Rusya ve Çin, İran yaptırımlarına ilişkin ABD karar tasarısını veto etti

1 dk okuma
Rusya ve Çin, İran yaptırımlarına ilişkin ABD karar tasarısını veto etti

Hızlı Özet

Rusya ile Çin, İran’a uygulanan yaptırımları izleyen Birleşmiş Milletler panelinin görev süresini bir yıl uzatmayı öngören ABD tasarısını veto etti. Oylama, İran konusunda Washington, Moskova ve Pekin arasındaki görüş ayrılıklarının sürdüğünü ortaya koydu.

Rusya ve Çin, İran’a yönelik yaptırımları denetleyen Birleşmiş Milletler panelinin görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören ABD tarafından hazırlanmış BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını veto etti.

İran konusunda artan gerilimin yaşandığı dönemde yapılan oylama, Washington, Moskova ve Pekin’in İran’a ve bu ülkeye uygulanan yaptırımlara yaklaşımındaki anlaşmazlıkların Güvenlik Konseyi’nde devam ettiğini gösterdi.

Yürürlükteki yaptırım düzenlemeleri kapsamında, İran’ın yurt dışındaki varlıklarının dondurulması, silahlarla bağlantılı işlemlerin sınırlandırılması ve İran’ın balistik füze programıyla ilişkili faaliyetlerin yasaklanması gibi tedbirler bulunuyor.

Yaptırımlar, Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık’ın 2015 tarihli nükleer anlaşma kapsamında “snapback” olarak adlandırılan mekanizmayı devreye sokmasının ardından Eylül 2025’te yeniden uygulamaya konuldu. Bu adımla, İran’ın nükleer ve askerî programlarını hedef alan daha önceki altı BM Güvenlik Konseyi kararı tekrar yürürlüğe girdi.

Yaptırımların yeniden getirilmesinin ardından Güvenlik Konseyi, ihlal iddialarını izleyip raporlamak ve atılabilecek ilave adımlara ilişkin öneriler sunmak üzere bağımsız uzmanlar panelini yeniden oluşturdu.

Batılı ülkeler, İran’ı 2015 tarihli nükleer anlaşmaya uymamakla suçlarken, Tahran nükleer silah edinme arayışında olduğunu veya anlaşmayı ihlal ettiğini reddetti.

Kaynak:middleeastmonitor.com
Bu haber 13391 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR