İsrail'in Yeni Genelkurmay Başkanı Zamir orduyu Türkiye ile savaşa hazırayacak

2 dk okuma
İsrail'in Yeni Genelkurmay Başkanı Zamir orduyu Türkiye ile savaşa hazırayacak

Hızlı Özet

İsrail Başkanlık Ofisi’nin yaptığı açıklamada İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin istifa ettiği duyurulmuş, yerine ise Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Israel Katz’ın kararıyla emekli tümgeneral Eyal Zamir’i İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Genelkurmay Başkanı olarak atanmıştı.

İsrail'in Yeni Genelkurmay Başkanı Zamir'in skandal Türkiye görevi!

Halevi'nin istifası sonrasında İsrail'in yeni Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in üstleneceği görevler kamuoyuyla paylaşıldı. Zamir'in Türkiye ile olası çatışma ihtimaline karşı hazırlık yapacağı duyuruldu.

Eyal Zamir named next IDF chief, set to take over from Herzi Halevi in  March | The Times of Israel

İsrail Başkanlık Ofisi’nin yaptığı açıklamada İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin istifa ettiği duyurulmuş, yerine ise Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Israel Katz’ın kararıyla emekli tümgeneral Eyal Zamir’i İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Genelkurmay Başkanı olarak atanmıştı.

Halevi’nin 7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze saldırıları nedekiyle Benyamin Netanyahu ile görüş aykırılıkları yaşadığı ortaya çıkmış, Netanyahu ise Halevi’yi hedef alan açıklamaları ile büyük yankı uyandırmıştı.

IDF’nin Yeni Genelkumay Başkanı Zamir’in ise 2012-2015 yılları arasında Netanyahu’nun askeri sekreteri olarak görev yapmış, ‘Başbakana çok yakın olduğunu’ ifade etmişti.

https://i12.haber7.net/haber/haber7/photos/2025/05/fbvAG_1738486383_4237.jpg

EN ÖNEMLİ GÖREVİ: TÜRKİYE İLE YAŞANABİLECEK ÇATIŞMAYA HAZIRLIK

İsrail Maariv Gazetesinde yer alan haberde ise Zamir’in yeni görevleri arasında Türkiye ile İsrail arasında yaşanabilecek çatışmalara hazırlanmak olduğu belirtildi.

İsrail son bir aydır Suriye’deki Şam yönetiminin Türkiye destekli muhalifler ve HTŞ tarafından devrilmesinin ardından paniklemiş, Golan Tepeleri üzerinde konuşlanarak Türkiye’nin bölgede bulunmasına izin vermemek için Nagel Komitesi raporu hazırlamışlardı.

Hazırlanan raporda ise Türkiye ile olası savaş riskine karşı hazır olunması gerektiği belirtilirken Türkiye’nin bölgeyi istikrarsızlığa sürüklediği ve ''İran’dan daha tehlikeli bir hal alabileceği'' belirtilmişti. Zamir’in ise İran’a karşı mücadele ve Türkiye ile olası çatışmalar dahil olmak üzere çoklu tehdit kampanyalarında hazır bulunmak olduğu belirtildi.

NAGEL KOMİTESİ RAPORU'NDAKİ GÖREVLERİ ÜSTLENİYOR

İsrail ayrıca ‘’Türkiye’nin yarattığı zorluklarla’’ başa çıkabilmek için savunma bütçesini gelecek yıl 5 yıl içerisinde 4,14 milyar dolara kadar arttıracağını duyurmuştu.

IDF’nin Hava Kuvvetleri’ni büyütmesi, modern uçaklarla donatması donanmaları genişleterek savunma hattında hazır hale getirmek gibi birçok görev üstelenmesi beklendiğinin altı çizildi.

Nagel Komitesi’ndeki hazırlanan raporda da Türkiye ile olası savaş tehdidine karşı F-35 savaş uçakları, yakıt ikmal uçakları, İHA’lar, kısa-orta menzilli Demir Kubbe, ABD ile ortak üretilen Davud Sapanı, Arrow sistemleri ve Iran Beam (Demir Işın) lazer tabanlı füze sistemi ile hava savunmasının güçlendirilmesi gerektiği vurgusu yapılmıştı.

Yeni Genelkurmay Başkanı Zamir’in Lübnan ve Suriye sınırında görev almak istediği, İsrail ve Gazze arasında 7 Ekim’den beri yaşanan çatışmalara son verilmesinin ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nin Gazze’de nasıl faaliyet göstereceği üzerinde planlar yapıyor.

İsrail’de Türkiye gerginliği devam ederken Hizbullah ve Hamas’a karşı savaş geçmişi olan, radikal ve şiddetli savaş taktikleri ile bilinen IDF’nin 24. Genelkurmay Başkanı olarak seçilen Zamir’in uzun yıllardır birçok farlı görevlerde bulunduğu, 7 Ekim olaylarında devlet soruşturma komitesinin kurulmasını teşvik etme görevini üstleneceği de ifade edildi.

Bu haber 1093 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erdoğan: Lübnan'a askeri desteğimiz sürecek
Gündem

Erdoğan: Lübnan'a askeri desteğimiz sürecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye gelen Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törenle karşıladı. Liderler görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarında insanlık suçu işlediğini belirten Erdoğan, 4 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı ve Lübnan'a askeri desteğin süreceğini açıkladı.

Habervitrini12554 Görüntüleme
İstanbul'un en kritik 128 noktasına EDS yerleştirilecek
Gündem

İstanbul'un en kritik 128 noktasına EDS yerleştirilecek

UKOME toplantısında, İstanbul'daki 128 noktaya Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) kurulması kararlaştırıldı. Bu noktalardan bazılarının; Avrasya Tüneli, Beykoz'daki Halit Ulukurt Tüneli, Üsküdar'daki Libadiye Çamlıca Tüneli ve Çamlıca Bağlantı Tüneli'nin çift yönlü giriş ve çıkışları olduğu açıklandı.

Habervitrini10261 Görüntüleme
Eren Kaşıkçı'nın cenazesinde acılı anneyi Mehmet şef teselli etti!
Gündem

Eren Kaşıkçı'nın cenazesinde acılı anneyi Mehmet şef teselli etti!

MasterChef Türkiye 2021 sezonunda sergilediği performansla öne çıkan Eren Kaşıkçı, finale kadar yükselerek şampiyonluğa ulaştı. Yarışma boyunca hazırladığı tabaklar ve jüri üyelerinden aldığı olumlu değerlendirmelerle adından söz ettiren Kaşıkçı, yarışmanın ardından da gastronomi alanındaki çalışmalarını sürdürdü.

Habervitrini11548 Görüntüleme
Törendeki imza krizinin perde arkası! Bakan Uraloğlu açıkladı
Gündem

Törendeki imza krizinin perde arkası! Bakan Uraloğlu açıkladı

Irak Başbakanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı imza töreninde yaşanan aksaklık gündem olmuştu. Teknik durum Erdoğan'ın araya girmesiyle çözüme kavuşturulurken Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaşananların perde arkasını ilk kez anlattı.

Habervitrini12907 Görüntüleme