Muhalifler İranlı generali öldürdü

3 dk okuma
Muhalifler İranlı generali öldürdü

Hızlı Özet

İran resmi kaynakları, Halep kırsalındaki çatışmalarda İranlı bir generalin de öldürüldüğünü açıkladı. İran Devrim Muhafızları'na mensup Tuğgeneral Kioumars Pourhashemi, Halep'in batı kırsalında HTŞ tarafından öldürüldü.

Suriye'de sıcak saatler: İranlı general öldürüldü
Suriye'de, Esad rejim güçlerine ve Şii milislere danışmanlık yapan İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Tuğgeneral Kioumars Pourhashemi, Suriyeli muhalif grup HTŞ'nin Halep'in batı kırsalında başlattığı saldırılarda öldürüldü.

Suriyeli muhalif grup Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ), Halep kırsalında dün başlattığı askeri saldırılar devam ediyor. Halep'in batı kırsalında çatışmalar şiddetlenirken, HTŞ güçleri birçok yerleşim yerini Esad rejiminden almış durumda. Çatışmalarda, Esad rejim güçlerinin yanı sıra İran'a bağlı Şii milisler de aktif olarak yer alıyor. Muhaliflerin öldürdüğü rejim güçleri arasında Şii milislerin de bulunduğu belirtildi.

İRANLI GENERAL ÖLDÜ

İran resmi kaynakları, Halep kırsalındaki çatışmalarda İranlı bir generalin de öldürüldüğünü açıkladı. İran Devrim Muhafızları'na mensup Tuğgeneral Kioumars Pourhashemi, Halep'in batı kırsalında HTŞ tarafından öldürüldü.

İran, Pourhashemi'nin ölümünü "Kudüs yolunda şehit oldu." ifadeleriyle açıkladı.

Pourhashemi, Esad rejim güçlerine ve Şii milislere danışmanlık yapan İranlı subayların genel komutanıydı.

Tuğgeneral Kioumars PourhashemiTuğgeneral Kioumars Pourhashemi

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA: ASKERLERİMİZİN GÜVENLİĞİ İÇİN TÜM TEDBİRLERİ ALDIK

Türk güvenlik kaynakları, Suriye'nin kuzeyindeki muhalif güçlerin, Esad güçlerinin İdlib çatışmasızlık bölgesine saldırmasının ardından sınırlı bir operasyon başlattığını ancak Suriye ordusunun mevkilerinden ayrılması üzerine saldırıların genişletildiğini belirtti. Güvenlik kaynakları, söz konusu muhaliflerin operasyonunun, 2019 yılında Rusya, İran ve Türkiye arasında mutabık kalınan İdlib çatışmasızlık bölgesinin sınırları içinde olduğunu belirtti.

Kaynaklar ayrıca, Türkiye'nin yerel grupların Suriye'nin kuzeyindeki son hareketlerini yakından izlediğini ve bölgedeki Türk birliklerinin güvenliği için her türlü tedbiri aldığını kaydetti.

Suriye savaş gözlemcisi , Perşembe günü yaptığı açıklamada, ordu ile Suriyeli silahlı gruplar arasında çıkan çatışmalarda ülkenin kuzeybatısında son yılların en kötü çatışmasının yaşandığını ve 130'dan fazla savaşçının öldüğünü, hükümetin de şiddetli çatışmalar bildirdiğini söyledi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, muhalif silahlı grup Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) ve müttefik grupların Çarşamba günü Halep ilinin kuzeyinde Suriye ordusuna ani bir saldırı düzenlediğini bildirdi.

Gözlemevi, Suriye içindeki kaynaklara dayanarak, "Son 24 saatte devam eden çatışmalarda ölü sayısı 132'ye yükseldi. Bunlar arasında 65 HTŞ savaşçısı, 18 müttefik grup ve 49 rejim güçlerinden savaşçı" yer alıyor.

İdlib ve Halep illerini kapsayan bölgede yaşanan çatışmaların bir kısmı, Halep kentinin dış mahallelerinin 10 kilometre (altı mil) güneybatısında yer alıyor.

El Kaide'nin eski Suriye kolu tarafından yönetilen HTŞ , İdlib'in kuzeybatısındaki bölgenin büyük bir bölümünü ve komşu Halep, Hama ve Lazkiye vilayetlerinin küçük bir bölümünü kontrol ediyor.

AFP haber ajansının aktardığına göre , İdlib kentinin doğusunda Çarşamba sabahından bu yana yoğun ve aralıksız çatışmalar yaşandığı, hava saldırılarının da düzenlendiği bildirildi.

