İSTANBUL'DA 2002 YILININ ZAM REKORTMENİ YÜZDE 70.9 İLE SIĞIR ETİ OLDU
İSTANBUL- Dünya Emtia Fiyat Endeksi'nde Aralık ayları itibariyle 12 aylık mukayesede en yüksek fiyat artışı yüzde 70.9 ile sığır etinde gerçekleşirken, fiyat artışında ikinci sırada yüzde 54.1 ile buğday, üçüncü sırada ise yüzde 41.7 ile kereste yeraldı. Aralık ayında ise en yüksek fiyat artışı yüzde 14.3 ile buğdayda olurken ikinci sırada yüzde 7.4 ile sığır eti, üçüncü sırada ise yüzde 6.3 ile kereste yeraldı.
Toptancı piyasalarda işlem gören yirmi temel malın toptan fiyatlarıyla hazırlanıp yayınlanmakta olan Dünya Emtia Fiyat Endeksi'ndeki diğer mallardaki oniki aylık fiyat artışları ise şu şekilde: Mazotta yüzde 40.6, kauçukta yüzde 35.1, şekerde yüzde 27.3, pamukta yüzde 25.1, pirinçte yüzde 16.3, pikdemirde yüzde 15.8, putrelde yüzde 14.5, bakırda yüzde 14.0, kuru fasulyede yüzde 12.4, kuru üzümde yüzde 19.4, kurşunda yüzde 9.5, kalayda yüzde 6.5, pamuk ipliğinde yüzde 4.5, çinkoda yüzde 1.8, artış gerçekleşirken, aynı dönemde teneke fiyatında değişme görülmedi, fındıkta yüzde 1.7 ve çimentoda yüzde 8.9 azalış oldu.
2002 Aralık ayında ise aylık değişimler ise şöyle oluştu: Buğdayda arz ve talepten kaynaklanan yüzde 14.3 artış, sığır etinde arz yetersizliği nedeniyle yüzde 7.4 artış, kerestede maliyet artışından kaynaklanan yüzde 6.3 artış, mazotta resmi zammın yansıması olarak yüzde 4.5 artış, bakırda döviz fiyatları nedeniyle yüzde 3.3 artış, putrelde resmi zamdan kaynaklanan yüzde 2.4 artış gerçekleşirken aralık ayında kuru üzüm, teneke, kuru fasulye, şeker, pamuk ipliği, kalay, fındık, çinko, kurşun, pirinç ve pamuk fiyatlarında değişme olmadı, pik demirde fiyat ayarlaması nedeniyle binde 5 azalma, kauçukta dövizden kaynaklanan yüzde 2.0 azalma ve çimentoda firma indiriminden kaynaklanan yüzde 2.9 azalma oldu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:03