
Hırvatistan'da TB2 coşkusu! Envantere dahil edildi...
KAYNAK : HABER 7Tarihi bir gün diyerek duyurdular: Hırvatistan'da TB2 coşkusu! Envantere dahil edildi...
Türkiye, savunma sanayindeki dikkat çekici başarılarına bir yenisini daha ekledi. Hırvatistan, Türkiye’den aldığı 6 adet Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracını (SİHA), başkent Zagreb’de düzenlenen resmi bir törenle kamuoyuna sundu.
Türkiye, savunma sanayiinde dünyada ses getiren başarılarına bir yenisini ekledi. Hırvatistan, Türkiye’den tedarik ettiği 6 adet Bayraktar TB2 insansız hava aracını (SİHA) başkent Zagreb’deki resmi törenle tanıttı.
RESMİ TÖRENLE TANITILDI
Pleso’daki Albay Marko Zivković kışlasında düzenlenen etkinlikte TB2’lerden biri uçuş gösterisi yaptı.
Törene Hırvatistan Savunma Bakanı Ivan Anušić, Hırvat ordusundan üst düzey yetkililer ve Türkiye’nin Zagreb Büyükelçisi Nurdan Erpulat Altuntaş katıldı.
“HIRVAT ORDUSU İÇİN TARİHİ GÜN”
Savunma Bakanı Anušić, Bayraktar TB2’yi “etkileyici” olarak nitelendirirken, Albay Andrej Tijan da “Bu, Hırvat ordusu için tarihi bir gün” dedi.
Tijan, kısa sürede büyük bir ilerleme sağlandığını ve Baykar’ın katkılarıyla Hırvatistan’ın modern bir SİHA sistemine kavuştuğunu vurguladı.
6 ADET TB2 VE DESTEK EKİPMANLARI
Kasım 2024’te imzalanan anlaşma kapsamında Hırvatistan, 6 adet TB2’nin yanı sıra mühimmat, yer kontrol istasyonları, simülatör, yedek parça ve teknik destek de aldı.
Nisan-Ağustos 2025 arasında Türkiye’de eğitim alan Hırvat pilot ve teknisyenler, eğitim sürecini ortalamanın üzerinde bir başarıyla tamamladı.
ÇOK AMAÇLI KULLANIM
24 saatten fazla havada kalabilen TB2’ler, yalnızca askeri operasyonlarda değil, sınır güvenliği, keşif, istihbarat, arama-kurtarma ve yangın tespiti gibi sivil görevlerde de kullanılabilecek.
150 kilogram yük kapasitesine sahip TB2, Hırvatistan’ın yerli Orqa FPV dronlarıyla entegrasyona da olanak tanıyor.
NATO İÇİNDE GÜÇLÜ BİR MÜTTEFİK
Savunma Bakanı Anušić, Bayraktar TB2’nin yalnızca bir savaş aracı değil, aynı zamanda keşif ve veri toplama aracı olduğunu belirterek, bunun Hırvatistan’ın NATO içindeki gücünü artırdığını ifade etti.
DÜNYANIN EN ÇOK İHRAÇ EDİLEN SİHA’SI
Bugüne kadar 34 ülkeye ihraç edilen Bayraktar TB2, dünyada en fazla ülkeye satılan SİHA konumunda.
Libya, Dağlık Karabağ ve Ukrayna’daki başarısıyla küresel alanda dikkat çeken TB2, Türkiye’yi SİHA ihracatında lider ülke haline getirdi.
TÜRKİYE’Yİ LİDERLİĞE TAŞIDI
2003’ten bu yana öz kaynaklarıyla Ar-Ge projelerini sürdüren Baykar, gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde ediyor.
2023’te 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren şirket, Türkiye’nin en çok ihracat yapan firmaları arasında ilk 10’da yer aldı.
MEHMETÇİK’İN YANINDA
Bayraktar TB2, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Pençe gibi operasyonlarda aktif olarak kullanıldı.
Sınır ötesi harekâtlarda görev alan TB2, terör örgütü yöneticilerine yönelik operasyonlarda da kritik rol üstleniyor. Ayrıca “Mavi Vatan” görevleri kapsamında Doğu Akdeniz’deki sondaj gemilerine de havadan güvenlik sağlıyor.
Güncellenme Tarihi : 3.9.2025 12:41