Devlet haber ajansı SANA'nın aktardığı askeri açıklamada , "Halep ve İdlib vilayetlerinde bulunan, 'Nusra terör cephesi' adı altında örgütlenen silahlı terör örgütlerinin Çarşamba sabahı geniş cepheden büyük bir saldırı başlattığı" belirtildi.

"Orta ve ağır silahlarla yapılan saldırıda, güvenli köy ve kasabalar ile bu bölgelerdeki askeri üslerimiz hedef alındı" denildi.

Ordu açıklamasında, ordunun "dost güçlerle işbirliği içinde" "hala devam eden" saldırıya karşı koyduğu ve silahlı gruplara "ağır kayıplar" verdiği belirtilirken, ordu kayıpları hakkında bilgi verilmedi.

Ana otoyol

Gözlemevi, HTS'nin Rus hava desteğiyle rejim güçleriyle yoğun çatışmaların ardından İdlib ilinde ilerleyerek Dadikh, Kefr Batıh ve Şeyh Ali'nin kontrolünü ele geçirdiğini belirtti.

Gözlemci, "Köyler, M5 uluslararası karayoluna yakınlıkları nedeniyle stratejik öneme sahip" dedi ve daha önce iki yeri daha kontrol altına alan grupların "Halep-Şam uluslararası karayolunu kesmeye çalıştığını" sözlerine ekledi.

Gözlemevi, "Rus savaş uçaklarının, İdlib ilindeki Sarmin ve diğer bölgeleri hedef alan hava saldırılarını yoğunlaştırdığını", ayrıca "ağır top atışları" ve roket atışları gerçekleştirdiğini belirtti.

Suriye'deki çatışma, Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın 2011 yılında hükümet karşıtı protestoları bastırmasıyla başladı ve yabancı orduların ve silahlı grupların da dahil olduğu karmaşık bir çatışmaya dönüştü.

500.000'den fazla insanın ölümüne, milyonlarca insanın yerinden edilmesine ve ülkenin altyapısı ile endüstrisinin hasar görmesine neden oldu.

İdlib bölgesi, Suriye hükümetinin Mart 2020'deki saldırısının ardından Türkiye ile Şam'ın müttefiki Rusya'nın arabuluculuğunda sağlanan ve defalarca ihlal edilmesine rağmen büyük ölçüde korunan ateşkese tabi tutuluyor.

Bu haber 1160 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Mahsun Kırmızıgül'den Haluk Levent itirafı: Cezaevine biz teslim ettik
Gündem

Mahsun Kırmızıgül'den Haluk Levent itirafı: Cezaevine biz teslim ettik

Haluk Levent’in kurucusu olduğu Ahbap Derneği’ne yönelik soruşturma kapsamında ifade veren ünlü şarkıcı Mahsun Kırmızıgül’den dikkat çeken açıklamalar geldi. Levent’in zor dönemlerinde yanında olduğunu belirten Kırmızıgül, “Bir dönem ceza infaz kurumuna girdi. Kendisini kuruma bizzat biz götürüp teslim etmiştik” dedi. Yaşananlara ilişkin ise 'keşke olmasaydı, vicdanlar yaralanmıştır' ifadelerini kullandı.

Habervitrini14402 Görüntüleme
Gülistan Doku dosyasında kanunsuz ilişki ağı! Dijital deliller ortaya çıktı!
Gündem

Gülistan Doku dosyasında kanunsuz ilişki ağı! Dijital deliller ortaya çıktı!

Gülistan Doku dosyasında kanunsuz ilişki ağı! Başsavcılık açıkladı: Fotoğraf, yazışma… Dijital deliller ortaya çıktı!

Habervitrini12454 Görüntüleme
Ömer Çelik'ten Terörsüz Türkiye mesajı: Yasayı çıkaracağız
Gündem

Ömer Çelik'ten Terörsüz Türkiye mesajı: Yasayı çıkaracağız

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Terörsüz Türkiye mesajı veren ve çerçeve yasa hakkında konuşan Çelik, "Meclis kapanmadan bu yasayı çıkaracağız" dedi.

Habervitrini12382 Görüntüleme
MHP Lideri Bahçeli'den CHP ve Yeni Parti Hattına İlişkin Sağduyu Çağrısı
Gündem

MHP Lideri Bahçeli'den CHP ve Yeni Parti Hattına İlişkin Sağduyu Çağrısı

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP ve Özgür Özel tarafından kurulan Yeni Parti arasındaki gelişmelere dair bir açıklama yayımladı. Bahçeli, Kılıçdaroğlu'nun maruz kaldığı haksızlıkları ifade etmesinin en doğal hakkı olduğunu belirtirken, geçmişe dönük hesaplaşmaların geleceği ipotek altına alan bir misilleme çabasına evrilmemesi gerektiğini vurguladı.

Habervitrini13236 Görüntüleme