Taliban Molla Ömer'in ölümünü doğruladı

••2 dk okuma
Taliban Molla Ömer'in ölümünü doğruladı

Hızlı Özet

“Agence France Press'in (AFP) haberine göre; Taliban lideri Molla Ömer'in ölümü, Taliban tarafından da doğrulandı.”

Afganistan'da Kabil merkezli Afgan istihbarat teşkilatının "Taliban lideri Molla Ömer iki yıl önce öldü"açıklamasının ardından ABD kaynakları da Molla Ömer ile ilgili istihbaratın güvenilir olduğunu duyurmuştu.



Dün, Taliban yöneticilerinden Kari Yusuf İmran'ın "Taliban lideri Molla Ömer hayatta ve hareketi yönetmeyi sürdürüyor" açıklaması basına yansımış ancak Taliban'ın resmi kaynaklarından herhangi bir açıklama gelmemişti.



AFP ise; Taliban yöneticilerinin Molla Ömer'in ölümünü doğruladığını açıkladı ancak henüz bir detay vermedi. 



Taliban'ın Molla Ömer'in ölümüyle ilgili açıklama yapmak için iki gündür beklemesi, yeni liderin belirlenmesi için sürecin devam etmesine bağlanıyordu.



İŞTE YENİ LİDER



Taliban lideri Molla Muhammed Ömer'in hayatını kaybettiğinin açıklanmasının ardından Taliban Şurası'nın yeni lideri belirlediği öne sürülüyor.



Afganistan merkezli Taliban hareketi, Molla Muhammed Ömer'in hayatını kaybettiğini doğrulayarak, Molla Ömer'in yerine yardımcısı Molla Muhammed Ahtar Mansur'un seçildiğini duyurdu.



Reuters haber ajansı tarafından aktarılan habere göre Molla Muhammed Ömer'in kendisine vekil olarak seçtiği Mansur, hareketin bir süredir zaten fiili lideri konumundaydı.



Geçtiğimiz hafta düzenlenen toplantıda "Afganistan İslam Emirliği Şura Meclisi" yeni lider olarak Molla Muhammed Ahtar Mansur'u oybirliği ile seçti. Kaynaklara göre Taliban Şurası, yakında yeni emirin seçimiyle ilgili bir açıklama yayınlayacak.



Molla Muhammed Ahtar Mansur'un seçiminin Taliban hareketinin tabanında soruna yol açtığı öne sürülse yerel kaynaklar bu iddiaları doğrulamıyor. 



Afganistan'da ülkenin büyük kısmında hakimiyeti olmayan Kabil hükümeti, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak Molla Ömer'in hayatını kaybettiğine dair bir istihbaratı basınla paylaştı. Taliban kaynakları iddiaları ilk etapta doğrulamasa da daha sonra bilgiler doğrulandı.



Molla Muhammed Ahtar Mansur'un seçilmesiyle ilgili henüz resmi açıklama gelmedi.



TIMETURK


Bu haber 648 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CIA'de köstebek alarmı: Gazeteci çok gizli bilgileri çaldı!
Dünya

CIA'de köstebek alarmı: Gazeteci çok gizli bilgileri çaldı!

ABD'de Merkezi İstihbarat Teşkilatına (CIA) ait çok gizli bilgilerin bir gazeteciye sızdırıldığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı. CIA için çalışan 42 yaşındaki Ian Brinksman, istihbarat raporlarını gazeteci sevgilisine aktardığı suçlamasıyla tutuklandı. Reuters'ın aktardığı soruşturma belgelerinde en az beş haber mercek altına alınırken, İsrail'de iç savaş ihtimalini konu alan CIA değerlendirmesini yayımlayan gazeteci Aida Chavez'in adı gündeme geldi.

Habervitrini14144 Görüntüleme
Vanuatu'da 6,9 büyüklüğünde deprem! 47 dakikada 4 kez sallandı!
Dünya

Vanuatu'da 6,9 büyüklüğünde deprem! 47 dakikada 4 kez sallandı!

Güney Pasifik'teki ada ülkesi Vanuatu'da 6,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 10 kilometre derinliğinde kaydedilen sarsıntının ardından 47 dakika içinde 6,3, 5,1 ve 5,2 büyüklüğünde üç deprem daha yaşandı. Bölgede peş peşe meydana gelen depremler paniğe neden olurken can kaybı veya hasara ilişkin henüz resmî açıklama yapılmadı.

Habervitrini10531 Görüntüleme
Galatasaray gerçekte lider Fenerbahçe istatistikte lider
Dünya

Galatasaray gerçekte lider Fenerbahçe istatistikte lider

Pazartesi Rams Park’taki dev derbi öncesi iki takımı tartıya çıkardık. Fenerbahçe ligin en çok gol atan, en az gol yiyen takımı. Evinde 39 maçlık yenilmezlik serisi yakalayan Galatasaray ise en çok şut çeken ekibi. Dönen toplar, kanat beklerin katkısı ve duran top organizasyonları belirleyici olacak…

Habervitrini9464 Görüntüleme
Netanyahu'nun rakibi Gadi Eisenkot kimdir, Filistinle ilgili düşüncesi nedir
Dünya

Netanyahu'nun rakibi Gadi Eisenkot kimdir, Filistinle ilgili düşüncesi nedir

İsrail’de 27 Ekim’de yapılacak seçimler öncesinde eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot, Netanyahu’ya alternatif olarak öne çıkıyor.

Habervitrini9964 Görüntüleme