MİTİNG'DE KAÇ KİŞİ VARDI?

••3 dk okuma
MİTİNG'DE KAÇ KİŞİ VARDI?

Hızlı Özet

“Miting çok renkli geçti. Çocuğu, yaşlısı, türbanlısı, engellisi, her kesimden binlerce insan vardı.”

Miting çok renkli geçti. Çocuğu, yaşlısı, türbanlısı, engellisi, her kesimden binlerce insan vardı. Mitinge aralarında Tarık Akan, Rutkay Aziz, Sibel Tüzün'ün de bulunduğu sanatçılar da katıldı.



      Mitingden sonra en çok konuşulan katılımcıların sayısı oldu. Mitinge katılanların yaptığı tahmine göre Cumhuriyet Mitingi yaklaşık 3 milyon kişiyi ağırladı.



      Şişli Belediyesi, mitinge katılanların sayısının 1 milyon 100 bin kişi olduğunu öne sürdü.
      Polis kayıtlarına göre ise mitinge 300 bin kişi katıldı.



      Sayı ile ilgili tartışmalar sürecek ancak tartışılmaz olan Cumhuriyet Mitingi'nin Türkye tarihinin en büyük mitinglerinden biri hatta birincisi olduğu.



      İstanbul böyle bir kalabalığı hiç birarada görmedi. Üstelik bunca büyük kalabalığa karşın tek bir çatlak ses, olay çıkmadı. Miting başladığı gibi büyük bir olgunluk içinde sona erdi.
      - Mitinge, CHP, DSP, SHP, İP gibi çeşitli siyasi partiler ve 500'ün üzerinde kuruluş ve dernek destek verdi. Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı, emekli Orgeneral Şener Eruygur ile DİSK Başkanı Süleyman Çelebi de miting alanındaydı. Mitinge, Cem Vakfı'nın da aralarında bulunduğu bazı Alevi kuruluşları da katıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Sevigen, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Hür Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan da vatandaşlar tarafından büyük alkış aldı. Mitingte konuşmacıların büyük bir çoğunluğu, hükümeti ve AKP'yi eleştirirken sağda ve solda AKP iktidarına karşı birleşme yaşanmaması nedeniyle muhalefet partilerini eleştirdi. Siyasi parti temsilcileri, kürsüden sık sık yapılan "Birleşin" çağrısına da alkışla karşılık verdi.



      - CNNTÜRK, NTV, Habertürk, SkyTürk ve KanalTürk, mitingi canlı yayımladı. TRT 1 ve TRT 2 ise yayın akışını değiştirmedi. Saat 14.00 sıralarında mitingte konuşmalar başladığında TRT 1'de "Yörelerimiz Türkülerimiz" programı vardı. Canlı yayın yapan televizyonların dışındaki kanallar, zaman zaman canlı bağlantılar yaparak gelişmeleri aktardı.



      - Mitinge ulaşmak isteyenler büyük güçlük çekti. Trafik sıkışıklığı ve kesilen yollar nedeniyle miting alanına binlerce kişi kilometrelerce yürümek zorunda kaldı.
      - Mitinge gelmek isteyenleri bazı halk otobüslerinin almak istemediği, metronun geciktiği iddia edildi. Miting alanında ise sahneden yapılan bir anonsla Kahramanmaraş, Gaziantep, Trabzon, Diyarbakır ve Aydın’da bazı ilçelere mitingin izlenmesini engellemek amacıyla elektrik verilmediği öne sürüldü.



      - Miting sonrası vatandaşların sorunsuz dağılmaları için İETT, ücretsiz 100 ek otobüs seferi koydu. İDO, şehir hatları ve metro da saat 19.00’a kadar ek sefer yaptı.
      - Şehir dışından en büyük katılım İzmir başta olmak üzere Ege bölgesindeki illerden oldu. Şehir dışından gelen katılımcıları taşıyan otobüsler, izdiham nedeniyle E-5 karayolunda kaldı. Katılımcılar, otobüslerden inerek meydana yürüdü.



      - Çağlayan Meydanı'na giden güzergahta bulunan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün dev posterlerinin asıldığı AKP İl Başkanlığı binası önünde iki adet panzer ve çok sayıda çevik kuvvet ekibi önlem aldı. Binanın önünden geçen katılımcılar, yuhalayarak "İşte burası şeriat yuvası, "Çankaya yolu şeriata kapalı", "Çankaya'da imam istemiyoruz" sloganları attı.



      - Mitinge, Ankara Tandoğan Meydanı'ndaki mitingte de açılan 2 kilometre uzunluğundaki Türk bayrağı getirildi.



      - Sanatçı Sadık Gürbüz, miting alanını dolduran kalabalığı "çatlamaya hazır sabır taşları" diye selamlayıp Çanakkale Türküsü'nü yüzbinlerle birlikte söyledi - İzdiham nedeniyle baygınlık geçiren, aralarında gazilerin de bulunduğu vatandaşlar, alana giren ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.



      - Bayrak ve flama satan seyyar satıcılar da işlerin yoğunluğundan memnundu. Değişik boyutlardaki bayraklar 3-40 YTL arasında satıldı. Üzerinde Türk bayrağı ile Atatürk resmi bulunan şapkalar 5 YTL'den alıcı buldu. Küçük pet şişe suyun fiyatı 1 YTL'ydi. Satıcılar il dışından da bayrak ve şapka gibi ürünlerinin İstanbul'a getirildiğini söylediler.
      - Birçok katılımcı, kalpak ve Kuvayi Milliye kıyafetleriyle mitingte yerini aldı.
      - Meydana dev bir sinevizyon ekranı yerleştirilirken, seyyar tuvaletler ve çay ocakları da kuruldu.
      - Uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmek için yabancı dilde pankartlar da hazırlandı.

Bu haber 8977 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fatih Erbakan : Derdi olan Aliyev'i arasın, Aliyev söyleyince Erdoğan yerine getiriyor
Gündem

Fatih Erbakan : Derdi olan Aliyev'i arasın, Aliyev söyleyince Erdoğan yerine getiriyor

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Azerbaycan'daki başörtüsü yasağı ve fon vurgunu üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik eleştirilerde bulundu. Erbakan, şunları kaydetti:

Habervitrini12912 Görüntüleme
Oktay Saral, değer vurgusuyla Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı görevinden istifa etti
Gündem

Oktay Saral, değer vurgusuyla Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı görevinden istifa etti

2016 yılından bu yana Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı görevini sürdüren Oktay Saral görevinden istifa ettiğini açıklayarak "Makamlar gelip geçer, unvanlar el değiştirir. Asıl mesele, insanın hangi makamda oturduğu değil, hangi değerlerin arkasında durduğudur" dedi.

Habervitrini13199 Görüntüleme
İnsansız sistemlerin güçleri sahada birleşiyor
Gündem
#anadolu ajansı#ekonomi#fotoğraf

İnsansız sistemlerin güçleri sahada birleşiyor

Türk savunma sanayisi bünyesinde insansız sistemler alanında yürütülen çeşitli çalışmalar ve bunların müşterek kullanımına ilişkin konseptler Uluslararası En İyi Askeri Uçangöz Takımı Yarışması'nda sergilendi.

Habervitrini11324 Görüntüleme
Terör örgütü PKK'nın Sincar'daki uzantısı silah bırakarak Irak ordusuyla entegre edilecek
Gündem
#anadolu ajansı#ekonomi#fotoğraf

Terör örgütü PKK'nın Sincar'daki uzantısı silah bırakarak Irak ordusuyla entegre edilecek

Söz konusu adım kapsamında Sincar Dağı'ndaki güvenlik sorumluluğunun federal hükümetin yetkili makamlarına devredileceğini kaydeden Numan, bu adımın, Irak hükümetinin silahın devletin kontrolünde toplanmasına yönelik programı ve politikası çerçevesinde atıldığını ifade etti.

Habervitrini12395 Görüntüleme