Türkiye Ay'a gidiyor! Bakan Kacır tarih verdi

••3 dk okuma
Türkiye Ay'a gidiyor! Bakan Kacır tarih verdi

Hızlı Özet

“Türkiye, Milli Uzay Programı'nın en iddialı adımlarından biri için hazırlıklarını hızlandırdı. Yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranına sahip Ay Uzay Aracı'nın üretimi tamamlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, 2027'nin ilk aylarını işaret ederek görevin başarıyla tamamlanması halinde Türkiye'nin Ay'a erişen 9 ülkeden biri ve bunu başaran ilk Müslüman ülke olacağını açıkladı.”

Türkiye, Milli Uzay Programı'nın en iddialı adımlarından biri için hazırlıklarını hızlandırdı. Yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranına sahip Ay Uzay Aracı'nın üretimi tamamlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, 2027'nin ilk aylarını işaret ederek görevin başarıyla tamamlanması halinde Türkiye'nin Ay'a erişen 9 ülkeden biri ve bunu başaran ilk Müslüman ülke olacağını açıkladı.

Türkiye'nin uzaydaki yeni hedefi Ay olacak. Milli görüntüleme uyduları ve TÜRKSAT 6A'nın ardından geliştirilen Ay Uzay Aracı'nda üretim aşaması tamamlandı.

TÜBİTAK UZAY OPMER'de düzenlenen Ay Araştırma Programı Basın Toplantısı'nın ardından konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, yaklaşık 3,5 tonluk aracın yolculuğunun ayrıntılarını paylaştı.

"AY'A ERİŞEN 9 ÜLKEDEN BİRİ OLACAĞIZ"

Bugüne kadar yalnızca 8 ülkenin Ay'a erişmeyi başardığını söyleyen Bakan Kacır, Türkiye'nin hedefini şöyle açıkladı

"Türkiye inşallah bu görevi başarıyla tamamladığında, Ay'a erişmeyi başaran 9 ülkeden biri olacak. Aynı zamanda bu misyonu icra eden ilk Müslüman ülke olacak. Bayrağında hilali taşıyan bir ülke olarak Ay'a erişmenin iftiharını inşallah Türk milleti güçlü şekilde yaşayacak."

YÜZDE 80'İN ÜZERİNDE YERLİ

Ay Uzay Aracı'nın yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranına sahip olduğunu açıklayan Bakan Kacır, aracın yazılımlarının ise yüzde 100 yerli ve milli imkanlarla geliştirildiğini söyledi.

Yaklaşık 3,5 tonluk araç, fırlatıldıktan sonra önce Dünya çevresindeki eliptik yörüngede hareket edecek. Gerçekleştirilecek ateşlemelerin ardından Ay transfer yörüngesine geçerek yolculuğuna başlayacak.

Araç Ay'a yaklaştığında yeniden ateşleme gerçekleştirerek Ay yörüngesine girecek ve burada uydu olarak görev yapacak. Misyonun son aşamasında ise Ay'a iniş gerçekleştirilecek.

Türkiye bir ilke imza atacak! Bakan Kacır tarih verdiBaşlık Resmi

TÜRKİYE BİR İLKE İMZA ATACAK

Görevin en önemli teknolojik aşamalarından biri Türkiye'nin geliştirdiği hibrit itki sistemi olacak. Bakan Kacır, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen hibrit roket motorunun derin uzayda dünya tarihinde ilk kez bu görev kapsamında ateşleneceğini söyledi.

Bakan Kacır, "Türkiye bu misyonla yeniden yüzünü Ay'a dönen insanlığa çok önemli bilimsel araştırma katkıları sunmuş olacak ve böylelikle uzay yarışında Türkiye olarak çok daha güçlü şekilde var olacağız" dedi.

2027'NİN İLK AYLARINDA FIRLATILACAK

Fırlatmanın 2027'nin ilk aylarında gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Üretimi tamamlanan Ay Uzay Aracı, şimdi TUSAŞ bünyesindeki Uydu Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'ne gönderilecek.

Burada birkaç ay sürecek çevresel testlerden geçirilecek araç, çalışmaların tamamlanmasının ardından fırlatma için ABD'ye gönderilecek.

Türkiye bir ilke imza atacak! Bakan Kacır tarih verdiBaşlık Resmi

KENNEDY UZAY MERKEZİ'NDEN AY'A

Türkiye'nin Ay yolculuğu ABD'deki Kennedy Uzay Merkezi'nden başlayacak. Bakan Kacır, aracın testlerin ardından buraya gönderileceğini belirterek 2027'nin ilk aylarındaki fırlatmayla heyecanın zirveye çıkacağını aktardı.

