Gündem
  • 15.4.2024 23:31

İsrail'in ordu komutanları İran'a karşılık konusunda neler önerdi?

İran'ın Cumartesi gecesi İran topraklarından İsrail'e düzenlediği hava saldırısı , İran'ın bölgedeki vekil güçleri aracılığıyla yıllarca süren saldırıların ardından iki ülke arasındaki oyunu değiştirmiş gibi görünüyor. İsrail nasıl karşılık vermeli? Dört uzman görüşlerini aktarıyor:

Tümgeneral-Gen. (Res.) Yaakov Amidror — "Refah'a veya Tahran'a"

“Cevap vermemiz gerekiyor ve iki iyi seçenek var: Ya İran'a saldırmak için dünkü saldırıdan yararlanırız, ya da ABD ile Refah'a girerek Hamas'ı orada ve merkezde ortadan kaldırmak için anlaşmaya varırız. Deir al-Balah gibi kamplar. Artık uluslararası kredimizi kullanmanın tam zamanı. 

"İki hedef arasında öncelik yok. Teorik olarak aynı anda gerçekleşebilirler. Pratikte İsrail küçük bir ülke ve onu yönetmek zor olur. Ayrıca şunu da unutmamalıyız ki, Lübnan'la savaşa girmek istiyoruz. Eğer İran'a gitmezsek Lübnan cephesinde Amerikalılarla birlikte çalışmak mümkün olabilir.”

Tuğgeneral-Gen. (Res.) Jacob Nagel — "İran topraklarında İran'a karşı önemli bir tepki"

“Savunma sistemleri tehditlerin yüzde 90’ından fazlasını yakaladı ama bu durum ödenecek bedeli zerre kadar azaltmamalı. İran topraklarında İran'a karşı en az üç farklı şekilde ciddi bir tepkiye ihtiyacımız var:

"Bize saldıran altyapılara, yani dronları ve depoları inşa eden endüstrilere saldırmamız gerekiyor. Aynı zamanda bu tek seferlik fırsatı İran'ın altyapısına saldırmak için kullanmalıyız - petrol fiyatını etkilemek için değil, ancak yapabileceğimizi göstermek için." ayrıca gaza, petrole saldırır ve ayrıca nükleer tesislere ve devlet kurumlarına saldırır.

"Yaptığımız hata, saldırı ile hasar arasında bir denklik kurmaktır."

Tuğgeneral-Gen. (Res.) Yossi Kuperwasser — "Rahatsız olmamalıyız ama uygun yanıtı bulmalıyız"

“İsrail'in yanıt vermesi gerekiyor; İranlılar oyunun kurallarını değiştirdiklerini söylüyor; Bu yeni kurallara göre bile, onlara ödenmesi gereken bir bedel olduğunu göstermek için baskın faktör olmamız gerekiyor. Öte yandan Gazze'deki görevi tamamlamaya ve Amerikan yönetimiyle iyi ilişkileri sürdürmeye odaklanmak istediğimizi de unutmamamız gerekiyor. Kayıtsız kalmamalıyız ama uygun yanıtı bulmamız gerekiyor.

"Nasıl karşılık verileceği kararının İran ekseni ve nükleer program çerçevesinde stratejik bir bakış açısıyla verilmesi gerekecek. İran bir gecede bize yüzlerce silahla saldırmaya çalışıyor, ihtiyacımız olan son şey Böyle bir ülkenin nükleer silahlara sahip olması. 

" İran'ın nükleer programını engellemek , kurduğu ekseni parçalamak ve yerine İslam Cumhuriyeti rejimini getirmek için tüm dünya kararlı bir şekilde harekete geçmeli. Bu sadece bir fırsat değil, bizim görevimizdir."

Eski Shin Bet şefi Yaakov Peri - "İsrail'in yanıt vermesi gerekiyor"

“İsrail'in yanıt vermekten başka seçeneği olmadığını düşünüyorum; yanıt vermesi, Orta Doğu'nun ve İran'ın önündeki belki de en ciddi güç olarak konumunu koruması gerekiyor. Nasıl ve ne zaman olacağı ise İsrail'in tercihine göre. Tepkinin niteliğine girmek istemiyorum ama bunun İsrail personelini riske atmaya değeceğini düşünmüyorum. Teknolojik ve diğer araçları kullanarak saldırmamız gerekiyor ve İsrail'in bunu yapabilecek kapasitesi var."

Güncellenme Tarihi : 15.4.2024 23:38

İLGİLİ HABERLER