Dünya
  • 27.2.2024 02:37

Hizbullah İsrail'in düşürülmez dediği 2 milyon dolarlık Hermes 450 SİHA'yı vurdu

Hizbullah İsrail'e ait Hermes 450 insansız hava aracını Güney Lübnan üzerinde düşürdü

İslami Direniş, yaptığı bir açıklamada, İsrail medyasında dolaşanların aksine insansız hava aracının düşürüldüğünü hem fotoğraflarla hem de video ile doğruladı.

Hizbullah'ın bugün düşürdüğü 2 milyon dolarlık İsrail İHA'sı hakkında bilmeniz gerekenler

Bu, 8 Ekim'de sınır ötesi saldırıların başlamasından bu yana Lübnan'da vurulup düşürülen ilk İsrail İHA'sıydı.

Parti, Pazartesi günü Hizbullah savaşçılarının karadan havaya füze kullanarak Güney Lübnan'da Lübnan hava sahasını ihlal eden Hermes 450 İsrail insansız hava aracını başarıyla düşürdüğünü duyurdu.

İsrail'in Lübnan'a yönelik sınır ötesi saldırılarının başladığı 8 Ekim'den bu yana ilk kez bir İsrail insansız hava aracının düşürüldüğü doğrulandı. Ancak Hizbullah bu ayın başlarında iki İsrail Skylark insansız hava aracını "yerden kontrol ettiğini" duyurdu ancak bunu nasıl başardığına dair başka bir kanıt veya ayrıntı vermedi.

Elbit Systems tarafından üretilen Hermes 450, keşif ve gözetleme görevleri için tasarlanmış orta büyüklükte bir drone olup, 20 saatten fazla aralıksız uçabilmektedir. Bu dronların her birinin maliyeti yaklaşık 2 milyon dolar. İsrail ordusunun Zik adını verdiği drone, neredeyse 5,5 kilometre yüksekliğe ulaşabiliyor.

Lübnan'daki İslami Direniş tarafından sızan bir İsrail Hermes 450 drone'u düşürüldü, 26 Şubat 2024 Pazartesi (Sosyal Medya)Lübnan'daki İslami Direniş tarafından vurulan, sızan İsrail Hermes 450 drone'u, 26 Şubat 2024 Pazartesi. (Sosyal Medya)

Lübnan'daki İslami Direniş - Hizbullah - savaşçılarının, Lübnan hava sahasını ihlal eden büyük Hermes 450 İsrail insansız hava aracını karadan  havaya füze kullanarak Güney Lübnan'daki Iqlim al-Tuffah kasabası üzerinde başarıyla düşürdüğünü duyurdu. 

Direniş, açıklamasında insansız hava aracının düşürülmesinin "çıplak gözle görülebildiğini" belirterek, "savaşçılarının gözlerinin tamamen uyanık kalacağını, İsrail işgalinin insansız hava araçlarını püskürtmeye devam edeceğini ve hedeflerine ulaşılmasına engel olacağını" doğruladı. Agresif hedefler."

Daha önce İsrail medyası, "Afoula" bölgesindeki Marj Ebn-Amer'de alarm sirenlerinin çaldığını bildirmiş, hava savunma sistemlerinin Lübnan'dan fırlatılan karadan havaya füzeyi püskürttüğüne dikkat çekmişti. 

İsrail medyası ilk etapta Lübnan'dan İHA'ya karşı fırlatılan füzenin ıskaladığını iddia etti. Ancak Hizbullah'ın açıklaması bunun aksini doğruladı.

Hermez 450 nedir? 

İbranice adı "Zik" İHA olarak da bilinen Hermes 45, aşağıdaki amaçlar için kullanılan çok yönlü bir drone'dur:

-Havadan müdahale ve keşif.

- Karadaki hedeflerin yerini tespit etmek, izlemek ve onlara saldırmak.

-Topçu ateşini yönetmek.

- Kara kuvvetlerine ilave istihbarat ve ateş desteği sağlamak.

- Taktik düzeyde sinyal keşfi.

- Acil durum hedeflerine ulaşmak için silahlı devriyelerin uygulanması.

Hangi konuda uzmanlaşmıştır?

-4,5 km mesafeye kadar gündüz ve termal görüntüleme yapabilme

-Sabit ve hareketli hedefleri lazerle hedefleyebilme

-Four-Star, GATR ve Martlet füzelerini taşıyabilme

Özellikler

-Uzunluk: 6,1 metre

-Genişlik: 10,6 metre

- Menzil: 300 kilometre

-Net ağırlık: 550 kilogram

-Yükseklik: 6 kilometreye kadar

-Uçuş aralığı: 18 saate kadar

-Hız: saniyede 60 metre

İsrail medyasının yorumları

Pazartesi günkü olaylar İsrail medyası tarafından "istisnai" olarak nitelendirildi, özellikle de Lübnan'dan Celil'e füze atılması. Bu bağlamda İsrail Kanal 13'ün işgal altındaki Kuzey Filistin'deki muhabirinin, " Sabahtan beri Hizbullah savaşçılarının Kuzey'de tırmandığını görüyoruz " dediği bildirildi .

İsrail Ordu Radyosu muhabiri Doron Kadosh,  Hermes 450'nin savaşın başlangıcından bu yana Lübnan'da vurulup düşürülen ilk İsrail insansız hava aracı olduğunu belirtmekte fayda var .

İsrailli askeri ilişkiler analisti Hillel Peyton Rosen, olayın "son derece tehlikeli" olduğunu söylerken, İsrailli askeri muhabir Amir Bohbot, olayı İsrail Hava Kuvvetlerinin üstünlüğünü baltalayan bir olay olarak nitelendirdi.

Bu bağlamda Hizbullah'ın geçen hafta İsrail'e ait bir İHA'nın kontrolünü yalnızca üç dakika içinde ele geçirdiğini hatırlamakta fayda var.

İsrailli bir muhabir, İsrail "Metulla" yerleşim birimi konseyine ait insansız hava aracının, sivil savunma gruplarını tehlikeye maruz bırakmadan, anti-zırh roketleri nedeniyle yerleşimdeki evlerde oluşan hasarın değerlendirilmesi amacıyla birkaç hafta önce katkıda bulunanlardan satın alındığına dikkat çekti.

Geçtiğimiz perşembe günü drone'un gökyüzüne fırlatıldıktan üç dakika sonra Lübnan topraklarında kaybolduğunu ve bunun büyük bir hayal kırıklığı yarattığını hatırlattı.

Hamerhlag, İsrail "Metulla" yerleşim konseyinin yeni bir insansız hava aracı için ödeme yapmaya istekli katkıda bulunacak kişiler aradığını sözlerine ekledi ve geriye kalan sorunun şu olduğunu ekledi: "Kim bir parça için tekrar ödeme yapmaya isteklidir, Hizbullah'ın bunu yapma ihtimali yüksektir. tekrar yakalayacak mı?"

Güncellenme Tarihi : 28.2.2024 01:45

İLGİLİ HABERLER