoke eden bir iddia ortaya atıldı!

Habervitrini14517 Görüntüleme