İSRAİL BASINI TÜRKİYE'NİN AY HEDEFİNİ YAZDI

Türkiye'nin Ay programı İsrail basınında da geniş yer buldu. İsrail merkezli Maariv, Türkiye'nin uzay çalışmalarındaki yeni aşamayı "Türkiye çıtayı yükseltiyor. Bir sonraki hedef 384 bin kilometre uzakta" başlığıyla okuyucularına duyurdu.

Gazete, Türkiye'nin uydu teknolojilerinden insanlı uzay görevlerine uzanan çalışmalarının ardından rotasını Ay'a çevirdiğini yazdı. Türkiye'nin Ay Araştırma Programı kapsamındaki AYAP-1 ve AYAP-2 projelerine özellikle yer verildi.

"TÜRKİYE'NİN GÖZÜ RESMEN AY'DA"

Maariv, Türkiye'nin Artemis Anlaşması'na katılmasına da yer vererek "Türkiye'nin gözü resmen Ay'da" değerlendirmesini yaptı.

Haberde AYAP-1 kapsamında Türk uzay aracının Ay yörüngesine ulaşmasının ve görevin sonunda Ay yüzeyine sert iniş yapmasının hedeflendiği anlatıldı. Bir sonraki aşama olan AYAP-2'de ise Türk yapımı bir uzay aracının Ay'a yumuşak iniş gerçekleştirmesinin planlandığı ifade edildi.

İsrail gazetesi, Türkiye'nin uydu teknolojileriyle başlayan uzay çalışmalarının insanlı uzay görevinin ardından Ay programıyla daha ileri bir aşamaya taşındığı değerlendirmesinde bulundu.

Bu haber 9705 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Asırlık deprem bilmecesi! 1717’ye dikkat çekildi, sırrı çözülemedi
Gündem

Asırlık deprem bilmecesi! 1717’ye dikkat çekildi, sırrı çözülemedi

Kayseri’de düzenlenen deprem panelinde kentin geçmişte yaşadığı büyük sarsıntılar gündeme geldi. Prof. Dr. Hüsnü Serdar Akyüz, 1717 depreminde 5 bin ila 8 bin kişinin hayatını kaybettiğinin aktarıldığını belirterek, depremin hangi faydan kaynaklandığının ve faylardaki enerjinin ne kadarının boşaldığının bilinmediğini söyledi.

Habervitrini10204 Görüntüleme
Ömer Çelik'ten Özgür Özel'e sert tepki! 'İftiraları alınlarına yapıştırırız'
Gündem

Ömer Çelik'ten Özgür Özel'e sert tepki! 'İftiraları alınlarına yapıştırırız'

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik ifadeleri nedeniyle Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel'e sert tepki gösterdi. Özel'in sözlerine “İlkokul düzeyinde bile bilgisi yok” ifadeleriyle karşılık veren Çelik, fon dolandırıcılığı iddialarının sonuna kadar araştırılacağını vurguladı. Siyasi linç kampanyalarına izin vermeyeceklerini belirten Çelik, “İftiraları alınlarına tabela olarak yapıştırırız” dedi.

Habervitrini13077 Görüntüleme
Özgür Özel, Bakan Göktaş'ın babasına seslendi.. Amcam senden özür dilerim
Gündem

Özgür Özel, Bakan Göktaş'ın babasına seslendi.. Amcam senden özür dilerim

YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, Mersin'deki halk buluşmasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın babası hakkındaki yanlış isimlendirme nedeniyle özür diledi. YENİ Parti lideri, partisinin İzmir Milletvekili Ümit Özlale'nin de iftiraya maruz kaldığını ancak özür dilenmediğini belirterek "Burada iki yüzlülük var." dedi. 

Habervitrini10731 Görüntüleme
Sedat Peker de Atilla Taş'ın acısını paylaştı
Gündem

Sedat Peker de Atilla Taş'ın acısını paylaştı

Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Çeşmeli Mahallesi’ndeki Liparis 5 Tatil Sitesi’nde dün sabah saatlerinde meydana gelen acı olayda, şarkıcı Atilla Taş'ın kızı Sezen Taş 14'üncü kattan düştü. İhbar üzerine adrese sevk edilen sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde, 2 çocuk annesi genç kadının yaşamını yitirdiği belirlendi.

Habervitrini12073 Görüntüleme