Gündem
  • 21.11.2023 10:42

İsrail'den Dünya Çocuk Hakları Günü'nde çocuk katliamı

Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Gazzeli çocuklar kefenli, moloz altında

İsrail işgali ısrarla Gazze'deki sivillere karşı acımasız katliamlar gerçekleştiriyor ve bunun asıl yükünü çocuklar çekiyor.

20 Kasım, Birleşmiş Milletler ve dünya, Dünya Çocuk Hakları Günü'nü kutluyor. Ancak bu gün, Gazze Şeridi'nin bir aydan uzun süredir devam eden İsrail işgali hava saldırılarında binlerce çocuğun öldürüldüğü acı bir gerçekle karşı karşıya olduğu bir gün geliyor .

Gazze'de ölenlerin sayısı 5.500'ün üzerinde çocuk ve yaklaşık 9.000 yaralı; Yani her 10 dakikada bir Filistinli çocuk, yani Gazze Şeridi'nde yaklaşık her 200 çocuktan biri öldürülüyor.

Hayatta kalan çocuklar bile hayatlarını değiştirecek koşullarla karşı karşıya kalıyor.

Çoğunun öldüğü tahmin edilen 1.800 çocuk daha enkaz altında kayıp.

Üstelik birçoğu, bir zamanlar güvenli olan yerleşim bölgelerinin acımasızca bombalanması nedeniyle ailelerini ve evlerini kaybetti.

Bu bağlamda Hamas, dünya Çocuk Bayramı'nı kutlarken İsrail işgalinin, hükümetinin ve faşist güçlerinin Gazze Şeridi'nde çocuklara yönelik korkunç katliamlar da dahil olmak üzere iğrenç suçlar işlemeye devam ettiğini belirten bir açıklama yaptı.

BM: Gazze'deki çocuklara yönelik vahşet son yılların en yüksek seviyesi

BM Çocuk Hakları Komitesi'ne göre, Gazze'deki savaşta 7 Ekim'den bu yana 4.600'den fazla çocuk hayatını kaybetti; vahşet düzeyi son yılların en yüksek seviyesiydi.

Komite, Dünya Çocuk Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, " Gazze'de sadece beş hafta içinde 4.600'den fazla çocuk öldürüldü . Bu savaş, daha kısa sürede ve şimdiye kadar gördüğümüz vahşet düzeyinde daha fazla çocuğun hayatına mal oldu." son yıllarda tanık olunmadı."

Bu, BM Güvenlik Konseyi'nin insani duraklama çağrısında bulunan 15 Kasım kararının "olumlu bir adım" olarak görülmesi, ancak bunun "çocuklara karşı yürütülen savaşı" sona erdirmediğini belirtmesinin ardından geldi.    

Komite, "Save the Children'in araştırmasına göre, dünya çapında 468 milyon çocuk silahlı çatışma bölgelerinde yaşıyor; UNICEF'in istatistiklerine göre dünyadaki 2,4 milyar çocuk nüfusunun yaklaşık %20'sini oluşturuyor." diyen komite, 2022'de, Öldürülen çocuk sayısı 8.630 oldu.

Güncellenme Tarihi : 21.11.2023 10:48

İLGİLİ HABERLER