Gündem
  • 29.8.2009 11:42

HABERAL'A ŞOK KAPIDA

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), en son 12 dalgası yapılan Ergenekon operasyonunda gözaltına alınan, yargılanan ve iddianamede adı geçen akademisyenlerle ilgili disiplin incelemesi başlattı. Dava dosyası inceleniyor. YÖK 'suç' tespit ederse doçent ve profesörler görevlerinden alınacak.
Akşam Gazetesi'nden Kıvanç El'in haberine göre, iddianame ve ek klasörlerin yanı sıra, dosyada yer alan akademisyenlerin yaptığı binlerce sayfalık telefon görüşmelerini de incelenecek. YÖK, belgelerde bir suç tespit ederse akademisyenler hakkında Disiplin Yönetmeliği kapsamında işlem yapılacak. YÖK, Ergenekon davasının sonucuna göre de ayrıca bir işlem yapacak.
İLİŞKİLERİ KESİLECEK
Üniversiteden atılma nedeni olan 'terör örgütü üyeliği', 'terör örgütüne yardım', 'Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet ederek ateşli silah taşımak', 'siyasi amaçlı bildiri afiş pankart hazırlamak ve ideolojik propaganda yapmak' gibi suçlar için ise mahkemenin son kararı beklenecek.
Akademisyenler terör örgütüne üye olmak, yardım etmek, Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefetten ceza alırsa bu akademisyenlerin üniversiteleriyle ilişkileri kesilecek. Gözaltına alınan eski rektörler, Mustafa Yurtkuran, Fatih Hilmioğlu, Ferit Bernay'ın akademik işlemleri de inceleme kapsamında.
Akademisyenler hakkında 'Bir kimseyi veya grubu, tehditle suç sayılan bir eylemi düzenlemeye veya böyle bir eyleme katılmaya yahut yalan beyanda bulunmaya veya sahte delil göstermeye veya suçu yüklenmeye zorlamak' suçu kapsamında da inceleme sürdürülüyor.
DALAN İNCELENMİYOR
YÖK'ün inceleme kapsamına Başkent ve Yeditepe üniversitelerini de aldığı, buralarda yapılan aramalarda ele geçirilen bilgi ve belgeleri de incelediği ifade edildi. Başkent Üniversitesi ile ilgili inceleme Rektör Prof. Dr. Mehmet Haberal'ı da kapsarken, Yeditepe Üniversitesi ile ilgili incelemenin Bedrettin Dalan'ın mütevelli heyetinden ayrılması nedeniyle Dalan'ı kapsamadığı ifade edildi.
HABERAL'A ŞOK KAPIDA
Yaklaşık tutuklu olan Prof. Dr. Haberal'ın inceleme nedeniyle rektörlükten alınması da gündemde. YÖK Kanunu'na göre görevi başında 6 ay süreyle bulunamayan rektörlerin yerine yeni bir rektör ataması yapılıyor. 4 aydır tutuklu bulunan Haberal, 2 ay içinde tahliye edilemezse Başkent Üniversitesi'ne yeni rektör atanacak.
Kara tahtadaki isimler
Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alınan ve tutuklanan akademisyenlerin birçoğu görevi başındayken gözaltına alınmıştı. 2 ay tutuklu bulunan ancak sağlık sebebi nedeniyle tahliye edilen Uludağ Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, İnönü Üniversitesi eski Rektörü olan ve Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde çalışırken gözaltına alınan ve halen tutuklu bulunan Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, geçtiğimiz haftalarda tahliye edilen 19 Mayıs Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Manisalı da inceleme kapsamında. Bu isimlerin yanı sıra operasyon kapsamında gözaltına alınan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve ÇYDD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Ergenekon davası sanıkları Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Gürses, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Sayın ve Balıkesir Üniversitesi'nden emekli Doç. Dr. Orhan Tunç da inceleme kapsamında.
İnceleme kapsamında tutuksuz yargılanacak olan Prof. Dr. Yalçın Küçük ile eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün de telefon konuşmaları ile iddianamedeki bilgi ve belgelerinin de incelendiği ifade edildi.
YÖK: Rutin inceleme
Ergenekon operasyonunda adı geçen akademisyenlerle üniversitelere yönelik incelemeyi doğrulayan YÖK yetkilileri, 'Bu üniversitelerimizin yıpranmaması için yaptığımız bir inceleme. Söz konusu akademisyenler ve üniversiteler çeşitli iddialarla gündeme geldi. Bu tarz gündeme gelen akademisyenlere yönelik konu ne olursa olsun rutin incelememizi başlatıyoruz. Bu inceleme de bu kapsamda' değerlendirmesinde bulundular. Daha önce Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan gözaltına alınmış 5.5 ay tutuklu kalmıştı. Okudan rektörlüğünün düşmesine 10 gün kala tahliye edilmişti. YÖK'ün Selçuk Üniversitesi ile ilgili bu soruşturmasının da devam ettiği bildirildi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:28

İLGİLİ HABERLER